Fantasy

I litteraturvitenskapen skiller man ofte mellom to kategorier fantasyfortellinger: «high fantasy» og «low fantasy». «Low fantasy» inkluderer alle typer fortellinger hvor handlingen er lagt til en verden lik vår og hvor det inntreffer hendelser på kant med naturlovene, som inntreden av mytiske eller overnaturlige vesener. I «High fantasy» eller klassisk fantasy som det også kalles, er handlingen lagt til en oppdiktet og avsondret fantasyverden, hvor det overnaturlige er naturlig. «High fantasy» kan deles i to hovedkategorier: Fortellinger om paralelle univers, hvor det skjer en forflytning fra vår verden til en fremmed verden, og fortellinger om mytiske land, hvor fantasilandet er det normale. Fantasyfortellingene har ofte samme struktur som folkeeventyrets, og låner fritt motiver fra eventyr og myter. Kamp mellom det gode og det onde er et sentralt motiv, og det er ofte opp til hovedpersonen å redde universet fra å bli erobret av onde makter. Helten i fantasyfortellingen er som regel utstyrt med magiske hjelpemidler, og som i folkeeventyrene blir han satt på en prøve. Reisemotivet (dannelse) står også sentralt, man skal lære av erfaring. Fortellingene avslutter ofte med en kamp på liv og død, der de onde maktene blir knust.

Hvis du skal skrive om fantasy, kan du se på dette:

 • Hvilken type fantasyfortelling er boka di?
 • Hvilke motiver er hentet fra eventyrets og mytenes verden, og hvordan brukes de i boka?
 • Er fantasyboka en dannelseroman?

JernulvenSiri Pettersen: Jernulven (bm). Juva hater blodlesere. De skal kunne se og lese fremtiden, men det er bare juks. Juva vet det fordi hun selv er av deres ætt, men etter en traumatisk opplevelse i barndommen da faren hennes døde vil hun ikke ha noe med dem å gjøre. Men så skjer det noe grusomt og dramatisk, og Juva har ikke lenger noe valg. En spennende og kompleks fantasyroman fra samme univers som Ravneringene-trilogien, første bok i en ny trilogi. Det handler om blod, begjær, avhengighet og angst. Fantasy for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Ikke fordiTor Åge Bringsværd: Ikke fordi den har et svar, men fordi den har en sang (bm): Ammer har en skitten jobb. Han rydder opp i rasket. Fjerner det myndighetene har bestemt at skal fjernes. Han setter aldri spørsmålstegn ved viktigheten og nødvendigheten av det han gjør. Utfører bare oppdragene sine så raskt og smertefritt som mulig. Deretter går han hjem til Vala. Vala har blå pels og lang hale. Selv om de er av ulik art elsker Ammer Vala og hun ham. Han er menneske og hun olin, de møter noen stygge blikk, men i det store og hele er forholdet godtatt av omgivelsene. Men når krisen rammer slår hatet og mistroen mot alt som er annerledes rot. Plutselig kan ikke mennesker og olin leve i fredelig sameksistens lenger. Og Ammer må legge ut på sitt livs vanskeligste ferd for kjærligheten. Dette er en spennende og nydelig historie som ikke slipper taket før siste side er lest. Ingen skriver om tiden vi lever i på en så presis og tankevekkende måte som Tor Åge Bringsværd (Forlagets omtale).

VindeltornTone Almhjell: Vindeltorn (oversatt). Fra Norge til USA og hjem igjen. Et internasjonalt fantasy-eventyr – allerede før utgivelse spådd klassikerstatus, og sammenliknet med de største innen sjangeren.Noe er galt i det gamle huset familien til Lin har leid, det er hun sikker på. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket «Vindeltorn» dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til en verden ved navn Sylver.I dette snødekte riket bor alle døde dyr som en gang har elsket et barn. Lin blir til sin store glede gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Men sammen må de finne den forsvunne Vinterfyrsten hvis de skal redde Sylver fra undergang.De er ikke de eneste som jakter på gutten denne natten. I mørket lurer en mann med skyggemunn, klar til å sette klørne i den aller siste Vinterfyrste.Sitrende spenning og uforglemmelige rollefigurer venter leserne i dette magiske eventyret som utvilsomt vil bli en klassiker (Forlagets omtale).

odinsbarnSiri Pettersen: Odinsbarn (bm): Tenk deg å mangle noe alle andre har. Noe som beviser at du hører til i denne verden. Noe så viktig at uten det, er du ingenting. En pest. En myte. Et menneske. Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn – en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene… Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene (Forlagets omtale).

Blodets galskapElisabeth Øvreberg: Blodets galskap (bm). Kamptrellen Eskil vinner uventet sin frihet på én betingelse. Han må dra til den avsidesliggende øya Gaptul slik at han ikke får anledning til å hevne seg på storjarlen som har holdt ham fanget og som har tjent store penger på Eskils ferdigheter med sverdet. Etter en dramatisk overfart fra fastlandet bestemmer Eskil seg for å ta snarveien over fjellet for å komme raskere til sitt endelige bestemmelsessted. Her møter han Nattjegerne fra et isolert samfunn hvor innbyggerne har utviklet seg helt annerledes enn vanlige mennesker. Fra å være kanskje Nordens mest fryktede kamptrell innser han at hans enorme krefter kommer til kort. Fantasy for ungdomstrinnet.

UdyrKristine Tofte: Udyr (bm). Amund er skolelei og føler seg som en taper. Læreren tror kanskje en praksisplass kan være noe for ham, og i juni sender han Amund avsted til en avsidesliggende gård. Amund har sine tvil om hele planen, men så viser det seg at den peneste jenta i klassen, Ida, også skal jobbe på den nedslitte gården. Ikke bare er hun pen, hun har også peiling på dyr. Men det viser seg at dyrene på Bru gård er langt fra ordinære husdyr, og snart må Amund og Ida kjempe for å redde dem fra å bli drept, eller i det minste tatt bort og forsket på. De vet det ikke ennå, men de har havnet midt i et veddemål mellom noen som har krefter de ikke engang kan forestille seg – og dyrene deres. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet (Omtalen er utarbeidet av BS).

NattspeiletØrjan N. Karlsson: Nattspeilet (bm). En natt blir Mathias vekket av at det står en fremmed ved sengen hans på sykehuset. Han tror ikke hun er pasient, for hun har på seg en stor, svart T-skjorte med Iron Man på. Den ligner veldig på en av hans egne. Hun hvisker med lav, hes stemme at hun heter Tara og trenger Mathias sin hjelp, og forsøker å dra ham ut av senga. Mathias blir redd og dytter henne bort. Tara forsvinner like fort som hun dukket opp. På gulvet ligger det igjen et ark etter henne med en merkelig oppskrift på noe som kalles «månevann». Dette er en fortelling om mørke og håp, vennskap og mot, og det å bli kastet ut i en fremmed verden. Bak i boka finnes et spill, «Mysteriet i Stormskogen». En historie hvor leseren selv er helten og må hjelpe noen av figurene fra Bifrost og Nattspeilet. Alt man trenger er en blyant og viskelær og en terning. Fantasy for mellomtrinnet. (Forlagets omtale)

Basic CMYKTonje Tornes: Hulder (bm): Tenk om alle legender er sanne . Erik flytter med sin far til en liten bygd, der moren hans er innesperret på psykiatrisk klinikk. På gården der de bor, skjer det underlige ting om natten. En jente sniker seg rundt. En lettkledd jente med hale. Sammen med sine eneste venner i den nye klassen, det merkelige tvillingparet Trine og Tore, får Erik innblikk i de underjordiske kreftene som styrer den vesle bygda. Deres eneste guide i denne magiske verdenen er den vakre hulderen Flora. Hulder er første bok i serien om Erik Skoglund (Forlagets omtale)

Sigbjørn Mostue: Den siste magiker (bm). Simen Clausen er en helt vanlig 12-åring fra Kløfta. En uskyldig guttestrek hos stedets original blir vendepunktet i livet hans. Den gamle mannen de har knust ruten hos, viser seg å være en ekte magiker. Gjennom alle tider har man jaktet på, torturert og drept de mektige magikerne, som vokter hemmeligheter med så voldsomme dimensjoner at de for enhver pris må forhindres i å havne i uinnvidde hender. Nå er Gregers, den siste magikeren, i ferd med å bli oppdaget. Han trenger en som kan ta opp arven etter seg. Valget faller på Simen. Men nettet er i ferd med å snøres rundt dem. Gregers blir drept foran øynene til Simen, og huset brent. Simen står alene tilbake som den siste magiker, en oppgave han er alt annet enn klar for. (Forlagets omtale).

Hans Fredrik Follestad: De fire og han som gjør alt verre: Begynnelsen (bm). Fire kamerater lever et stille liv uten andre bekymringer enn hvor det er fest neste helg. Ilderen Bambo, pandaen Hutte, vaskebjørnen Pepper og elgen Salt får i oppdrag av mystiske kappekledde menn å rette verden, brennkjapt. Kameratene ser helst at jorden redder seg selv, men før de vet ordet av det, er de på vei til Nepal. Skilpadden Jesper blir lurt inn i handlingen av en vakker, ung kvinne. Hans rolle som Han Som Gjør Galt Verre skaper mye hodebry og tenners gnissel for magikernes leder (DnBB).

Kristine Tofte: Slaget på Vigrid (nyn). For at den gamle spådomen om verdas ende skal bli røyndom, har tre søstre blitt avla fram av den eldste volva og den eldste av gudane, utstyrte med vilje og kreftar dei sjølv er utitande om. Då dei to eldste jentene, Ragna og Berghitte blir 14 og 15 år, er tida inne for at dei skal innvies i oppgåvene dei er esla til. Ragna vert opplært som offerprestinne i eit kongedøme, mens Berghitte blir dronning i eit anna. Det går mot krig mellom dei to kongedøma – og mellom dei to søstrene. Fabelforteljinga er meint å strekkja seg over to bind, og rettar seg i følge forlaget hovudsak mot vaksne og kanskje særs kvinnelege lesarar (DnBB).

Lars Mæhle: Landet under isen (nyn). Fire sakna ungdommar. Tre stammar. Eit bortgløymt land under isen. Sju protokollar. Ein utvald. Ein forrædar. Den siste striden er her. No. Midt i blant oss. Leo Rubin er mot sin vilje utvald til å kjempe mot den vonde munken, og på vegen opplever han krig mellom stammane og sterke krefter han må stå imot. Her er to verder, Smalvik i vår verd, og under isen som er utanomverda. Kampen står mot dei tre store verdsreligionane (DnBB).

Asbjørn Rydland: Drakeguten (nyn). Den 12 år gamle stallguten Koll drøymer om å bli ein stor krigar og ha fridom til å gjere som han sjølv vil. Men med fridom føljer val, og då Koll og lærarmeisteren hans finn ei drakehole med verdiar som kan få landsbyen ut av gjeldsproblema dei slit med, må Koll etter kvart velje kven han skal stole på og kven som har rett, om det er den krigarske læraren hans, den moralske faren, det griske landsbyrådet eller den underlege stemma han høyrer i nordavinden. Kan ein velje å vere på parti med det gode, etter å ha vore med på å lage vondskap? Dette er ei forteljing om ein liten gut med uante store krefter i seg (DnBB).

Mari Moen Holsve: Halvgudene (bm). Trillingene Dina, Balder og Thea opplever at livet brått blir snudd på hodet. Fra en monoton skolehverdag blir de kastet hodestupes ut i en fremmed verden hvor ingenting er som det synes. Ikke engang trillingene selv. Dramatikk, ukjente farer, humor, spenning, overnaturlig og uforutsigbar er ingredienser i denne fortellingen (DnBB).

Bente René Linmo: Vidina : Landet bak Nidaros (bm). Søsknene Aleksander og Emma er 13 og 10 år. Da Emma oppdager en portal i Nidarosdomen, forsvinner hun inn i det eventyraktige landet Vidina. Aleksander drar for å lete etter henne. På veien møter han Nori fra den undersjøiske byen til Viroserne, et forhatt folk som må leve i skjul. Snart står mer på spill enn å finne lillesøsteren Emma. Kanskje ligger nøkkelen gjemt et sted i vår verden, dypt inne i Nidaros. Dette er en fortelling med mye dramatikk og spenning (DnBB).

Samuel SekelTina Trovik: Samuel Sekel og flukten fra Paris (bm). Hemmelige katakomber fulle av knokler. En gal vitenskapsmann. En reise som forandrer alt. Samuel Sekel er en norsk fantasyserie. Den var en av vinnerne i Schibsted Forlags romankonkurranse i kategorien beste barne- og ungdomsbok. I tillegg vant den Arks barnebokpris i 2012. I denne humoristiske og actionfylte serien lærer vi om hvordan det var å leve i antikkens Egypt og i Paris under revolusjonen. Da Samuel er 13 år gammel oppdager han et mulig terrorangrep. Det mystiske Byrået, som står bak aksjonen, samler informasjon fra fortiden i et gigantisk bibliotek. Langt ute på Hardangervidda har de en hemmelig skole for tidsreisende, hvor Samuel blir elev. Snart forstår han at det er mer ved Byrået enn tidsreiser og samling av fakta. Men det er først da han reiser tilbake til Paris under revolusjonen og ser Marie-Antoinette foran giljotinen, at han oppdager den sjokkerende sannheten om foreldrene sine (Forlagets omtale).

Den onde arvenThomas Enger: Den onde arven (bm): Så du trodde at du visste alt om familien din? Med en far hun aldri har sett og en mor som verken tåler lys eller lyd, er livet til 16 år gamle Julie langt fra vanlig. Hun bor i et stort hus sammen med sin bestefar, og på skolen blir hun mobbet. Hennes beste venn er en katt. Men en kveld da nordlyset åpenbarer seg på himmelen, finner hun en mystisk gjenstand som snur opp ned på livet hennes. Det er en gjenstand som er nært knyttet til mørke hemmeligheter. En gjenstand noen er villig til å drepe for å få tak i. Julie havner i stor fare da hun prøver å finne ut hva som har skjedd i familien hennes. Samtidig er Julies katt blitt redd for henne. Ute på tunet har 13 ravner slått seg ned, og de følger Julies minste bevegelser med iskalde øyne… (Forlagets omtale)

Kaoshjerte_riss.inddLise Grimnes: Kaoshjerte (bm). Minja er seksten år og våkner forslått og uten hukommelse i blokka hjemme på Stovner. Hun drømmer om hender som trekker henne ned i en myr, om jenter med kuhaler, om en mann vakker som stjernehimmelen – og plutselig husker hun prisen for å ha besøkt sin forbudte mormor den sommeren: Å miste bestekompisen Josef for evig og alltid. «Kaoshjerte» er en fortelling som balanserer mellom urban virkelighet og mystikk, og som henter inspirasjon fra norsk og persisk kulturarv. Boka handler om vennskap, røtter og det å ha tillit til seg selv.

Mellom verdenerMáret Ánne Sara: Mellom verdener (oversatt). Mellom verdener er en ungdomsroman om søsknene Sanne og Lemme som lever i en reindriftsfamilie. Broren Lemme som elsker motocross gleder seg til den nye crossbanen. Inne i byen, har søsteren Sanne møtt en forvirret person som bablet noe uforståelig om «djevelens unge». Etter farens raseriutbrudd ved middagsbordet om reinbeiteland som blir ødelagt av den nye motocrossbanen stikker Lemme av i sinne. Sanne blir med. Søsknene blir sporløst borte og hjemme er sorgen og fortvilelsen stor. Hvor har de blitt av og hva er det som har skjedd. Bare crossykkelen blir funnet ved den påbegynte nye crossbanen. I Mellom verdener går vi inn i uforklarlige hendelser med redselsfulle opplevelser i en hinsidig verden. Mellom verdener er en oversettelse fra samisk av Máret Ánne Sara sin debutbok Ilmmiid gaskkas, 2013. Dette er første del i en dramatisk og spennende fantasy fortelling. Fortsettelsen, del to, Doaresbealde doali er utgitt på samisk 2014. Máret Ánne er kunstner, journalist og forfatter som har vokst opp i reindrifta og bor nå i Guovdageaidnu. Nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014. (Forlagets omtale).

GalderstjernaAsbjørn Rydland: Galderstjerna (nyn). Etter at Eirik og mora held på å køyre på ein sølvrev på veg heim til det nye huset sitt, står merkelege hendingar i kø: Ein framand mann slår Eirik i svime, og han vaknar opp med eit mystisk runesymbol på brystet. Korleis har dette skjedd, og kvifor fi nn Eirik det same symbolet i dataspelet han og kompisen Khalid speler? Vegandi-serien er eit medrivande univers med gudar, magi, dataspel og parallelle dimensjonar. I denne første boka blir Eirik kasta ut i ei verd som er mykje større, farlegare og meir forvirrande enn han aner, og han blir sett på harde prøvar både i si eiga verd og parallellverda dataspelet fører han inn i. (Forlagets omtale).

TordivelenMaria Gripe: Tordivelen flyr i skumringen (bm). En spennende detektivhistorie med historisk sus. Tre ungdommer dumper opp i en fantastisk historie, og de virvles inn i et nett av intriger og gåter med mytiske og mystiske løsninger. Det er mange forunderlige menneskeskjebner de får kjennskap til, og det fascinerer dem. Barna klarer å løse problemene på en troverdig måte – og med god hjelp fra voksne som tror på dem (DnBB).

Bian ShenTorbjørn Øverland Amundsen: Bian Shen (bm). I morgen fyller Arthur 14 år, men han vet at han vil dø i løpet av natta. Han vet også at han vil våkne opp i en ny kropp, i en annen familie, hjelpeløs som et spedbarns, men med alle minner og følelser inntakt. Arthur er et av Barna som har fått evig liv. Det er både et mirakel og en forbannelse. Gjennom hele verdenshistorien har han levd som et barn, ute av stand til å dø og ute av stand til å vokse opp. Men selv det er ikke nok til å forberede ham på hva som er i ferd med å skje (DnBB).

Astrid Lindgren: Mio, min mio (oversatt). Bo Vilhelm Olsson har lovet å putte et brev i postkassen for fru Lundin. For det har han fått et eple. Idet han skal poste brevet, blir fristelsen for stor, og han leser det. Det er til Kongen i Landet i det fjerne. Det står at han som kongen har lett etter, er på vei, og at han bærer det gylne gulleplet i hånden, som tegn. Bosse ser på eplet sitt. Da forstår han. Det er ham kongen leter etter! Han setter seg på en benk, og ser en flaske. Det er en ånd i den! Han slipper den ut. Det er ånden fra Landet i det fjerne! Reisen kan begynne (DnBB)

Astrid Lindgren: Brødrene Løvehjerte (oversatt). Brødrene Karl og Jonatan Løve blir gjenforent etter sitt korte liv på jorden i landet Nangijala. Nå skal de bare være lykkelige i Kirsebærdalen der det lille hvite huset deres ligger. Men det viser seg at det også er ondskap i dette paradiset. De tar opp striden mot den onde ridderen og dragen Katla og blir de modige Brødrene Løvehjerte (DnBB).

Sekundærlitteratur du kan bruke til oppgaven:

Bokhylla.no

Masteroppgaver:

 • Opheim, Anna Patricia T. (2010): Once upon a time in a fantasy : a study of fairytale elements in fantasy. Masteroppgave. Stavanger: Universitetet i Stavanger. http://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/185380 [Lesedato: 31.01.2015]
 • Sorken, Esten Aastad (2007): Feministisk fantasy og nypaganisme. En studie av «The Mists of Avalon» og «The Fifth Sacred Thing». Masteroppgave. Tromsø: UiT. http://munin.uit.no/handle/10037/1114. [Lesedato: 31.01.2015]
 • Fossdal, Nils Jørgen (2009): Religion i fantasysjangeren : en studie av religionsbruk i fantasylitteratur. Masteroppgave. Oslo: UiO. https://www.duo.uio.no/handle/10852/24083 [Lesedato: 31.01.2015]

Andre nettressurser:

 • Store norske leksikon: nettutgave
 • Bokhylla.no: Fantasy
 • Bokanmeldelser av nyere bøker finner du i avisene og i ATEKST. Har du ikke tilgang til Atekst? Kontakt biblioteket!
 • Let etter artikler i artikkelbasen Idunn.no. Har du ikke tilgang til Idunn? Kontakt biblioteket!
 • Søk etter sekundærlitteratur i Bokhylla.no
 • Søk etter artikler og avhandlinger i NORA og MUNIN
 • Artikler om bøkene finner du i NORART

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s