Legeromanen

Den tradisjonelle legeromanen tilhører det vi kaller triviallitteratur, og legeromanen kan karakteriseres som en kjærlighetsroman hvor settingen og romansene er lagt til sykehusmiljøet. Helten eller mannen i legeromanen er nesten alltid lege, og som regel er han både genial, høy, mørk og muskuløs, og han bærer ofte på en mørk hemmelighet eller har en fortid full av personlige tragedier. Den kvinnelige helten er enten lege, sykepleier eller liknende, og hun er ofte både vakker, fremadstormende og godhjertet. Både de kvinnelige og mannlige heltene er ofte usedvanlig engasjert i og ofrer ofte alt for jobben. Pasienten på sin side er ofte svært syk, men friskner ofte til i løpet av boka. Romansen er et av de mest sentrale motivene i boka.

I tillegg til de tradisjonelle legeromanene gis det ut en del skjønnlitterære romaner i Norge i dag hvor settingen er lagt til sykehusmiljøet. Disse vil også kunne karakteriseres som legeromaner. Skiller disse seg fra de tradisjonelle legeromanene? Dette kan du undersøke dersom du ønsker å skrive om legeromanen som sjanger. Velg en tradisjonell legeroman og en av de nye norske i lista under, og skriv en sammenliknende analyse. Du kan eventuelt velge å skrive om den nye norske legeromanen som sjanger, hvis du heller vil det. Da velger du to norske romaner fra lista under og sammenlikner dem.

Full spredningNina Lykke: Full spredning (bm). Elin har vært fastlege i snart tjue år. Ingen kjenner bedre enn en fastlege hvilke trender som til enhver tid befolkningen er opptatt av. Overskrifter i avisene og på nettet om glutenfritt, sukkerfritt, laktosefritt, får friske mennesker til å tro at hvis de følger disse rådene, så faller livene deres på plass. Hva hjelper det at hun forteller de middelaldrene at det å bli sliten, er en naturlig del av aldringsprosessen. Folk tror at det med aldring eller døden, det skjer ikke med dem. Elin er gift med Aksel, men så tar eks’en Bjørn kontakt på Facebook og da blir livet hennes snudd opp ned. (Omtalen er utarbeidet av BS).

Marianne Mjaaland: Unaturlig dødsfall meldes (bm). Vera Wiehe er en ambisiøs, ung lege som kjemper for å få innpass i det etablerte mannsfellesskapet blant kirurgene på et norsk regionssykehus. Tempoet er stort og kravene høye; innad er justisen beinhard, og ingen utenfra får innsyn. Så dør et ungt, frisk menneske etter et rutineinngrep. En av Veras ferske kolleger blir stående alene om skylden. Men ingenting er noen gang så enkelt. (DnBB)

Marianne Mjaaland: 13. Uke (bm). Den nyansatte Vera Wiehe er nødt til å ta en rask avgjørelse på kvinneklinikken. En seksten år gammel jente skal ta abort, men bryter sammen idet narkosen sløver bevisstheten. Det skal vise seg at Veras avgjørelse får store konsekvenser, både profesjonelt og privat. 13. uke er en historie preget av etiske dilemmaer. For hvor går egentlig grensen mellom liv og død?

Christer Mjåset: Legen som visste for mye (bm). En 10 år gammel jente mister livet under en operasjon, og assistentlegen Mads Helmer får seg en ny jobb på Hitra for å komme seg til hektene igjen. Da den lokale doktoren dør i en bilulykke blir Mads den eneste legen igjen på kontoret og utfordringene strømmer på. Etter hvert dukker det opp flere ting som ikke tilsvarer den tidligere doktorens gode rykte. Mads begynner å ane at det ligger noe mer bak dødsfallet enn antatt.

Christer Mjåset: Hvite ravner (bm). På nevrokirurgisk avdeling samles de dyktigste og mest ambisiøse legene. Tre nyutdannede kirurger ønsker seg fast stilling, men hvem av dem vil overlegene ha? Og hvor langt må de gå for å komme innenfor?

Marita Fossum: Lykksalighet (bm).  I Lykksalighet skildres et skjebnesvangert møte mellom den anerkjente anestesilegen Hannah Lote og hennes pasient E. J. Herman. Handlingen er lagt til Nord-Norge og strekker seg over noen avgjørende vintermåneder. Marita Fossum tegner nådeløse portretter av to mennesker som motarbeider seg selv og som ikke makter å nyttiggjøre seg de gode tingene som bys dem. Med språklig sug og estetisk varhet drives fortellingen fremover, ja selv eksistensiell tomhet og lengsel etter kjærlighet fremstår som noe uhåndgripelig vakkert i denne romanen.

en natt er ikke nokWendy S. Marcus: En natt er ikke nok (bm): Sykepleieren Ali Forshay har bestemt seg for å slutte å date en gang for alle. Det er bedre å tilbringe fritiden sammen med venninnene. Men etter å ha brukt altfor mye tid på å diskutere mannen hun elsker å hate – den store kvinneforføreren og utrolig flotte doktor Jared Padget – innser hun at hun er gal … etter ham! Løsningen på problemet blir å tilbringe en natt i hans selskap.For en eneste natt kan vel ikke skade? Eller føre til noe? (Forlagets omtale)

Skynd deg å elskeKate Hardy: Skynd deg å elske (bm): Doktor Jane Cooper er alltid blitt betraktet som den litt grå og kjedelige i familien, der både tvillingsøsteren og moren har vært glamorøse fotomodeller. Men en kveld gjør Jane noe som er svært uvanlig for henne: Hun går på sykehusets ball, og der treffer hun Ed Somers – pen, sjarmerende og helt fantastisk … Ed får Jane til å blomstre opp, og hun begynner å tro på kjærligheten igjen. At han – til forskjell fra henne – dessuten har en stor familie som tar imot henne med åpne armer, skader heller ikke! Alt er perfekt. Hvis det ikke hadde vært for den kommende skandalen som truer med å rasere absolutt alt … (Forlagets omtale)

Sekundærlitteratur:

Nettressurser:

  • Søk etter sekundærlitteratur i Bokhylla.no
  • Let etter artikler i artikkelbasen Idunn.no
  • Søk etter artikler og avhandlinger i NORA og MUNIN
  • Bokanmeldelser av nyere bøker finner du i avisene og i ATEKST
  • Du finner også bokanmeldelser på Boknett.no og i Bokavisen
  • Artikler om bøkene finner du i NORART

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s