LHBT+

Å være lesbisk, homofil, bifil eller transperson har alltid vært tabubelagt, men de siste årene er det skrevet en rekke bøker som tar for seg disse temaene. Under finner du noen av dem. Diskuter problemstilling for oppgaven med faglæreren din.

FelefeberElin Hansson: Felefeber (bm). Ingen i hjembygda veit at Torleif er homofil. Nå har morfaren hans hatt et slag, og Torleif skal hjem. For første gang på to år. I hjembygda treffer han den japanske hardingfelespilleren Horimyo, og alle de tingene Torleif aldri har snakket om begynner å boble opp til overflaten. Dette er en historie om musikk og kjærlighet. Om familie, og om å våge å være seg sjøl. Fortelling for ungdomstrinnet/unge voksne. Omtalen er utarbeidet av BS.

GenderqueerMaia Kobabe: Genderqueer (oversatt). Maia Kobabes Genderqueer er en fabelaktig tegneseriebok som utforsker kjønn, identitet og hvordan man finner sin plass i verden. Med sin egen personlige historie som utgangspunkt, tar Kobabe oss med på en reise gjennom sin oppdagelse av sin egen kjønnsidentitet. Boken er et intimt og modig portrett av en kunstners kamp for å finne seg selv og akseptere sin egen unike identitet. Genderqueer har blitt hyllet av kritikere og lesere over hele verden for sin åpenhet, ærlighet og sitt kraftfulle budskap. The Guardian beskrev boken som «en viktig, smertefull og dypt personlig bok», mens Publisher’s Weekly kalte den «modig og rørende». (Forlagets omtale)

Feminin gangeMolly Øxnevad: Feminin gange (bm). Liam og Tor er ikke sammen lenger, men nå sitter de i en varebil sammen og skal kjøre fra Stavanger til Oslo. Tor skal støtte Liam på et viktig møte på Rikshospitalet. Liam er trans og trenger kjønnsbekreftende behandling, men møtet går langt fra så bra som han hadde håpet på. Det får konsekvenser for både Liam og Tor. Dette er en fortelling om en cismann og en transmann og hvordan de forholder seg til kjønnsroller og til hverandre – og en fortelling om hvor vanskelig det kan være å bryte kjønnsnormene. Forfatteren har tidligere skrevet «En sånn rød amerikansk scooter» (2020). Omtalen er utarbeidet av BS.

To ordSandra Kolstad: To ord for ødeleggelse (bm). “To ord for ødeleggelse” handler om oppløsning og underkastelse. Frida og Nina forelsker seg etter å ha møttes på et galleri. Etter kort tid er forholdet deres blitt så tett at Frida er i ferd med å miste seg selv. Hvor begynner hun, og hvor slutter hun? Alt flyter. Heldigvis er Nina der og former tilværelsen. Og det er lett å la den andre styre. Men når den andre tar over kontrollen fullstendig for deretter å slippe taket, blir det tungt. Sandra Kolstad (f. 1985) er blant annet sanger, komponist, produsent og tekstforfatter. Hun har tidligere gitt ut seks album, og hun har ofte jobbet i skjæringspunktet mellom musikk og litteratur. “To ord for ødeleggelse” er hennes første bok. Omtalen er utarbeidet av BS.

Hør her'aGulraiz Sharif: Hør her’a (bm). 15 år gamle Mahmoud ser for seg en sommerferie med lange late dager på en benk utenfor blokka sammen med kompisen, Arif den enøyde. Men sommeren blir annerledes enn det Mahmoud hadde planer om. Familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. Mahmoud blir stilt overfor store prøvelser denne sommeren, både som bror og sønn i en pakistansk familie. Dette er en historie som sparker i alle retninger og er en sjelden stemme med mye på hjertet. Fortelling for ungdomstrinnet. (Omtalen er utarbeidet av BS)

EmmaEmma Ellingsen: Emma (bm). Emma Ellingsen ble født som Tobias, men har alltid følt seg som en jente. Mens tvillingbroren spilte fotball, ville Tobias heller kle seg i jenteklær og danse. Hun forstod tidlig at hun ikke var gutt, og i fjerde klasse tok hun steget ut og ble Emma. I 2014 ble Emma kjent for hele Norge gjennom TV-serien “Født i feil kropp” på TV2 der hun sto frem med historien sin. Senere har hun jobbet som modell og etablert sin egen youtube-kanal hvor hun deler hverdagsliv, moteinspirasjon og skjønnhetstips med sine mange følgere. Men mest av alt er Emma en viktig rollemodell med sin personlige og humoristiske stil, som inspirer til å tørre å være seg selv. I denne boken forteller hun den usminkede historien om hvordan det er å være jente i en guttekropp, og hvordan hun har lært å leve med det (Omtalen er utarbeidet av BS).

en-sann-rod-amerikansk-scooterHenrik Øxnevad: En sånn rød amerikansk scooter (bm). Erik sykler viljeløst rundt i Stavanger for å stagge sin egen rastløshet, skulker skolen mest mulig, røyker hasj, krangler med moren og drikker øl med mormoren. Han har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre, i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet. Omtalen er utarbeidet av BS.

9788202572457Niviaq Korneliussen: Homo sapienne (oversatt). Vi møter fem personer i Nuuk, hovedstaden på Grønland. De er i samme omgangskrets, og alle strever med spørsmål rundt sin egen seksualitet og kjønnsidentitet. Boken tar også opp sosiale, politiske og strukturelle forhold på Grønland, som fattigdom, rusmisbruk, og psykisk sykdom. Ett kapittel er dedikert til hver av de fem hovedpersonene Fia, Inuk, Arnaq, Ivinnguaq og Sara. Boken er en bestselger på Grønland og har utkommet i en rekke land. Omtalen er utarbeidet av BS.

Per Knutsen: Broren til Hugo (bm). Per Knutsen er en mester til å skrive varmt om det vonde. Erkki vokser opp sammen med den litt eldre broren Hugo og foreldrene. Faren var nazist og moren en fattig finne som flyktet til Norge. De slår banner og drikker, og i dette etterkrigsrommets Nordland vokser Erkki opp. Her skal han bli ung mann med andre følelser enn de vante. En oppvekst med brutalitet og slit, men også med kjærlighet. (DnBB)

Jonas Gardell: Tørk aldri tårer uten hansker. Kjærligheten (oversatt). Tørk aldri tårer uten hansker – Kjærligheten er første bok i en romanserie på tre. Den handler om da aids kom til Sverige og Stockholm på 80-tallet. Da Rasmus går av toget på Centralstationen i september 1982, legger han lille Koppom bak seg, for aldri mer å skulle vende tilbake til barndommens trakter. Ung og vakker kaster han seg ut i de homofiles Stockholm. Benjamin er med i Jehovas vitner. Ivrig går han fra dør til dør for å forkynne Guds ord. Han er tilsynelatende urokkelig i sin tro – helt til den dagen han ringer på hos Paul, den varmeste, morsomste og mest skrullete homoen Gud noen gang har skapt. På selveste julaften, når snøen faller lett over byen, møtes Rasmus og Benjamin, og ingenting skal noen gang bli som før for de to. NRK viste seriesuksessen fra SVT høsten 2013. (DnBB)

Edouard Louis: Farvel til Eddy Bellegueule (oversatt). I romanen «Farvel til Eddy Bellegueule» skriver Edouard Louis sitt eget liv. Boka ble en sensasjon da den kom ut i Frankrike og skapte enorm debatt. Forfatteren, som sier at vi må slutte å romantisere ulykke, var bare 21 år da han debuterte. Han har kjempet hardt og kommet langt. Egentlig er Eddy Bellegueules opprør mot foreldre, fattigdom og en sosial bakgrunn med vold og rasisme, det andre trinnet i denne unge guttens dramatiske liv. For før han klarer å gjøre opprør mot den verden han vokser opp i, er det denne verdenen som står opp mot Eddy. Svært tidlig opplever han både forakt og alvorlig mobbing fra sine egne. Valget er enkelt da muligheten til slutt byr seg. Flukt. Dette er en annerledes klassereise, men det kunne vært historien til så mange andre unge som føler at verdenen de lever i, er altfor trang. (DnBB)

villskuddGudmund Vindland: Villskudd (bm). Boka handler om Yngve. Yngve er homofil i Oslo på slutten av 60-tallet, og vi følger ham fra hans første forelskelse som 15-åring til han ender opp hos Øystein på Nesodden. (DnBB)

Tore Renberg: Mannen som elsket Yngve (bm). Mens Gorbatsjov reiser på triumfferd omkring i verden, går Jarle i andre klasse på videregående skole i Stavanger. Jarle spiller i Mathias Rust Band sammen med Helge, han er kjæreste med Katrine, han går med Palestina-skjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en streiting som det tilsynelatende ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er denne merkelige Yngve, han som har et så fint og trist smil? Møtet med Yngve forandrer alt for Jarle. Dette er den første romanen om Jarle Klepp. Jarles barndom skildres i romanen Kompani Orheim. Boka er filmatisert. (DnBB)

Shuggie BainDouglas Stuart: Shuggie Bain (oversatt). Hugh «Shuggie» Bain er en elskverdig ung gutt som gjør sitt beste for å leve et normalt liv i Thatcher-æraens Glasgow. Shuggie bor i en kommunal bolig med moren og søsknene sine. Moren Agnes er Shuggies helt og store glede, men hun er på vei ned en farlig sti. Hun drømmer om et hus med en egen dør mens hun blar gjennom kataloger og bestiller hva som helst som kan lyse opp den grå hverdagen, og mye av trygdepengene, det eneste de har å leve av, går med til øl som hun gjemmer i håndvesker og tekopper. Hun bevarer stoltheten ved å ta vare på utseendet sitt, og sminken og de perlehvite falske tennene gir et inntrykk av en glamorøs og elegant dame. Men bak fasaden er alt på vei nedover. Shuggie gjør sitt beste for å passe inn, men alle har bestemt seg for at en gutt som ham bare er trøbbel. Agnes støtter ham så godt hun kan, men hun er i ferd med å ødelegge alle rundt seg, inkludert sin elskede Shuggie. Omtalen er utarbeidet av BS.

Og ditt navnAndré Aciman: Og ditt navn er mitt (oversatt). I 1980-tallets Italia lever 17 år gamle Elio et bekymringsløst liv i en staselig villa sammen med sine intellektuelle foreldre. Sommeren 1983 ankommer den unge amerikanske studenten Oliver for å jobbe som assistent for Elios far. Den kjekke og sjarmerende Oliver gjør stor lykke blant jentene, men den følsomme og intellektuelle Elio er ikke så imponert. Han tar likevel på seg å vise gjesten rundt, og til tross for sine forskjeller nærmer de seg hverandre og deler opplevelser som vil forandre dem for alltid. Omtalen er utarbeidet av BS.

Monika Steinholm: Nærmere kommer vi ikke (bm). Jens er redd for å drite seg ut, redd for vann og redd for blod. Edor er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader naken sammen med Celia og svømmer lengre ut enn han burde. Det eneste Edor er redd for, er måten Jens får det til å krible i magen på. En roman om altoppslukende kjærlighet, vond og fantastisk på én gang. En kjærlighet alle kan kjenne seg igjen i, enten de er homo, streite, bi eller bare litt på skrå. «Nærmere kommer vi ikke» er en løs oppfølger til «Fuck verden», som ble nominert til NBUs debutantpris Trollkrittet. Monika Steinholm (født 1983) har tatt et toårig forfatterstudium ved universitet i Tromsø. Hun er bosatt i Tromsø og jobber i Ark bokhandel. «Fuck verden» var hennes første roman. (DnBB)

Dette blirAlexander Kielland Krag: Dette blir mellom oss (bm). Første dag på ny skole legger Felix merke til Nicolai. Han er den vakreste gutten Felix har sett. Det virker som Nicolai har lagt merke til Felix også, men i motsetning til Felix er Nicolai ikke sikker på sin legning. En historie om avstandsforelskelse, om å stalke han kjekke på insta og om å komme ut av skapet i vår tid. Fortelling for ungdomstrinnet. (Omtalen er utarbeidet av BS).

HestegutteneJohan Ehn: Hesteguttene (oversatt). Sasha og Janek vokser opp på et barnehjem i Tsjekkoslovakia på midten av 1920-tallet. Guttene trenes opp i å gjøre akrobatikk på hesteryggen. For å unnslippe treningsøkter og harde avstraffelser, rømmer de og får seg jobb på et omreisende sirkus. I Berlin begynner gutten å forstå hva de egentlig føler for hverandre. Samtidig kommer nazistene til makten. 19 år gamle Anton får jobb i Stockholms hjemmetjeneste. En av brukerne han møter er Alexander «Sasha» Kovacs som nå er blitt 98 år. Sasha er taus og har bosatt seg på kjøkkenet, og nekter å flytte seg. I leiligheten finner Anton fotografier av hester og sirkusartister, og et brev fra Gestapo. Anton vil vite mer om den gamle mannen, og de to begynner å utvikle et ordløst språk og nøster opp i Sashas historie. Dette er en kjærlighetshistorie som finner sted vekselvis i Stockholm i dag og i 1930-tallet Berlin, hvor den følger forskjellige generasjoner av unge menn som liker hester. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS

BursdagMeredith Russo: Bursdag (oversatt). Morgan og Eric ble født på samme dag, på samme sykehus, på samme tidspunkt, og etter det har de vært bestevenner hele livet. Når det nærmer seg guttenes trettenårsdag vet Morgan at noe er i ferd med å forandre seg. Han er sønn av en fotballtrener i en liten by i Tennessee, og han er fanget i en kropp som ikke føles riktig. Morgan blir allerede mobbet på skolen, så dét er ikke den største bekymringen. Den største risikoen er å miste faren eller Eric. Eric merker også at noe er galt og at avstanden mellom dem vokser, men han nekter å gi slipp på vennen som betyr mer for ham enn noe annet. Gjennom årene vil de to vennene gli fra hverandre, finne tilbake til hverandre, krangle, bli venner igjen, og slå opp, for så til slutt å innse at de alltid vil være en del av hverandre. Fortelling for ungdomstrinnet (Omtalen er utarbeidet av BS).

Kunsten å være normalLisa Williamson: Kunsten å være normal (oversatt). David Piper har alltid vært en outsider. Foreldrene hans tror han er homofil. Mobberne på skolen synes han er et utskudd. Bare hans to nærmeste venner vet sannheten. David ønsker å være en jente. På første skoledag, har Leo Denton ett mål. Å være usynlig. Å tiltrekke seg oppmerksomheten til den vakreste jenta på trinnet er definitivt ikke den del av planen. Når Leo tar David i forsvar under en slåsskamp, blir det begynnelsen på et usannsynlig vennskap. Men ting er i ferd med å gå fra vondt til verre. På Eden Park skole har nemlig hemmeligheter en tendens til å røpes ganske fort. Fortelling for ungdomstrinnet. (Omtalen er utarbeidet av BS).

Camilla Sandmo: Kan vi bare late som (oversatt). Velskrevet, vittig og vakkert om overambisiøse foreldre og den første kjærligheten Når Emma ikke spiller Sims eller drømmer om å bli en berømt blogger, driver hun med kunstløp. Punktum. Mer er det ikke tid til. Jossi driver med hockey og er først og fremst opptatt av å ha det gøy på isen. Etter et veddemål utvikler det seg langsomt et vennskap mellom de to. Men alt er ikke på plass i Jossis verden. (DnBB)

Becky Albertalli: Simon og Homo sapiens-agendaen (oversatt). 16 år gamle Simon er ikke helt offisielt homofil. Han synes det holder å være dramatisk på scenen – i skolemusikalen han er med i. Men da en e-post kommer på avveie står hemmeligheten hans i fare for å havne i rampelyset. Og enda verre: Identiteten til Blue, pseudonymet til gutten han har kontakt med på e-post, står i fare for å bli avslørt. Nå må Simon tørre å tre ut av komfortsonen sin før han blir dyttet ut av den. Og det uten å miste venner eller rote bort muligheten til å få den mest sjarmerende gutten han noensinne aldri har møtt. (DnBB)

Det ingen serAnna Ahlund: Det ingen ser (oversatt). På Sibylla VGS skjer det mye i korridorene. Der er blant annet Fride som er så forelsket i Mirian at hen ikke kan tenke på annet. Yodit maler og forsøker å finne sin plass i gjengen. Johannes leser Karin Boye og forsøker å finne fin plass i livet. Aron, har en lillesøster som fikk alt talent, mens lillesøster Linn lurer på hva hun skal bruke det til. Nyttårsforsettet til Sebastian er at han skal kysse en ny person hver måned, noe som roter til mye for flere enn ham selv. Dette er en fortelling om å elske mennesker og ikke kjønn, om transpersoner og kjønnsnøytralitet og om åpenhet og forståelse for Kjærligheten, med stor K. Fortelling for ungdomstrinnet. (Omtalen er utarbeidet av BS).

Ti kniverNora Dåsnes: Ti kniver i hjertet (bm). Tuva går i sjuende klasse og skriver dagbok. Hun lurer på hvem hennes type er, hvem hun bør date. Samtidig opplever hun at venninnene hennes krangler, for Linnea har fått kjæreste og har ikke tid for Bao og Tuva. Tuva vet ikke hvilken side hun skal velge. Så dukker Mariam opp. Og Kanskje hun er Tuvas type, selv om Tuva er usikker på om man kan forelske seg i jenter og samtidig like Marcus og Martinus. Illustrert fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

HjertestopperAlice Oseman: Hjertestopper (oversatt). Charlie og Nick møtes for første gang når de blir plassert ved siden av hverandre på skolen. De blir fort venner, men snart blir Charlie forelsket i Nick. Det er ikke enkelt, men kanskje Nick er mer interessert enn noen av dem skjønner. En tegneserie om forelskelse, vennskap og mental helse. Tegneserieroman for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

LauraMariko Tamaki: Laura Dean driver og dumper meg (oversatt). Frederica «Freddy» Riley er 17 år gammel og sammen med Laura Dean, den mest populære jenta på skolen. Laura Dean er sjarmerende, selvsikker og nydelig, og Freddy er hodestups forelsket. Det eneste problemet er at Laura Dean er en veldig dårlig kjæreste. Når hun dumper Freddy for tredje gang tar bestevenninnen Doodle med seg Freddy til et medium som råder henne til å gjøre det slutt en gang for alle. Men Freddy er fremdeles forelsket, og det er umulig å gi slipp når Laura Dean alltid kommer tilbake til henne. Etter hvert som forholdet deres spinner ut av kontroll blir det vanskeligere og vanskeligere for Freddy å beholde forbindelsen til de som står henne nærmest, til og med bestevenninnen Doodle, som trenger Freddy mer enn noensinne. Grafisk roman for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

BlåJulie Maroh (oversatt). Blå er den varmeste fargen. Clémentine er en tenåringsjente med et helt vanlig liv. Hun har en god familie, mange venner og blir sammen med den kjekkeste gutten på skolen. Hun klarer imidlertid ikke å gjengjelde følelsene hans, og gjør det slutt. Da Clémentine blir med en kamerat på byen og møter den selvsikre Emma med det blå håret, oppdager hun nye sider ved seg selv. Fra denne dagen snus hele livet på hodet. Dette er en tegneserieroman om lesbisk kjærlighet og kampen for å bli akseptert. En film basert på fortellingen vant i 2013 Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes. Omtalen er utarbeidet av BS.

NærmereAnneli Furmark og Monika Steinholm: Nærmere kommer vi ikke (oversatt). Jens er redd for mye, blant annet å drite seg ut, vann og blod. Edor, derimot, er ikke redd for noe. Han er kul. Edor er sammen med Beate, øver inn nye skatetriks, bader i sjøen, bader naken med Celia, kliner med Mariell på fryserommet på Burger King. Så møter Edor Jens. Edor synes Jens er kul, for han har egen motorsykkel, og han får sitte bakpå. Edor trenger ikke hjelm, han er ikke redd for å dø. Det eneste Edor er redd for, er måten Jens får det til å krible i magen hans. Dette er en fortelling om den altoppslukende forelskelsen som kan være både håpløs, ulykkelig, vond og fantastisk på en gang. Følelser man kan kjenne seg igjen i, enten man er homo, streit, bi eller bare litt på skrå. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

HusfredAlison Bechel: Husfred (oversatt). Boken forteller historien om to mennesker som lever under samme tak, men i to forskjellige verdener. Forfatteren tar utgangspunkt i sin egen oppvekst på landsbygda i Pennsylvania, og fokuset er på hennes kompliserte forhold til faren, en homoseksuell engelsklærer og den nåværende eieren av begravelsesbyrået som har tilhørt familien i tre generasjoner. Tegneserien tar for seg temaer som seksuell orientering, kjønnsroller, selvmord og gir verdenslitteraturen en sentral rolle i å forstå seg selv og egen familie.

 

Faglitteratur om LHBT på biblioteket

Faglitteratur om LHBT på nett

Se etter bøker om LHBT i Bokhylla.no: https://www.nb.no/search?mediatype=b%C3%B8ker&subject=homofili

Se etter artikler om LHBT på Idunn:

Se etter oppgaver om LHBT i Nora:

Reklame