Følger av krig

Det utgis stadig nye bøker med handling fra kriger eller konflikter rundt om i verden, nye så vel som gamle. Dette er viktige bøker som viser oss konfliktene og dets følger fra en litt annen synsvinkel enn den vi ser i avisene, på fjernsynet og i andre medier. Krig og konflikter fører ofte med seg enorme lidelser og tap, og følelse av sorg, avmakt og mangel på mening kan være sentrale motiver i denne typen litteratur. Bøkene tematiserer gjerne også de umenneskelige valgene man stilles ovenfor i konfliktsituasjoner, og tanker om hevn er ikke uvanlig. Andre sentrale temaer kan være kjærlighet og lengsel etter å leve et normalt liv.

Hvis du vil skrive om denne typen litteratur, kan du velge to av bøkene under (en av dem bør være norskspråklig). Mens du leser, kan du tenke på hva forfatterens intensjon med boken er, årsaken til heltens “valg” av side i konflikten og hvilke etiske og psykologiske problemstillinger boka eventuelt tematiserer.

bli hvisHelga Flatland: Bli hvis du kan, reis hvis du må (bm/nyn). Tre unge barndomsvenner fra samme bygd, Tarjei, Trygve og Kristian, beslutter å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av de tre kommer tilbake. Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Historien om bygda fortsetter i Alle vil hjem. Ingen vil tilbake (DnBB).

Nils Harald Sødal: Fuglene under himmelen (bm). Seks år gamle Sarah rømmer inn i jungelen da landsbyen Pajok i Sør-Sudan bombes. Etter et opphold i flyktningleiren Daabab i Kenya, blir hun bortført av menneskehandlere, og opplever sult, sykdom, overgrep og tvangsrekruttering. I 1999 kommer hun til Norge. Sommeren 2010 tar hun kontakt med en norsk forfatter, som skriver hennes historie (DnBB).

Gudrun Pausewang: Eg var der: historier vi ikkje må gløyme (oversatt). Dette er ein samling forteljingar om vanlege folk i Tyskland under 2. verdskrigen. Her er ungguten Harald som blir beordra av onkelen til å skyte ein russarfange, her er venninner som ikkje er venninner lenger, fordi den eine er arisk-tysk og den andre tysk-jødisk. Her kan ein lese om korleis det var å vere kvardagsmenneske under 2. verdenskrig i Tyskland og kva som skjer med naboar som plutseleg ikkje snakkar til kvarandre. Noveller for ungdomstrinnet (DnBB).

Khaled Hosseini: Drageløperen (oversatt). Tolv år gamle Amir er desperat etter å vinne den lokale dragekampen, for å på den måten bevise for faren at han er mann. Hans lojale venn Hassan lover å hjelpe han. Hassan er sønn av en invalid tjener og derfor lavkaste. Men Amir er likevel sjalu på vennen for hans naturlige mot og for hans plass i farens hjerte. For å vinne svikter Amir vennen sin på en måte som skal få uante konsekvenser for dem begge. Etter at russerne invaderer Afghanistan flykter familien til Amerika og starter et nytt liv. Men Amir innser at han må reise tilbake for å finne det eneste det nye fedrelandet ikke kan gi ham; tilgivelse (DnBB).

Fabio Geda: I havet er det krokodiller (oversatt). Romanen er basert på den sanne historien om Enaiatollah fra Afghanistan, som ti år gammel blir forlatt av moren sin i en flyktningleir i Pakistan. Boken handler om de dramatiske årene Enaiatollah var på flukt gjennom Iran, Tyrkia og Hellas, før han til slutt fikk opphold i Italia. Han har hele tiden trusselen om arrestasjon hengende over seg, men opplever også lojalitet og vennskap blant mennesker som deler samme skjebne. Romanen er solgt til 25 land (DnBB).

Marianne Terjesen: For Leas skyld (bm). Miriam Borchert og lillesøsteren Lea blir sendt til slektninger i Budapest for å slippe unna jødeforfølgelsen i Tyskland. Etter krigen kommer hun som båtflyktning til Haifa i Palestina, hvor hun møter arkitekten Peter Friedman. Sammen prøver de å skape seg et nytt liv (DnBB).

Susan Abulhawa: Morgen i Jenin (oversatt). Palestina, 1948. Familien Abulheja blir fordrevet fra hjemmet sitt i landsbyen Ein Hod og blir sendt til flyktningeleiren i Jenin. Amal forteller om brødrene sine, den ene blir borte i kaoset som oppsto da de måtte flykte, og ender som israelsk soldat, mens den andre velger å ofre alt for Palestina, og blir samtidig sin brors fiende. Amals egen dramatiske historie inkluderer kjærlighet, tap, barndom, ekteskap og moderskap, og fører henne etter hvert til Pennsylvania i USA (DnBB).

Der skyggene fallerJason Wallace: Der skyggene faller (oversatt): Zimbabwe på 1980-tallet. Krigen er over og Robert Mugabe har kommet til makten. Han lover de svarte afrikanske land, frihet og håp. Landet står på terskelen til en ny æra. Robert Jacklin har nettopp flyttet til Zimbabwe fra England. Alt er nytt for ham, nytt kontinent, nytt land, ny skole. Det tar ikke lang tid før han skjønner at flere av klassekameratene hans fortsatt har kriger å utkjempe, at de forsatt hører pistolskudd og drømmer om flere. Dette er hvite gutter som vil ha landet sitt tilbake og som ønsker slutten på den nye, svarte regjeringen. Hvite gutter som Ivan. Smarte, utspekulerte Ivan. For ham gjenstår en siste kamp. Offeret sitter på toppen og heter Robert Mugabe. Fortelling for ungdomstrinnet (DnBB).

Ingen i verdenHisham Matar: Ingen i verden (oversatt). Handlingen i denne romanen er lagt til Tripoli på slutten av 70-tallet, fortalt gjennom opplevelsene til en niåring. Faren hans blir anklaget for konspirasjon mot Gadaffi, og det er sønnen som angir ham. Det er en fortelling om svik og svikere, men også om et fornuftsekteskap og om å leve under et strengt muslimsk regime. Matar debuterte med Ingen i verden, og den ble nominert til en rekke litterære priser (DnBB).

Nettressurser:

  • Store norske leksikon: nettutgave
  • Bokanmeldelser av nyere bøker finner du i avisene og i ATEKST. Har du ikke tilgang til Atekst? Kontakt biblioteket!
  • Let etter artikler i artikkelbasen Idunn.no. Har du ikke tilgang til Idunn? Kontakt biblioteket!
  • Søk etter sekundærlitteratur i Bokhylla.no
  • Søk etter artikler og avhandlinger i NORA og MUNIN
  • Artikler om bøkene finner du i NORART
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s