Flukt

Det kan være flere årsaker til at man flykter. Er det en krig eller et diktatur man rømmer fra, seg selv eller politiet? Under finner du en rekke bøker med flukt som tema. Diskuter problemstilling for oppgaven med faglæreren din.

Heroin chicMaria Kjos Fonn: Heroin chic (bm). Elise kommer fra et tilsynelatende trygt og godt hjem på Uranienborg, men hun har det ikke bra. Hun ønsker å være vektløs, å ikke sette spor og hun prøver alt fra askese til overskridelser. Endelig finner hun det hun alltid har lett etter, det som ta henne bort fra alt. Heroin chick er en fortelling om sosialt fall uten klar årsak. Omtalen er utarbeidet av BS.

Rakels bokSissel Værøyvik: Rakels bok (bm). Da foreldrene dør må Ella reise fra New York til Bergen for å gjøre opp boet etter dem. I den gamle villaen bor leieboeren Rakel, en eldre kvinne som oppfører seg på en bemerkelsesverdig måte. Ella blir etter hvert innlemmet i Rakels spesielle livshistorie, som starter med at hun som liten jødisk jente må forlate Slovakia som flyktning. Dette er en personlig historie med den store, dramatiske verdenshistorien som bakteppe. Det handler om å kjenne sin fortid og sine røtter, om vennskap, kjærlighet og svik, og om en mors grenseløse omsorg for sine barn.

Nora Szentiványi: LeiliLeilighetengheten (bm). Budapest, 1970. Et ungt par bestemmer seg for å flykte fra hjemlandet, fra et system tuftet på redsel. Alt de får med seg er spedbarnet sitt og en koffert. Barnets mormor blir alene igjen i Budapest. Dette er hennes historie. Den fortelles med sorg og avstand av det voksne barnebarnet. «Leiligheten» er en roman om å leve adskilt fra de aller nærmeste, og om hvordan flukten har preget livene til dem som dro og den som ble igjen. Nora Szentivány er født i Budapest, oppvokst i Gøteborg og har bodd i Norge siden 90-tallet. Dette er hennes første bok. (Forlagets omtale)

TidenThomas Marco Blatt: Tiden er ilden vi brenner i (bm). Denne fluktromanen følger en mor og en datter på reise i Portugal. Camilla lider av søvnløshet, mens datteren Emma preges av vonde traumer fra en ulykke. Camilla vil bare slappe av i fred for andres blikk, men føler seg mistenkeliggjort av personalet og turistene på hotellet der de bor. Da eksmannen og faren Martin truer med å hente hjem både mor og datter, tar Camilla avgjørelsen om å forlate hotellet med Emma. Samtidig nærmer en varslet hetebølge seg med stormskritt. Romanen inneholder elementer man vil gjenkjenne fra psykologiske thrillere, samtidig som den kretser om tema som kjærlighet, omsorg og det å bli innhentet av fortiden. (Forlagets omtale)

bareHilde Lindset: Bare de levende trenger å bli husket (bm). På øya O driver båtflyktninger i land, og Louisa bestemmer seg for å hjelpe. Hun reiser, leier en leilighet og får kontakt med en liten gutt som blir like viktig for henne som hun er for ham. På et tidspunkt har gutten tatt over voksenrollen: når skal de spise, sove og rydde? Handler egentlig den hjelpen Louisa tilbyr, mest om henne selv? Har hun blitt så avhengig av sorg at hun ikke klarer seg uten? Vi møter også legen Sivert, som behandler de overlevende som ankommer øya. Han er lammet av frykten for å bli forlatt dersom han er ærlig om hva han føler. Samtidig er han omringet av mennesker som befinner seg på kanten av livet, der nettopp erklæringer av kjærlighet er en av få ting innen deres rekkevidde. Romanen veves sammen av en fortellerstemme som har egne sorger å streve med, i disse fortellingene som dypest sett handler om å velge å leve. Hilde Lindseth er best kjent som novelleforfatter. Dette er hennes første roman. (Forlagets omtale)

FemLars Petter Sveen: Fem stjerner (nyn). Barnesoldatane Aisha og Said greier å rømme frå leiren utanfor Mogadishu i Somalia. Så møter dei Isir, Aalliyah og Khadar, som også er på flukt frå det same. Dei fem bestemmer seg for å halde saman og prøve å ta seg til Europa. Fem unge menneske på flukt gjennom ei ukjent verd. Reisa fører dei frå flyktningleirer til lastebilar gjennom ørkenen, frå fangenskap til den farefulle ferda over Middelhavet. «Fem stjerner» er ei bok om dei som mistar alt og flyktar til ingenting, i ei verd der ingen vil ha deg og ingen veit kven du er. Men det er òg ein roman om samhald, venskap og håp. (Forlagets omtale)

NordMerethe Lindstrøm: Nord (bm). En krig er i ferd med å avsluttes. Noen er på vandring, jaget bort fra husene, landsbyene, leirene. En ung gutt går mot nord, skulderbladene hans stikker ut, de ligner avkappede vinger. Han bærer med seg blikk og definisjoner av hvem han er. Han bærer også med seg sulten, mangelen og nedverdigelsen. Underveis møter han en annen som også har en hemmelighet. De slår følge gjennom landområdene og gradvis oppstår en forståelse mellom dem. «Nord» er en mørk roman, men der finnes likevel lys. (Forlagets omtale)

AnkomstGørhil Gabrielsen: Ankomst (bm). Langt nord i Norge skal en forsker overvintre ved et fuglefjell. Hun er nyseparert, datteren bor hos eksmannen og hun venter på sin nye elsker. Det blir etter hvert tydelig at forskningsoppholdet er en flukt. Hvem har hun egentlig overlatt barnet sitt til? Og hvorfor dukker ikke elskeren opp? «Ankomst» er en fortelling om utsatthet, om å søke forutsigbarhet, men oppleve nye, foruroligende krefter både i og utenfor seg selv. Omtalen er utarbeidet av BS.

bli hvisHelga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må (bm/nyn). En aktuell debutroman om forventninger, identitet, manndomsidealer og relasjoner mellom mennesker. Boken tar utgangspunkt i tre unge barndomsvenner og deres beslutning om å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av dem kommer tilbake. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre veivalg – bli eller reise? Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Rammen er lokalsamfunnet guttene kommer fra. Kapitlene gir stemme til to av guttene, og to av dem som står dem nær (DnBB).

MottaketNathan Haddish Mogos: Mottaket (bm). «Mottaket» beskriver en asylsøkers opphold på et flyktningmottak i Nord-Norge. Her møter vi Kongo, Cliff og andre unge menn som sliter med mørke og vanskelige følelser og tanker. Den dypt frustrerende situasjonen asylsøkerne er i fører igjen til eksplosive og voldsomme reaksjoner og handlinger. Nathan Haddis Mogos er opprinnelig fra Etiopia, og har selv bodd nesten to år på et asylmottak i Harstad. Dette er hans første roman.

fuglene under himmelenNils Harald Sødal: Fuglene under himmelen (bm). En norsk forfatter blir kontaktet av en kvinne fra Sudan. Hun har vært på flukt nesten hele livet, alene i en verden av krig, voldtekt, overgrep og menneskehandel. I voksen alder kommer hun til Norge, men problemene er ikke over. Dette er en fortelling om barnefødsler, mishandling og flukt gjennom afrikansk villmark og norsk vinterkulde. Det er også en fortelling om vennskap, morskjærlighet og livsmot. (Forlagets omtale)

dopplerErlend Loe: Doppler (bm). Andreas Doppler er en vellykket mann med kone, to barn og en god jobb. En dag han er på tur i marka faller han av sykkelen. Halvt svimeslått kjenner han en ro han ikke har kjent på lenge. Erkjennelsen om farens død blir tydeligere, mens alle tankene om valg av fliser og armatur til det nye badet er borte. Hendelsen får ham til å flytte ut i marka. Han bosetter seg i telt, og en dag da han begynner å bli fryktelig sulten, slakter han en elg. Tilbake står elgkalven Bongo, som blir Dopplers nærmeste venn. (Forlagets omtale)

Veien å gåHerbjørg Wassmo: Veien å gå (bm). Beretning om den strabasiøse flukten til en familie på tre fra Lødingen til Sverige under krigens siste år. I det de begir seg over fjellet utsettes de for en annen fare, frosten. Ferden går i et bitende vinterlandskap med temperaturer ned mot minus 30 grader. (DnBB)

David Horwath: Ni liv (bm). En marsdag i 1943 ankrer en fiskeskøyte opp i Toftefjorden nord for Tromsø. Den er kommet fra Shetland med fire sabotører fra Kompani Linge og utstyr til Hjemmefronten. Ved en feiltakelse blir de oppdaget av tyskerne, og angrepet. Bare Jan Baalsrud overlever. I 27 døgn ligger han nesten bevisstløs i en sovepose på Finnmarksvidda, før han kommer seg over til Sverige, etter å ha amputert alle tærne for å unngå koldbrann. Boka er filmatisert i 1957. (DnBB)

EnglandsfarereSigurd Evensmo: Englandsfarere (bm). Dette er beretningen om Ålesundsgjengen, en gruppe hjemmefrontfolk som prøvde å flykte til England. Hovedpersonen Harald Silju ligger i dekning i Oslo. Leseren følger ham og de andre på veien vestover mot friheten, men reisen ender i katastrofe da tyskerne slår til mot skøyta som skal bringe dem i sikkerhet. Og leseren får følge dem gjennom fangenskapet, frem til den morgenen de blir hentet i dødscellene på Grini. Evensmo var selv englandsfarer, men unngikk mirakuløst nok resten av gjengens skjebne. Boka var forfatterens debutroman. (DnBB)

En flyktning krysser sitt sporAxel Sandemose: En flyktning krysser sitt spor (bm). Utgangspunktet for Espen Arnakkes nådeløse selvbekjennelser fra sin oppvekst i småbyen Jante, er ønsket om å forstå de mekanismer som drev ham til å myrde John Wakefield i Misery Harbor. Det er sagt at diktning er å holde dommedag over seg selv, men i Sandemoses sterkt selvbiografiske roman faller dommen over det småbysamfunnet som gjorde Espen Arnakke til den han ble. Hans kartlegging av intoleransen i Jante, og hans formulering av Janteloven, har fått begrepsstatus innen sosialpsykologien. (DnBB)

JegJohan Borgen: Jeg (bm). Matias Roos bryter opp fra huset i skogen, dreper kanskje et barn, men blir frikjent og flykter videre. Ved grensen stopper han og tar inn på et merkelig vertshus hvor alt virker gjenkjennelig og ingenting forandrer seg. Fortrengte episoder trenger seg på og gjør spørsmålet om skyld uunngåelig. (DnBB)

To mistenkelige personer

Gunnar Larsen: To mistenkelige personer (bm). I 1926 ble Norge skaket opp av mordet på to lensmenn. Forfatteren, som var journalist, fulgte saken på nært hold og gikk senere opp ruten de to morderne hadde fulgt. Boken skildrer flukten gjennom skog og ødemark, angsten, fortvilelsen og håpløsheten gjennom den yngste av mennene, men også den skiftende naturen rundt dem. (DnBB)

hver morgenBjørn Sortland: Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen (bm). Mariam (17) bor i Aleppo. Hun lever sammen med lillebroren i en utbombet kjeller i østdelen av byen. Foreldrene er ikke der lenger. Nå trenger den syke broren Luka akutt hjelp. Mariam bestemmer seg for å flykte ut av Syria, til Tyrkia, og videre med en drøm om å komme til «verdens beste land». Gjennom research og samtaler med flyktninger fra Syria, har Bjørn Sortland skrevet en roman om en ung jente som slåss for å redde livet. Det er en realistisk og hjerteskjærende fortelling fra et krigsherjet land, hvor konflikten synes uløselig. Midt oppi det hele flykter mange barn og unge helt alene, i håp om å få et bedre liv. (DnBB)

barsakhSimon Stranger: Barsakh (bm). Som tenåringsjenter flest er Emilie opptatt av hvordan hun ser ut. Av klær, kropp og kalorier. Men Emilie går lenger. Hun trener hver dag og spiser så lite som mulig. Hvert måltid er en kamp. Nå er Emilie på ferietur med familien sin på Gran Canaria. Etter en lunsj legger hun ut på en joggetur. Samtidig driver en båt med afrikanske flyktninger med havstrømmene bare noen kilometer unna. Snart skal livene deres møtes. Barsakh er nominert til ARKs barnebokpris 2009. (Forlagets omtale)

Maja Lunde: Over grenOver grensasen (bm). Høsten 1942. Fire barn er på vei over grensen til Sverige. For to av dem handler det om liv og død: Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har lenge gjemt seg i kjelleren til Otto og Klaras familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Klara bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner i sikkerhet, men det er mange skogsmil som skal tilbakelegges før de er trygge i Sverige. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis. Men er den snille kona som tilbyr dem mat egentlig på deres lag? Og er grenselosen virkelig motstandsmann, eller jobber han også for NS i det skjulte? En spenningsfortelling om mot, tillit, vennskap og dødsangst. (DnBB)

harens årArto Paasilinna: Harens år (oversatt). Arto Paasilinna er en av Finlands mest folkekjære forfattere, og hans store gjennombruddsroman var nettopp Harens år. Paasilinna har feiret store internasjonale triumfer med denne frodige beretningen om journalisten Vatanen og hans oppgjør med sitt liv, arbeid og ekteskap. Vatanen og hans fotograf er ute på oppdrag et sted i Finlands dype skoger da en hare plutselig hopper ut i veien. Vatanen går ut av bilen for å hjelpe dyret – og han vender aldri tilbake til sin gamle tilværelse. I stedet begir han og haren seg ut på en ellevill ferd rundt omkring i landet og havner oppi utrolig mange burleske situasjoner. Dette er en bok full av sjarm, men med et samfunnskritisk og filosofisk bakteppe som gir mye stoff til ettertanke. (Forlagets omtale).

Ikke siGuiseppe Catozella: Ikke si at du er redd (oversatt). Samia vokser opp i Mogadishu i Somalia, et område hvor den fundamentalistiske gruppen al-Shabaab blir stadig sterkere. Det eneste Samia vil er å løpe — for landet sitt og for friheten. Ved hjelp av bestevennen Alì, som fungerer som trener, blir Samia stadig raskere, og snart vinner hun alle løp hun deltar i. Men da al-Shabaab tar over makten i området blir det stadig vanskeligere å få trent. Samia kan bare løpe etter at det har blitt mørkt, og iført heldekkende burka. Samtidig rykker krigen stadig nærmere. Kan hun bli værende i Somalia, eller må også hun legge ut på den store reisen mot friheten i Europa? Denne dokumentarromanen er basert på historien om Samia Yusuf Omar, som deltok i OL i Beijing i 2008, for så å miste livet som båtflyktning før OL i London i 2012. (DnBB)

I havetFabio Geda: I havet er det krokodiller (oversatt). Romanen er basert på den sanne historien om Enaiatollah fra Afghanistan, som ti år gammel blir forlatt av moren sin i en flyktningleir i Pakistan. Boken handler om de dramatiske årene Enaiatollah var på flukt gjennom Iran, Tyrkia og Hellas, før han til slutt fikk opphold i Italia. Han har hele tiden trusselen om arrestasjon hengende over seg, men opplever også lojalitet og vennskap blant mennesker som deler samme skjebne. Romanen er solgt til 25 land. (DnBB)

ExitMohsin Hamid: Exit vest (oversatt). Nadia og Saeed er to vanlige unge mennesker som gjør noe ekstraordinært – de forelsker seg i en kaotisk verden. Dette er deres kjærlighetshistorie, men også en historie om hvordan vi lever i dag og hvordan livet kan bli i fremtiden. Det er fortellingen om en verden i krise og om to mennesker på flukt. Borgerkrigen har kommet til Nadia og Saeeds hjemby, og det går ikke lang tid før de må forlate hjemlandet. De blir en del av den store strømmen av mennesker som flykter ut av den kollapsede byen i håp om et bedre liv og med et ønske om å finne sin plass i verden. Mohsin Hamid er for mange kjent som forfatteren av «Den motvillige fundamentalist». Han ble nominert til The Man Booker Prize for denne romanen. Omtalen er utarbeidet av BS.

Katten min, JugoslaviaPajtim Statovci: Katten min, Jugoslavia (oversatt). På den jugoslaviske landsbygda en gang på åttitallet giftes en svært ung muslimsk kvinne bort til en mann hun knapt har møtt. Selv om hun gjør sitt beste for å være en god kone, er ekteskapet tøft. Da krigen bryter ut tvinges familien på flukt til Finland. Flere år senere strever kvinnens sønn med å finne sin plass i det finske samfunnet. Som immigrant og homofil føler han seg annerledes og utenfor. I ren desperasjon etter selskap kjøper han en boa constrictor, men det er katten han møter på en bar en sen kveld som endrer livet hans. Sammen reiser de til Kosovo på leting etter røttene hans. (Forlagets omtale)

TiranasPajtim Statovci: Tiranas hjerte (oversatt). I det postkommunistiske Albania oppleves hverdagen som et fengsel for de to nære vennene Bujar og Agim. Bujar har vansker med å forsone seg med farens død, mens Agim har et uavklart forhold til egen seksualitet. De bestemmer seg for å flykte fra hjemlandet, som føles stadig mer fremmed. Ti år senere møter vi en ung mann. Han flykter fra by til by, og skifter ham hver eneste gang – han er villig til å gjøre hva som helst for å få en ny identitet. Men hvor mye må ofres før en har lykkes med å utslette seg selv fullstendig? «Tiranas hjerte» er Pajtim Statovcis andre roman. Gjennom fortellingen om de to albanske flyktningene utforsker forfatteren temaer som identitet og fremmedfølelse. Boken har høstet strålende kritikker etter utgivelsen i hans hjemland Finland i 2017. Omtalen er utarbeidet av BS.

alt jeg ikke huskerJonas Khemiri: Alt jeg ikke husker (oversatt). Folk sier at Samuel og Laide var sjelevenner, deres kjærlighetshistorie helt magisk, at de var ment for hverandre. Folk sier at Samuel gjorde det av hevnlyst, fordi han var sjalu, fordi han ønsket å tvinge Laide til å huske ham. Folk sier at det aldri hadde skjedd hvis ikke Vandad hadde blandet seg, at det var Vandads feil, at Vandad gjorde hva som helst for penger. «Allt jag inte minns» er en roman om kjærlighet og økonomi, vennskap og vold. Om Samuel som lever videre i alles minner, nå som Vandad er fengslet, Laide har forlatt landet og huset er ødelagt. En utall skjebner kolliderer i rasende fart i dagens Stockholm. Bak all praten om Samuel skimtes en person som er på flukt fra seg selv. Hvilke minner kan man stole på? Hva skjuler seg i det vi ikke husker? (Forlagets omtale)

Den sisteNadia Murad: Den siste jenta (oversatt). I 2014 var Nadia Murad 21 år gammel og drømte om å bli lærer. Sammen med moren og søsknene sine bodde hun i en liten landsby i Nord-Irak. Familien tilhørte den religiøse minoriteten yazidiene, som levde i fred side om side med muslimske og kristne naboer – helt til IS-styrker inntok landsbyen. De fleste av landsbyens menn ble ført bort, mange av dem henrettet, blant annet Nadias seks brødre. Selv var hun blant kvinnene som ble holdt som sex-slaver av IS-soldatene, inntil hun ved en tilfeldighet klarte å rømme. I denne boken forteller Nadia historien om dagene i fangenskap og flukten som fulgte. Omtalen er utarbeidet av BS.

Sekundærlitteratur du kan bruke til oppgaven:

Nettressurser:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s