Å skildre mannen er ikke noe nytt i litteraturen. Ættesogene, eventyrene, Holbergs komedier, Ibsens samtidsdrama og Hamsuns romaner, bare for å nevne noen eldre verk, lar oss alle møte menn stilt overfor ulike krav og utfordringer.
Hvilke forventninger og krav knyttes så til det å være mann i vår tid? Hvordan møter mannen disse? Og hvordan velger forfatterne å skrive for å tematisere slike spørsmål? Dette er bare noen av de problemstillingene en kan knytte til dette emnet. Litteraturen lar oss møte menn fra ulike samfunnslag, og i ulike livsfaser. Spennvidden når det gjelder både tema og form er stor. Vi møter menn som vegrer seg mot å bli ansvarlige voksne og tyr til drastiske tiltak for å finne alternativer, som vender seg bort fra samfunnet på ulike måter, eller som blir handlingslammet og tafatte. Andre går seg fast i sine egne tankevaser, og føler seg avkoblet verden. I flere verk møter vi menn som brått konfronteres med sin egen sårbarhet og må nøste opp i livstrådene sine. Livene deres skildres både med humor, varme, ironi og dyp innsikt.
Simon Stranger: 304 dager (bm). Romanen «304 dager» består av 304 fragmenter som forteller to historier som viser hvordan livene våre er og har vært vevd sammen i årtusener. Den ene fortellingen handler om soldaten Nicholas som dro til Afghanistan med håp om å bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Nå er han tilbake fra krigen, og den har satt dype spor i ham. Det er mars 2015, det er 304 dager igjen til jul, og Nicholas har tenkt å ta livet sitt i skogen bak huset. Men han klarer ikke å gjennomføre planen før han har tatt avskjed med familien, og moren overtaler ham til å utsette selvmordet og bli med på julefeiringen. Den andre fortellingen handler om afghanske Arman som bare var tre år gammel da Sovjet invaderte Afghanistan. Han blir som voksen med i Taliban for å bekjempe dem som invaderer landet. Boka handler blant annet om vennskap, kjærlighet, familie, krigstraumer og det å håndtere fredstider. (Omtalen er utarbeidet av BS)
Gulraiz Sharif: Hør her’a (bm). 15 år gamle Mahmoud ser for seg en sommerferie med lange late dager på en benk utenfor blokka sammen med kompisen, Arif den enøyde. Men sommeren blir annerledes enn det Mahmoud hadde planer om. Familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. Mahmoud blir stilt overfor store prøvelser denne sommeren, både som bror og sønn i en pakistansk familie. Dette er en historie som sparker i alle retninger og er en sjelden stemme med mye på hjertet. Fortelling for ungdomstrinnet (Omtalen er utarbeidet av BS).
Henrik Øxnevad: En sånn rød amerikansk scooter (bm). Erik sykler viljeløst rundt i Stavanger for å stagge sin egen rastløshet, skulker skolen mest mulig, røyker hasj, krangler med moren og drikker øl med mormoren. Han har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre, i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Nils-Øivind Haagensen: Sangria i parken (bm). Hva er det rette å gjøre når man sitter i parken og ser en venn legge hånden i skrittet til en felles venninne? Venninnen reagerer jo ikke særlig, så kanskje man bare skal overse det? Eller burde man kanskje si noe likevel? Aksel bestemmer seg for sistnevnte. Og da han gjør det, blir alt synlig og kommer til overflaten. Det han ser i parken er en hendelse som representerer hvordan enkelte guttegjenger oppfatter og behandler kvinner på. Aksel bryter den tausheten menn imellom som kan legitimere handlinger som den han ble vitne til i parken. Og idet Aksel gjør dette, blir det en sak for offentligheten som til slutt ender i Tingretten. Omtalen er utarbeidet av BS.
Zeshan Shakar: Gul bok (bm). Mani er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua. Han er nyutdannet økonom, og nå har han fått jobb i Oppvekstdepartementet. I Y-blokka i Regjeringskvartalet må han tilpasse seg en helt ny verdiskala. Mani skulle helst sett å komme seg inn i det private næringslivet, der pengene ligger. Ikke nok med at kjæresten og miljøet rundt ham ser ned på “offentlig sektor» – han tjener ikke godt heller. Allikevel blir han en stolt bidragsyter til det felles prosjektet Staten. Zeshan Shakar debuterte med “Tante Ulrikkes vei» i 2017. For denne boka mottok han Tarjei Vesaas’ debutantpris og Bokbloggerprisen. Omtalen er utarbeidet av BS.
Zeshan Shakar: Tante Ulrikkes vei (bm). «Det skjer ikke da. Jeg liker ikke skriving. Hvert fall ikke skrive dagbok ass. Det er for kæber, mann. Jeg snakker isteden ass. Men ok, ja ass, jeg er Jamaal. Svarting, muslim, fra Stovner, T.U.V, Tante Ulrikkes vei, du veit, representerer alltid.» «Det er tradisjon å kalle den førstefødte Mohammed, og Profeten er alle muslimers forbilde, men liksom, de som er så opptatt av at jeg skal komme ut dit og få en fin jobb og alt det der, jeg skjønner ikke hvorfor de ga meg det navnet.» Det er Norge på 2000-tallet. To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef. «Kanskje høsten viktigste bok.» Erle Marie Sørheim, Dagbladet (DnBB)
Demian Vitanza: Dette livet eller det neste (bm). En høyaktuell og sjelden bekjennelseshistorie: Norskpakistanske Tariq forteller om sin oppvekst, radikalisering og tiden som fremmedkriger i Syria. For ett år siden holdt Demian Vitanza skrivekurs i et norsk høysikkerhetsfengsel. Der møtte han en returnert fremmedkriger som ønsket å fortelle om sitt liv. I mer enn ti måneder har Vitanza besøkt fengselet ukentlig og snakket med den innsatte i til sammen over hundre timer. «Dette livet eller det neste» er en roman hovedsakelig basert på den innsattes egen historie. (Forlagets omtale)
Tore Renberg: Du er så lys (nyn). Ein ung lege med kone og barn flyttar inn i nabohuset til Jørgen og Vibeke. Dei nye naboane bringer med seg glede og endring. Særleg Steinar er det noko spesielt ved, han har ei uvanleg kraft og utstråling, det står liksom ein eigen vind om han. Det oppstår raskt eit venskap mellom dei to familiane. Men så reiser Jørgen og Steinar på fotballtur til London saman, og Jørgen blir vitne til noko som gjer han svært uroleg. Det viser seg at Vibeke kjenner på den same uroa. Kven er Steinar, og kva er det eigentleg han held på med? Kva gøymer seg i krafta hans? «Du er så lys» er ein roman om det vi ikkje får auge på, sjølv om det skjer like framfor oss. Omtalen er utarbeida av BS.
Fredrik Backman: En mann ved navn Ove (oversatt). Ove er 59 år og kjører Saab. Han har tidligere jobbet som styreleder i et borettslag. Dette er en del år siden og Ove sjekker stadig at alt er i orden og ingen bryter reglene. En dag flytter det noen nye naboer inn i rekkehuset midt i mot. Dette blir opptakten til et uventet vennskap.
Per Knutsen: Broren til Hugo (bm). Per Knutsen er en mester til å skrive varmt om det vonde. Erkki vokser opp sammen med den litt eldre broren Hugo og foreldrene. Faren var nazist og moren en fattig finne som flyktet til Norge. De slår banner og drikker, og i dette etterkrigsrommets Nordland vokser Erkki opp. Her skal han bli ung mann med andre følelser enn de vante. En oppvekst med brutalitet og slit, men også med kjærlighet. (DnBB)
Karl Frode Tiller: Begynnelser (bm). «Begynnelser» er historia om livet til miljøvernaren Terje. Vi fylgjer vala hans i voksenliv, ungdom og barndom – i den rekkefølgja. Historia blir fortalt med omvendt kronologi, frå Terjes sjølvmord til fødsel. Kvifor gjekk det som det gjekk? Det handlar om hans store kjærleik til naturen, og om hans vanskar med å meistre relasjonane til sine nærmaste. «Begynnelser» er ein roman om menneskjas forhold til kverandre og til naturen. Carl Frode Tiller har motteke ei rekke prisar for sitt forfatterskap. (DnBB)
Frode Grytten: Menn som ingen treng (nyn). I Frode Grytten si niande novellesamling møter vi menn som kjører vekk. Menn som blir. Menn som smadrer nye bilar. Menn med for mykje gjeld. Menn med uvanlege kjønnsorgan. Einsame, fredelege og valdelege menn. Menn frå Rjukan, Warszawa og Lillestrøm. Menn som treng kvinner. Menn som treng menn. Menn som ingen treng. Samla risser alle desse historiene opp eit kart over Noreg og Europa – med kjærleik, håpløyse, desperasjon og komikk. Omtalen er utarbeida av BS.
Karl Ove Knausgård: Min Kamp (bm). Karl Ove Knausgårds tredje roman blir utgitt som seks romaner. De tre første kommer høsten 2009, mens fjerde, femte og sjette bok kommer våren 2010. Min kamp: første bok åpner med en beskrivelse av døden. Deretter fortelles det om forfatteren Karl Ove Knausgårds kamp for å mestre livet, seg selv og egne ambisjoner. Et av bokens viktigste omdreiningspunkt er farens død, et annet er hovedpersonenes debut som forfatter. I følge forlaget er det en dypt personlig roman, som både er selvutprøvende og kontroversiell (DnBB).
Erlend Loe: Tatt av kvinnen (bm). Jeg-fortelleren i romanen er en ung mann. Marianne, en ung kvinne, flytter bare inn hos ham og blir der og forsyner seg av ham og hans liv. Han er maktesløs, og lar henne styre livet sitt, på godt og ondt. Dette er forfatterens debutroman. (DnBB)
Erlend Loe: Doppler (bm). Andreas Doppler er en vellykket mann med kone, to barn og en god jobb. En dag han er på tur i marka faller han av sykkelen. Halvt svimeslått kjenner han en ro han ikke har kjent på lenge. Erkjennelsen om farens død blir tydeligere, mens alle tankene om valg av fliser og armatur til det nye badet er borte. Hendelsen får ham til å flytte ut i marka. Han bosetter seg i telt, og en dag da han begynner å bli fryktelig sulten, slakter han en elg. Tilbake står elgkalven Bongo, som blir Dopplers nærmeste venn. (DnBB)
Lars Mytting: Vårofferet (bm). I slutten av mars ankommer løytnant Aksel Størmer Messingdalen, ei bygd i Gudbrandsdalen som i hedensk tid ofret et menneske for å få våren til å komme. Han er der for å avvikle en gammel militærleir, men vennskapet med den vanskjøttete unge jenta Joanna, drar ham inn i et forknytt slektsdrama. Etter hvert avdekkes flere mysterier i den mørke skogsbygda (DnBB).
Lars Mytting: Hestekrefter (bm). Planene om veiomlegging rykker bensinstasjonseier Erik Fyksen ut av tilværelsen i smøregrava og inn i en ensom kamp mot urbane moderniseringskrefter, spøkelser fra egen fortid, og ikke minst hans gamle rival, skytterlagsformannen Harald Jøtul. Fyksens originale 60-tallsstasjon er utgått på dato, men han selger seg dyrt. For Norges siste Mobil-stasjon er også et fredlyst tempel over tapt kjærlighet – minnesmerket etter hun som riksveien tok (DnBB).
Lars Ramslie: Fatso (bm). Rino er tykk, har ingen ambisjoner, bor i en leilighet som faren hans eier, og han har nesten ingen venner. Han er verken sjarmerende eller spesielt snill, og dessuten tenker han på sex. Nesten hele tiden. En dag bestemmer faren at det blir for dyrt å ha ham boende alene i leiligheten, og leier ut et av rommene til en jente. Dermed blir livet snudd på hodet for Rino. Det som venter ham er overraskelser han sent vil glemme. (DnBB)
Mads Larsen: Pornopung (bm). Karls eneste mål i livet er å slå Casanovas rekord på 122 nedlagte damer. Når boka starter kan han skrive nr. 100 inn i svarteboka. Karl deler leilighet med Leo og Christian, og de tre kameratene har kommet frem til den felles erkjennelsen at i en verden der kvinnene har makta og alle fordelene, gjelder det å ta seg til rette. De driver med sjekking som sport og barberer pungen for å tekkes damene. Mads Larsen (f. 1975) debuterer som forfatter med denne boka. (DnBB)
Tore Renberg: Mannen som elsket Yngve (bm). Mens Gorbatsjov reiser på triumfferd omkring i verden, går Jarle i andre klasse på videregående skole i Stavanger. Jarle spiller i Mathias Rust Band sammen med Helge, han er kjæreste med Katrine, han går med Palestina-skjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en streiting som det tilsynelatende ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er denne merkelige Yngve, han som har et så fint og trist smil? Møtet med Yngve forandrer alt for Jarle. Dette er den første romanen om Jarle Klepp. Jarles barndom skildres i romanen Kompani Orheim. Boka er filmatisert (DnBB).
Levi Henriksen: Snø vil falle over snø som har falt (bm). Dan Kaspersen vil selge småbruket og komme seg vekk fra Skogli etter brorens død. Men etter en urolig natt i et bånnfrosset barndomshjem dukker Mona Steinmyra opp. Smilet hennes blir det første holdepunktet hans i bygda. Mange vil likevel ha ham bort, og andre har en del å frykte så lenge Dan Kaspersen åpner skuffer og skap etter broren. (DnBB)
Knut Hamsun: Pan (bm). Handlingen foregår i Nordland, på handelsstedet Sirilund. Hit kommer løytnant Glahn i 1855, og slår seg ned i en hytte som jeger og naturdyrker. Hamsun skildrer sterke følelser av samhørighet mellom menneske og natur. Men Thomas Glahn er en svermer med sterke drømmer og fantasier. Etter møtet med Macks datter Edvarda, makter han ikke å falle til ro igjen (DnBB).
- Har vi ikke boka di? Du finner mange andre bøker på skolens websøk
- Har vi ikke boka di? Kanskje de har den på biblioteket på Finnsnes eller i Sørreisa
Sekundærlittertur:
- Norheim, Martha (2007): Røff guide til samtidslitteraturen. Oslo: Samlaget
- Michelsen, Per Arne og Røskeland, Marianne (red.) (2004): Nye forklaringer: Lesninger av norsk 1990-tallslitteratur. Bergen: Fagbokforl./LNU
- Andersen, Per Thomas (2009): Norsk Litteraturhistorie. Oslo: Universitetsforl.
- Rottem, Øystein (1998): Etterkrigslitteraturen. Oslo: Cappelen
- Beyer, Edvard (1995): Norges litteraturhistorie. 4. utg. Oslo: Cappelen
Nettressurser
- Cepukaityte, Karolina (2009): Den nye mannen : en analyse av det mannlige individet i Erlend Loes romaner Doppler, Volvo Lastvagnar og Kurt-bøker. Masteroppgave. Oslo: UiO, Institutt for lingvistiske og nordiske studier.
- Store norske leksikon: nettutgave
- Bokanmeldelser av nyere bøker finner du i avisene og i ATEKST
- Søk etter sekundærlitteratur i Bokhylla.no
- Let etter artikler i artikkelbasen Idunn.no
- Søk etter artikler og avhandlinger i NORA og MUNIN
- Du finner også bokanmeldelser på Boknett.no og i Bokavisen
- Artikler om bøkene finner du i NORART