Flukt

Det kan være flere årsaker til at man flykter. Er det en krig eller et diktatur man rømmer fra, seg selv eller politiet? Under finner du en rekke bøker med flukt/flyktninger som tema. Diskuter problemstilling for oppgaven med faglæreren din.

Hold megLara Rashid: Hold meg til jeg sovner (bm). I 1999, da Lara Rashid var fire år gammel, flyktet hun og familien hennes fra irakisk Kurdistan til Norge. Etter en vanskelig tid på et asylmottak i Nes begynte de et nytt og trygt liv i et rekkehus på Nesodden, men den lykkelige tilværelsen skulle ikke vare. Den 22. juli 2011 ble 18 år gamle Bano, Laras storesøster, drept på Utøya. Mens familien var knust av sorg fikk Lara en følelse av at hun måtte ta på seg rollen som eldstedatter. Det valget skulle få enorme konsekvenser for hennes liv. I den bunnløse sorgen etter tapet av søsteren måtte Lara finne ut hvem hun var uten Bano. Dette er en kurdisk familiehistorie og en fortelling om noe Norge aldri må glemme. Omtalen er utarbeidet av BS.

Bare fjelleneBehrouz Boochani: Bare fjellene er min venn (oversatt). I 2013 ble den kurdisk-iranske journalisten Behrouz Boochani tvunget på flukt, da Irans revolusjonsgarde raidet redaksjonslokalene til det kurdiske nyhetsmagasinet han var med å gi ut. På vei fra Indonesia til Australia ble han arrestert og plassert i en australsk interneringsleir for mannlige flyktninger på stillehavsøya Manus Island. Boken var et resultat av flere tusen tekst- og talemeldinger som Boochani fikk smuglet ut av leiren. Til sammen utgjør de et utilslørt vitnesbyrd fra flukten og de seks årene han ble holdt ulovlig innesperret under særdeles uverdige forhold. I denne sjangeroverskridenede øyenvitneskildringen beskrives kampen han og hans medfanger var tvunget til å kjempe seg imellom, og mot et dehumaniserende system som ville frarøve dem alt håp. For prestasjonen fikk Boochani Victorian Premier’s Pize for Literature, Australias mest høythengende litteraturpris. Boken kommer med forord av forfatter og aktivist Kristina Quintano. Omtalen er utarbeidet av BS.

eit anna blikkErlend Skjetne: Eit anna blikk (nyn). Ein roman med handling frå eit flyktningmottak i Nord-Noreg. Her bur atten afghanske gutar. Anwar er opptatt av bøker og språk. Walid er ein opprørsk sjarmør og ein glimrande fotballspelar. Om vennskap, kvardag på eit flyktningmottak, og korleis det er å leve med ein så uviss framtid. Roman for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidd av BS.

De afghanske sønneneElin Persson: De afghanske sønnene (oversatt). Tre enslige mindreårige afghanske flyktninger er på et asylmottak. Rebecka er ny i jobben på mottaket. Hun vet ingenting om integrering, men det gjør ikke noe. Det eneste som kreves av henne er at hun er god til å følge instrukser. Rebecka får ansvaret for de tre unge afghanske guttene. Ahmed danser med hoftene, Hamid har brevet fra UDI liggende på nattbordet, og Zaher trasker stille rundt i gangene med sine glitrende plastsandaler. Rebecka forsøker å opprettholde en slags distanse, men det er vanskelig når det er ekte liv, skjebner og følelser på spill. Dette er en fortelling om migrasjon og flyktninger, fortalt på en usentimental, men verdig vis. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Brev til NoregMona Ibrahim Ahmed og Hilde Sandvik: Brev til Noreg (nyn). Då ho var 16 år, braut Mona Ibrahim med familien og det somaliske miljøet ho veks opp i. Ho ville bestemme over sitt eige liv. Sidan har ho markert seg som ein viktig stemme for minoritetskvinners rettigheiter, særskild i lokalmiljøa i Bergen. Etter 10 år i Noreg har ho fått avslag på søknaden om norsk statsborgarskap. I denne pamfletten fortel Ibrahim om reisa som somalisk flyktning til Noreg via Etiopia, om å forlate eit klansstyrt miljø, og om vala som det norske samheldet baud ho. Ibrahim tok dei: ho forlét eit restriktivt miljø, ho lærde seg norsk, ho arbeida og bidrog til fellesskapet. No står ho i fare for å bli deportert. Pamfletten er skriven i samarbeid med journalist Hilde Sandvik, som ein del av Samlagets serie «Norsk Røyndom». Omtalen er utarbeidd av BS.

ZenobiaMorten Dürr: Zenobia (oversatt). Amina er ei syrisk jente på flukt fra krigen i hjemlandet. Hun er sammen med mange andre syriske flyktninger om bord i en båt som krysser Middelhavet. Båten kantrer da den treffer en bølge, og Amina og de andre flyktningene havner i det kalde vannet. I et langt tilbakeblikk tenker Amina på livet sitt i Syria før, under og etter at krigen forandret livet hennes. Dette er en aktuell historie om flyktningkrisen og krigen i Syria. Handlingen er sett gjennom et barns øynene som flykter fra krigen. Historien er hovedsakelig fortalt med bilder. Grafisk roman for mellom-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Dagen vi drømte omBjørn Arild Hansen: Dagen vi drømte om (bm). Lukas, Lalah og Adam venter ved mottaket. Hver uke er det noen som reiser, hver uke kommer nye inn gjennom porten. De tre drømmer om å komme videre, slippe inn. De har for lengst fylt mappene sine med dokumenter. Det er bare et besøk i leiren som gjenstår før de har alle papirene i orden. Så en dag er det plutselig deres tur. En siste sjekk, en siste signatur. Ved porten får de utlevert kart slik at de skal finne fram. De finner veien gjennom skogen og kommer ut i et øde landskap. Endelig framme finner de ut at det verste ennå ligger foran dem. All infrastruktur har brutt sammen, alt bortsett fra et byråkrati hvor umenneskelighet og vilkårlighet later til å være selve målet. Dette er en illustrert fremtidsfabel med tydelige paralleller til vårt eget samfunn, og har sterke billedlige virkemidler. Fortelling for ungdomstrinnet.

Heroin chicMaria Kjos Fonn: Heroin chic (bm). Elise kommer fra et tilsynelatende trygt og godt hjem på Uranienborg, men hun har det ikke bra. Hun ønsker å være vektløs, å ikke sette spor og hun prøver alt fra askese til overskridelser. Endelig finner hun det hun alltid har lett etter, det som ta henne bort fra alt. Heroin chick er en fortelling om sosialt fall uten klar årsak. Omtalen er utarbeidet av BS.

FemLars Petter Sveen: Fem stjerner (nyn). Barnesoldatane Aisha og Said greier å rømme frå leiren utanfor Mogadishu i Somalia. Så møter dei Isir, Aalliyah og Khadar, som også er på flukt frå det same. Dei fem bestemmer seg for å halde saman og prøve å ta seg til Europa. Fem unge menneske på flukt gjennom ei ukjent verd. Reisa fører dei frå flyktningleirer til lastebilar gjennom ørkenen, frå fangenskap til den farefulle ferda over Middelhavet. «Fem stjerner» er ei bok om dei som mistar alt og flyktar til ingenting, i ei verd der ingen vil ha deg og ingen veit kven du er. Men det er òg ein roman om samhald, venskap og håp. (Forlagets omtale)

bli hvisHelga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må (bm/nyn). En aktuell debutroman om forventninger, identitet, manndomsidealer og relasjoner mellom mennesker. Boken tar utgangspunkt i tre unge barndomsvenner og deres beslutning om å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av dem kommer tilbake. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre veivalg – bli eller reise? Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Rammen er lokalsamfunnet guttene kommer fra. Kapitlene gir stemme til to av guttene, og to av dem som står dem nær (DnBB).

MottaketNathan Haddish Mogos: Mottaket (bm). «Mottaket» beskriver en asylsøkers opphold på et flyktningmottak i Nord-Norge. Her møter vi Kongo, Cliff og andre unge menn som sliter med mørke og vanskelige følelser og tanker. Den dypt frustrerende situasjonen asylsøkerne er i fører igjen til eksplosive og voldsomme reaksjoner og handlinger. Nathan Haddis Mogos er opprinnelig fra Etiopia, og har selv bodd nesten to år på et asylmottak i Harstad. Dette er hans første roman.

fuglene under himmelenNils Harald Sødal: Fuglene under himmelen (bm). En norsk forfatter blir kontaktet av en kvinne fra Sudan. Hun har vært på flukt nesten hele livet, alene i en verden av krig, voldtekt, overgrep og menneskehandel. I voksen alder kommer hun til Norge, men problemene er ikke over. Dette er en fortelling om barnefødsler, mishandling og flukt gjennom afrikansk villmark og norsk vinterkulde. Det er også en fortelling om vennskap, morskjærlighet og livsmot. (Forlagets omtale)

dopplerErlend Loe: Doppler (bm). Andreas Doppler er en vellykket mann med kone, to barn og en god jobb. En dag han er på tur i marka faller han av sykkelen. Halvt svimeslått kjenner han en ro han ikke har kjent på lenge. Erkjennelsen om farens død blir tydeligere, mens alle tankene om valg av fliser og armatur til det nye badet er borte. Hendelsen får ham til å flytte ut i marka. Han bosetter seg i telt, og en dag da han begynner å bli fryktelig sulten, slakter han en elg. Tilbake står elgkalven Bongo, som blir Dopplers nærmeste venn. (Forlagets omtale)

Veien å gåHerbjørg Wassmo: Veien å gå (bm). Beretning om den strabasiøse flukten til en familie på tre fra Lødingen til Sverige under krigens siste år. I det de begir seg over fjellet utsettes de for en annen fare, frosten. Ferden går i et bitende vinterlandskap med temperaturer ned mot minus 30 grader. (DnBB)

David Horwath: Ni liv (bm). En marsdag i 1943 ankrer en fiskeskøyte opp i Toftefjorden nord for Tromsø. Den er kommet fra Shetland med fire sabotører fra Kompani Linge og utstyr til Hjemmefronten. Ved en feiltakelse blir de oppdaget av tyskerne, og angrepet. Bare Jan Baalsrud overlever. I 27 døgn ligger han nesten bevisstløs i en sovepose på Finnmarksvidda, før han kommer seg over til Sverige, etter å ha amputert alle tærne for å unngå koldbrann. Boka er filmatisert i 1957. (DnBB)

EnglandsfarereSigurd Evensmo: Englandsfarere (bm). Dette er beretningen om Ålesundsgjengen, en gruppe hjemmefrontfolk som prøvde å flykte til England. Hovedpersonen Harald Silju ligger i dekning i Oslo. Leseren følger ham og de andre på veien vestover mot friheten, men reisen ender i katastrofe da tyskerne slår til mot skøyta som skal bringe dem i sikkerhet. Og leseren får følge dem gjennom fangenskapet, frem til den morgenen de blir hentet i dødscellene på Grini. Evensmo var selv englandsfarer, men unngikk mirakuløst nok resten av gjengens skjebne. Boka var forfatterens debutroman. (DnBB)

To mistenkelige personer

Gunnar Larsen: To mistenkelige personer (bm). I 1926 ble Norge skaket opp av mordet på to lensmenn. Forfatteren, som var journalist, fulgte saken på nært hold og gikk senere opp ruten de to morderne hadde fulgt. Boken skildrer flukten gjennom skog og ødemark, angsten, fortvilelsen og håpløsheten gjennom den yngste av mennene, men også den skiftende naturen rundt dem. (DnBB)

hver morgenBjørn Sortland: Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen (bm). Mariam (17) bor i Aleppo. Hun lever sammen med lillebroren i en utbombet kjeller i østdelen av byen. Foreldrene er ikke der lenger. Nå trenger den syke broren Luka akutt hjelp. Mariam bestemmer seg for å flykte ut av Syria, til Tyrkia, og videre med en drøm om å komme til «verdens beste land». Gjennom research og samtaler med flyktninger fra Syria, har Bjørn Sortland skrevet en roman om en ung jente som slåss for å redde livet. Det er en realistisk og hjerteskjærende fortelling fra et krigsherjet land, hvor konflikten synes uløselig. Midt oppi det hele flykter mange barn og unge helt alene, i håp om å få et bedre liv. (DnBB)

Maja Lunde: Over grenOver grensasen (bm). Høsten 1942. Fire barn er på vei over grensen til Sverige. For to av dem handler det om liv og død: Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har lenge gjemt seg i kjelleren til Otto og Klaras familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Klara bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner i sikkerhet, men det er mange skogsmil som skal tilbakelegges før de er trygge i Sverige. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis. Men er den snille kona som tilbyr dem mat egentlig på deres lag? Og er grenselosen virkelig motstandsmann, eller jobber han også for NS i det skjulte? En spenningsfortelling om mot, tillit, vennskap og dødsangst. (DnBB)

Ikke siGuiseppe Catozella: Ikke si at du er redd (oversatt). Samia vokser opp i Mogadishu i Somalia, et område hvor den fundamentalistiske gruppen al-Shabaab blir stadig sterkere. Det eneste Samia vil er å løpe — for landet sitt og for friheten. Ved hjelp av bestevennen Alì, som fungerer som trener, blir Samia stadig raskere, og snart vinner hun alle løp hun deltar i. Men da al-Shabaab tar over makten i området blir det stadig vanskeligere å få trent. Samia kan bare løpe etter at det har blitt mørkt, og iført heldekkende burka. Samtidig rykker krigen stadig nærmere. Kan hun bli værende i Somalia, eller må også hun legge ut på den store reisen mot friheten i Europa? Denne dokumentarromanen er basert på historien om Samia Yusuf Omar, som deltok i OL i Beijing i 2008, for så å miste livet som båtflyktning før OL i London i 2012. (DnBB)

I havetFabio Geda: I havet er det krokodiller (oversatt). Romanen er basert på den sanne historien om Enaiatollah fra Afghanistan, som ti år gammel blir forlatt av moren sin i en flyktningleir i Pakistan. Boken handler om de dramatiske årene Enaiatollah var på flukt gjennom Iran, Tyrkia og Hellas, før han til slutt fikk opphold i Italia. Han har hele tiden trusselen om arrestasjon hengende over seg, men opplever også lojalitet og vennskap blant mennesker som deler samme skjebne. Romanen er solgt til 25 land. (DnBB)

ExitMohsin Hamid: Exit vest (oversatt). Nadia og Saeed er to vanlige unge mennesker som gjør noe ekstraordinært – de forelsker seg i en kaotisk verden. Dette er deres kjærlighetshistorie, men også en historie om hvordan vi lever i dag og hvordan livet kan bli i fremtiden. Det er fortellingen om en verden i krise og om to mennesker på flukt. Borgerkrigen har kommet til Nadia og Saeeds hjemby, og det går ikke lang tid før de må forlate hjemlandet. De blir en del av den store strømmen av mennesker som flykter ut av den kollapsede byen i håp om et bedre liv og med et ønske om å finne sin plass i verden. Mohsin Hamid er for mange kjent som forfatteren av «Den motvillige fundamentalist». Han ble nominert til The Man Booker Prize for denne romanen. Omtalen er utarbeidet av BS.

Katten min, JugoslaviaPajtim Statovci: Katten min, Jugoslavia (oversatt). På den jugoslaviske landsbygda en gang på åttitallet giftes en svært ung muslimsk kvinne bort til en mann hun knapt har møtt. Selv om hun gjør sitt beste for å være en god kone, er ekteskapet tøft. Da krigen bryter ut tvinges familien på flukt til Finland. Flere år senere strever kvinnens sønn med å finne sin plass i det finske samfunnet. Som immigrant og homofil føler han seg annerledes og utenfor. I ren desperasjon etter selskap kjøper han en boa constrictor, men det er katten han møter på en bar en sen kveld som endrer livet hans. Sammen reiser de til Kosovo på leting etter røttene hans. (Forlagets omtale)

TiranasPajtim Statovci: Tiranas hjerte (oversatt). I det postkommunistiske Albania oppleves hverdagen som et fengsel for de to nære vennene Bujar og Agim. Bujar har vansker med å forsone seg med farens død, mens Agim har et uavklart forhold til egen seksualitet. De bestemmer seg for å flykte fra hjemlandet, som føles stadig mer fremmed. Ti år senere møter vi en ung mann. Han flykter fra by til by, og skifter ham hver eneste gang – han er villig til å gjøre hva som helst for å få en ny identitet. Men hvor mye må ofres før en har lykkes med å utslette seg selv fullstendig? «Tiranas hjerte» er Pajtim Statovcis andre roman. Gjennom fortellingen om de to albanske flyktningene utforsker forfatteren temaer som identitet og fremmedfølelse. Boken har høstet strålende kritikker etter utgivelsen i hans hjemland Finland i 2017. Omtalen er utarbeidet av BS.

Sekundærlitteratur du kan bruke til oppgaven:

Nettressurser:

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s