Kulturmøte

Dagens oppgavetips er en sammenliknende analyse av to romaner som tar for seg kulturmøter, Frank A. Jensen Saltbingen og Ellen Hofsøs Elvesang. Diskuter problemstilling for oppgaven med faglæreren din.

SaltbingenFrank A. Jensen: Saltbingen (bm). Saltbingen forteller historien om samiske Agnar, som vokser opp i ei lita bygd i Tysfjord i Nord-Norge på 50- og 60-tallet. Hovedtemaet i Saltbingen er rasisme og fremmedfølelse, og boka skilder livet til sjøsamene i Nord-Norge i denne perioden. (DnBB)

Ellen Hofsø: Elvesang (bm). Året er 1868. I svenske Tornedalen har hungersnøden herjet i flere å på rad. Fortvilte foreldre sender barna sine med samene til den nordnorske kysten for at de skal overleve. Kvenjenta Kaarine på femten år har lovet moren sin å passe på den yngre broren Daniel. Men søsknene kommer bort fra hverandre på veien. Daniel forsvinner nordover, mens Kaarina havner hos ekteparet Kirsten og Anders i Lavangen. Hun gjør så godt hun kan for å bli likt, men blir ikke godt mottatt. Kaarina bestemmer seg for å rømme, hun må finne Daniel. Og Áslat, samegutten som ga henne reinkalven. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet. (DnBB)

Legg igjen en kommentar