Humor

Noen bøker er morsomme. Sånn er det bare. Du humrer eller gapskratter deg gjennom boka, og forhåpentligvis får du samtidig innsikt i personer som gir deg noe mer enn bare latter. Disse bøkene har underholdt mange personer, og vil kanskje gi deg både glede og litt visdom med på veien. Under humoren kan det finnes en sår undertone som setter handlinga i boka i større perspektiv. Dersom du velger humor som tema for fordypningsemnet kan du for eksempel fokusere på hvilken funksjon humoren har i to eller flere bøker.

HerfraHerfra til Hiroshima : roman (bm). Ingrid jobber som hjemmehjelp i en liten drittkommune og har brukt hele sitt voksne liv på å betale ned gjelden foreldrene etterlot seg da de døde. Det eneste hun vil er å være i fred. Men så dukker Thomas opp. For første gang opplever Ingrid at noen faktisk vil være sammen med henne. Men å plutselig få noe å miste gjør livet vanskelig, og Ingrid blir mer og mer sjalu. Og da Thomas går fra henne like før deres planlagte jorda-rundt-reise, bestemmer hun seg for å følge etter ham i skjul. Forlaget beskriver boka som «en høylitterær stalker-roman med nattsvart humor». Omtalen er utarbeidet av BS.

Full spredningNina Lykke: Full spredning (bm). Elin har vært fastlege i snart tjue år. Ingen kjenner bedre enn en fastlege hvilke trender som til enhver tid befolkningen er opptatt av. Overskrifter i avisene og på nettet om glutenfritt, sukkerfritt, laktosefritt, får friske mennesker til å tro at hvis de følger disse rådene, så faller livene deres på plass. Hva hjelper det at hun forteller de middelaldrene at det å bli sliten, er en naturlig del av aldringsprosessen. Folk tror at det med aldring eller døden, det skjer ikke med dem. Elin er gift med Aksel, men så tar eks’en Bjørn kontakt på Facebook og da blir livet hennes snudd opp ned. (Omtalen er utarbeidet av BS).

Uten vesentligeLinda Skomakerstuen: Uten vesentlige feil eller mangler (bm). Elvira holder omgivelsene på en armlengdes avstand ved hjelp av krasse bemerkninger, kalkyler og regneark. Hun skjønner rett og slett ikke helt vitsen med andre mennesker. Men så dør den pensjonerte jordmoren i nabohuset, og en annen kvinne forsvinner på mystisk vis. Kan det være at noen i den lille sørlandsbyen skjuler en mørk hemmelighet? Elvira bestemmer seg for å ta saken i egne hender. Med skarpt revisorblikk og den avdøde jordmorens hund som selskap oppsøker hun flere av sine medborgere. Og oppdager etter hvert at folk flest kanskje ikke er så verst. Omtalen er utarbeidet av BS.

en begivenhetsMari Kjos Hellum: En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv (bm). Glenn Johansen har etter nøye overveielser kommer frem til erkjennelsen av at han ikke lenger ønsker å leve. En vårkveld forsøker han derfor å henge seg selv i et rør i garasjen, men røret knekker, og han havner i stedet på det kalde betonggulvet ved siden av sin slitne Toyota Avensis. Så hva nå? Glenn jobber som mellomleder i en bedrift der den ene etter den andre seiler forbi ham oppover i systemet. Nylig separert fra Anita, ingen barn. Han har få gleder her i livet. Men likevel er noe forandret etter hendelsen i garasjen. For hvordan ser tilværelsen ut for en mann som allerede har forsøkt siste utvei? Romanen beskrives av forlaget som en liten komedie om selvmord – en filosofisk fortelling om det største og tåpeligste av alt: meningen med livet. Dette er Mari Kjos Hellums debutbok. Omtalen er utarbeidet av BS.

Magne Hovden: Sameland (bm). Roy og Leif bestemmer seg for å åpne fornøyelsesparken Sameland. Men alt går ikke som planlagt. Hevnglade finner, en temperamentsfull russisk vodkaselger, en flaggstangsagende samehater, sjamanen Fredrik som liker å gå i kjole, og en kollega som planlegger å rane en pengetransport er blant menneskene Roy og Leif møter på sin vei mot målet (DnBB).

Erlend Loe: Fvonk (bm). Fvonk har jobbet i Norges gang- og mosjonsforbund i en vanskelig periode for forbundet. Han har vært vitne til økonomisk rot og er sterkt preget av ukultur. Men så en dag får han en hybelboer som ikke er hvem som helst, snarere tvert imot. For hybelboeren heter tilfeldigvis Jens, og tilfeldigvis er han statsminister (DnBB).

Arnfinn Kolerud: Når ein først skal skyte nokon (nyn). En siste trassig bygd i nordvest klamrer seg til nynorsken. Resten av landet sverger til bokmål og engelsk. Folka på det lille stedet klarer ikke å bli enige om de skal kalle bygda si Vassbygda eller Vassbygdi, og de har A og I klasser på skolen ikke A og B. Og den mest innbarka nynorskingen av dem alle, Bendik Uføre, kjører Toyoti (DnBB).

Døde mennKnut Nærum: Døde menn går på ski (bm). Milliardæren og playboyen Sverre Hartkorn tar med seg en psykoanalytiker og syv av sine nærmeste venner til den øde Blåkamhytta for å leke Mordleken. Den som klarer å løse den fiktive mordgåten innen kl. 21 første påskedag, vinner 5 millioner kroner. Det sies at morderen Ulvar Mørkli går igjen på hytta, og etter bare en dag blir påskeidyllen brutt. En av turdeltagerne ligger halshugget i sneen. Hytteboerne må kjempe en desperat kamp mot tiden og mot en morder som ikke har tenkt å gi seg med det første. (DnBB).

Mikael Niemi: Populærmusikk fra Vittula (oversatt). Tiden er seksti- og syttitallet. Rockemusikken kommer endelig til utkanten og griper Matti og hans tause kamerat Niila og gir stoff til nye drømmer. Trettitallets fattigdom og den religiøse læstadianismen sitter fremdeles tungt i foreldregenerasjonen. Det fysiske og kulturelle landskapet er den svensk-finske Tornedalen, byen Pajala med strøket som kalles Vittula, Fittemyra, som en rå hyllest til den kvinnelige fruktbarheten. Herfra strømmer fantastiske fortellinger, overraskende og lattervekkende historier (DnBB).

Jonas Jonasson: Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant (oversatt). Allan Karlsson har havnet på gamlehjem. Hundreårsdagen hans nærmer seg og feiring med pomp og prakt, ordfører og lokalavis venter. Men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut av vinduet, og med en motorsykkelbande og politiet i hælene legger han ut på en måneds lang reise gjennom Sverige. Samtidig er boka en reise gjennom Allans liv på 1900-tallet (DnBB).

En mann ved navn Ove

Fredrik Bachmann: En mann ved navn Ove (oversatt). Ove er 59 år. Han kjører Saab. Til tross for at han ble sparket som styreleder i borettslaget for flere år siden (i det som Ove selv bare omtaler som «statskuppet»), klarer han ikke å la være å blande seg inn. Han sjekker at alt er på stell, og at ingen bryter reglene. Men når de nyinnflyttede naboene i rekkehuset midt imot er så uheldige å ødelegge Oves postkasse, blir det opptakten til en humoristisk og hjertevarm historie om rufsete katter, uventet vennskap – og kunsten å rygge med tilhenger. Det som skjer, kommer til å forandre en mann og et borettslag for alltid. En roman om kjærlighet, skikkelig verktøy og betydningen av alltid å kjøre Saab (Forlagets omtale).

VareopptellingErlend Loe: Vareopptelling (bm). Nina Faber er en aldrende lyriker som aldri har vært i takt med sin samtid. På 1970-tallet, mens kollegaene skrev riktig og viktig, skrev hun de rareste ting. Nå har hun har vært ute av syne i årevis. Herjet av motgang og alkohol, det har gått rykter om et lengre opphold i Istanbul, muligens til og med en kjæreste, men ingen vet. Vi møter henne den dagen hun utgir sin nye diktsamling, Bosporos. Nina er nervøs, hun er sint og når hun kommer over en totalt urimelig anmeldelse, rakner det for henne. Det er pay back time. (Forlagets omtale)

Jeg kommer snart

Selma Lønning Aare: Jeg kommer snart (bm). Julie har faket orgasmer helt siden hun debuterte seksuelt, men en dag går hun lei – lei av å late som. Hun låser seg inne på soverommet med proviant, babyolje og Mr. Rabbit – en vibrator med 30 dagers orgasmegaranti fra Kondomeriet. Mens hun ligger der, begynner hun å tenke over sin seksuelle historie: kjærester, tilfeldige forbindelser og ikke minst mannen hun giftet seg med. Sistnevnte surrer utenfor døren sammen med tre barn og en seksuelt velfungerende au pair fra Ukraina, og alle lurer de på hvorfor Julie ikke «kommer snart». Jeg kommer snart er en mørk komedie om samfunnets forventninger til kvinnen – og kvinnens forventninger til seg selv. (Forlagets omtale)

Jeg blirLiv Marit Weberg: Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til (bm). Lånekassa har satt ned foten. Kjæresten Tore har fått mer enn nok. Foreldrene er de eneste som fortsatt tror normaliteten er en standard hun kan oppfylle. Det butter i alle ender for jeg-personen i Liv Marit Webergs debutbok, «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til». Gjennom svart humor og nådeløs selvutlevering kommer vi under huden på en ung jente som, uten særlig hell, prøver å leve livet slik det blir ventet av henne. (Forlagets omtale)

få meg påOlaug Nilssen: Få meg på, for faen (nyn). I romanen Få meg på, for faen blir lesaren kjend med ulike personar med kvar sine historier å fortelje. Sigbjørn og kona hans har åtte døtrer. Denne store familien bur i Skoddeheimen, der Sigbjørn driv ein kolonialforretning, og kona er frustrert over å vere heime. Ho ønskjer å bli noko, og tek seg arbeid på nepefabrikken. Alma og Artur er unge. Ein mogeleg seksuell kontakt opnar opp for tankar og fantasiar som er vanskelege å kontrollere. Ei ung jente arbeider som vaskehjelp, og i tankane drøymer ho om å bli intervjua av ein TV-stasjon. Få meg på, for faen er ein humoristisk roman om trongen til å bli sett av nokon.

Naiv. SuperErlend Loe: Naiv. Super (bm). Tilværelsen raser sammen for hovedpersonen når broren slår ham i krokket. Sakte bygger han seg opp igjen og finner ut hva han har og ikke har. (DnBB)

dopplerErlend Loe: Doppler (bm). Andreas Doppler er en vellykket mann med kone, to barn og en god jobb. En dag han er på tur i marka faller han av sykkelen. Halvt svimeslått kjenner han en ro han ikke har kjent på lenge. Erkjennelsen om farens død blir tydeligere, mens alle tankene om valg av fliser og armatur til det nye badet er borte. Hendelsen får ham til å flytte ut i marka. Han bosetter seg i telt, og en dag da han begynner å bli fryktelig sulten, slakter han en elg. Tilbake står elgkalven Bongo, som blir Dopplers nærmeste venn (DnBB).

Flere tips på Sølvberget

Sekundærlitteratur du kan bruke til oppgaven:

Nettressurser:

  • Søk etter sekundærlitteratur i Bokhylla.no
  • Søk etter artikler og avhandlinger i NORA og MUNIN
  • Bokanmeldelser av nyere bøker finner du i avisene og i ATEKST Har du ikke tilgang til Atekst? Kontakt biblioteket!
  • Let etter artikler i artikkelbasen Idunn.no. Har du ikke tilgang til Idunn? Kontakt biblioteket!
  • Artikler om bøkene finner du i NORART

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s