Vikinglitteratur

Bergsveinn Birgisson har skrevet to bøker om Geirmund Heljarskinn – en roman og en sakprosatekst. Disse kan du bruke som grunnlag for en fordypningsoppgave. Diskuter problemstilling for oppgaven med faglærer.

Bergsveinn Birgisson: Den svarte vikingen (bm): Geirmund Heljarskinn levde for 1100 år siden. Han hadde en hard barndom blant treller, men livet tok en radikal endring da det ble avslørt at han var av kongelig opphav. Faren var konge i Rogaland, mens moren var fra Sibir. Geirmund hadde asiatiske trekk og mørk hud, og fikk derfor tilnavnet «Den svarte vikingen». Etter en hvalrossjakt i Bjarmeland og storstilt trellehandel i Dublin, etablerte han seg på Island, der han ble en av landets mektigste menn. Boka er basert på et omfattende arbeid der biter og fragmenter fra ulike kilder er satt sammen til en skildring av Geirmunds liv fra vugge til grav. Bergsveinn Birgisson (f.1971) er doktor i norrøn filologi. I 2012 ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris for boken «Svar på brev frå Helga». Omtalen er utarbeida av BS.

Bergsveinn Birgisson: Soga om Geirmund Heljarskinn (nyn). Geirmund Heljarskinn, viking frå Rogaland, vart den mektigste landnåmsmanen på Island på slutten av 800-talet. Men kven var han eigentleg? Bergsveinn Birgisson hadde merka seg denne mannen, som definitivt var ei soge verdig, men som likevel mangla ei. I 2014 vart Birgisson kontakta av ein ven som hadde gjort et svært spesielt funn i det islandske nasjonalbiblioteket: ein kopi av eit skinninnbunde handskrift som gjev seg ut for å vere nettopp den manglande soga om Geirmund Heljarskinn, og med det ei av dei tidlegaste sogene. Dersom det heile ikkje då er eit plagiat og eit falsum? Omtalen er utarbeida av BS.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s