Erotiske romaner / forbudte romaner

Romaner som har skildret de erotiske sidene ved menneskelivet  har ofte blitt sett på som problematiske, de har blitt møtt med sterk kritikk og utløst heftige debatter. Nedenfor kan du lese en rekke beskrivelser av hvordan bøker har blitt kritisert sønder og sammen, og til og med blitt forbudt, fordi de har tatt opp seksualitet på en måte som har blitt sett på som upassende. Det er interessant å se hvordan samfunnet har endret oppfatning av mange romaner etter noen år, og det er interessant å se at romaner som skildrer seksualitet også kan vekke debatt i dag. Og hva er egentlig det oppsiktsvekkende ved disse romanene?

Hans Jæger: Syk kiærlighet (bm). Dette er første bind i Hans Jægers selvbiografiske og selvutleverende trilogi om bohemenes erotiske bekjennelser, Syk Kjærlihet, Bekjendelser og Fængsel og Fortvilelse, som kretser om trekantforholdet mellom Hans Jæger, Christian Krogh og den tilbedte Oda Krogh. Da Syk Kjærlihet kom ut i 1893 ble den øyeblikkelig forbudt over hele Skandinavia. For å unngå sensuren ble de neste to bindene, Bekjendelser og Fængsel og Fortvilelse, trykket i 250 nummererte eksemplarer i Frankrike. Men også de ble beslaglagt da de kom ut i 1902 og 1903. Hans Jæger (1854-1910) var forfatter, anarkist og bohemkonge. Han ble et forbilde for mange, blant annet Edvard Munch, August Strindbergog Jens Bjørneboe (Forlagets omtale).

Kristian Krogh:  Albertine (bm). Romanen utkom første gang i 1886, og var et skarpt innlegg i debatten omkring seksualmoralen. Den handler om den fattige sypiken Albertine som styrtes ut i fornedrende prostitusjon etter å ha blitt forført av en politifullmektig. Boken ble straks stemplet som usedelig og beslaglagt da den utkom (DnBB).

Sigurd Hoel: Syndere i sommersol (bm). Romanen forteller om fire unge par som drar til skjærgården for å tilbringe sommeren sammen. De forutser muligheten for erotiske konflikter, men ingen regnet med dramaer, sjalusi, slagsmål og selvmordsforsøk i forbindelse med kjærligheten (DnBB).

Jens Bjørneboe: Uten en tråd (bm). Bokens etiske perspektiv viser at seksualiteten er uskyldig så lenge moralbudene om redelighet, mot, alminnelig menneskelighet og hensynsfullhet følges. Boken med alle sine overdrivelser og påfunn ble utgitt første gang i 1967, og beslaglagt av politiet etter noen få dager. Både forfatter og forlegger ble dømt for å ha utgitt en utuktig roman som deretter ble inndratt. Bjørneboes essay «Istedenfor en forsvarstale» er trykt som etterord (DnBB).

Agnar Mykle: Lasso rundt fru Luna (bm). Dette er den første romanen om Ask Burlefot. Den unge mannens spalting mellom attrå og kjærlighetslengsel er et hovedmotiv. Forfatteren gjør utstrakt bruk av en erotisk detaljrealisme, og boken ble møtt med en voldsom debatt (DnBB).

Vigdis Hjort: Fransk åpning. En dristig, erotisk og samtidig reflekterende roman, som utforsker mulighetene for et virkelig møte mellom mann og kvinne. «Hun hadde tenkt på blikket hans, da han sto i døra og hun lå på sengen, før han kom bort og dro dyna av, som om hun hadde møtt det før. Og hun spurte seg selv, hvis hun tillot alt, hva skjedde da, hvis hun lot ham velge, hva valgte han da, hvis hun ga ham det rommet.» (DnBB).

Hedda H. Robertsen: Skutt i filler av Mads Mikkelsen (bm). 19 år gamle Alba forelsker seg i en av kundene i bokhandelen der hun jobber. Han er en dansk mann i førtiårene, og hun gir han navnet Mads Mikkelsen i de erotiske dagdrømmene sine. Albas erotiske fantasier blir stadig sterkere, og til slutt kan hun ikke lenger skille virkelighet og fantasi (DnBB).

Mads Larsen: Pornopung (bm). Karls eneste mål i livet er å dunke Casanovas rekord på 122 nedlagte damer. Karl og samboerne Leo og Christian har kommet fram til en felles erkjennelse: Det gjelder å ta seg til rette i en verden der kvinnene har makta og alle fordelene, og der det bare er plass til de mest sjarmerende drittsekkene. Nå barberer de alle pungen for å tekkes damene (DnBB).

Pauline Réage: Historien om O (bm). Kvinnen O føres til et avsidesliggende slott av sin kjæreste René. Her blir hun innlemmet som slave i et hemmelig brorskap, hvor hun skal være seksuelt tilgjengelig til enhver tid og for ethvert infall. Etter slottsoppholdet overlater René O til halvbroren Sir Stephen, som intensiverer krenkelsene (DnBB)

Margarite Duras: Elskeren (bm). En kjærlighetshistorie om en ung fransk skolepike på 15 1/2 som på fergen over Mekongfloden i Indokina møter en ung, stenrik kineser. Han forelsker seg i henne, og hun blir uten videre hans elskerinne. Forholdet vekker skandale i kolonien, hvor den unge piken nærmest blir betraktet som en prostituert og utstøtt av det gode selskap. Elskerens far vil heller se sønnen død enn gift med den hvite horen (DnBB).

Leopold von Sacher-Masoch: Venus i pels (bm). Dette er en roman om å gjøre seg til slave av sin elskede. Hovedpersonen Serverin von Kusiemski er i utgangspunktet en drømmer og dilettant som i en rus av følelser og lidenskap inngår en slavekontrakt med den vakre, frisinnede enken Wanda von Dunajew. Boka er basert på erfaringer i forfatterens liv og den forteller om sjelens og lidenskapens irrganger (DnBB).

Vladimir Nabokov: Lolita (bm). Vladimir Nabokovs berømte bok om en middelaldrende manns kjærlighet til tolv-årige Lolita er blitt en klassiker. En roman som vakte debatt og politiaksjoner i hele den vestlige kulturkrets. Lolita er en erotisk studie og samfunnssatire som savner sidestykke den dag i dag (DnBB).

Sekundærlitteratur

Bokhylla.no

Artikler og masteroppgaver

Andre nettressurser:

  • Søk etter sekundærlitteratur i Bokhylla.no
  • Bokanmeldelser av nyere bøker finner du i avisene og i ATEKST. Har du ikke tilgang til Atekst? Kontakt biblioteket!
  • Let etter artikler i artikkelbasen Idunn.no. Har du ikke tilgang til Idunn? Kontakt biblioteket!
  • Søk etter artikler og avhandlinger i NORA og MUNIN
  • Store norske leksikon: nettutgave
  • Artikler om bøkene finner du i NORART

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s