Grøssere

Grøsseren faller inn under sjangeren “fantastisk litteratur”, som er er en samlebetegnelse for litteratur som på forskjellige måter bryter med de konvensjonelle oppfatningene av hva som er sannsynlig. Den moderne grøsseren kalles ofte for nygotisk, fordi den har oppstått som resultat av en videreutvikling av den klassiske gotiske romanen. Grøsseren ivaretar skrekkfaktoren gjennom en dyster og truende atmosfære, eller gjennom makabre og dramatiske hendelser. Grøsserens funksjon er å skremme leseren. Vanlige virkemidler i denne typen litteratur er en utstrakt bruk av modalisering, og det overnaturlige “bortforklares” gjerne som hallusinasjoner, syner eller drøm, eller som resultat av alkoholmisbruk eller sinnssykdom. Hvis du skal arbeide med grøssere, bør du:

  • Definere begrepet grøsser
  • Se på utviklinga av sjangeren
  • Sammenligne tekstutvalget ditt og plassere det i tradisjonen
  • Undersøke hvilke virkemidler forfatteren bruker for å skape uhygge eller skrekk

De dødes tjernAndre Bjerke: De dødes tjern (bm). En ung mann har begått selvmord på en øde hytte ved et tjern langt inne i skogen. Noen venner av avdøde reiser til hytta for å finne ut hvorfor og hva som egentlig har skjedd. De opplever i løpet av noen hektiske høstdøgn den ene hendelsen mer gåtefull og mystisk enn den andre (DnBB).

Tom Egeland: Ragnarok (bm). En dyp, mørk skog. En forrykende vinterkveld. En bil med et ungt ektepar forviller seg inn på den øde skogsveien – og kjører utfor. Slik begynner marerittet. Romanen er en dramatisk beretning om to unge mennesker som uten å vite det suges tusen år tilbake i tiden – og om kampen for å unnslippe den mektige volven og den fryktede høvdingen på storgården Dalheim. Han klarer å flykte, men hun blir igjen på gården, der høvdingern og volven forbereder midtvintersblotet. En thriller der norrøn magi og naturens mystiske krefter danner bakgrunn for et ungt pars kamp for å overleve (DnBB).

la den retteJohn Ajvide Lindqvist: La den rette komme inn (oversatt). I fredfulle Blackeberg, en forstad til Stockholm, blir en tenåringsgutt funnet drept. Halsen er skåret over og liket er tømt for blod. Det sprer seg rykter om ritualdrap, og innbyggerne lammes av frykt. 12-åringen Oscar fascineres av det bestialske mordet, og blir etter hvert dratt inn i mysteriets sentrum. Men romanen handler ikke bare om vampyrer og hevn, den handler også om en ung gutts ensomhet, om det å bli oversett og forbigått, og om hvilke brutale krefter som bor i mennesker. Dette er forfatterens debut (DnBB).

Zombie nationØystein Stene: Zombie nation (bm). Midt i Atlanterhavet finnes det en øy som amerikansk og europeisk etterretning har forsøkt å holde skjult siden første verdenskrig. Sjøkart blir tegnet om, nærgående lasteskip senket, havbunnen ombygget ? alt for å holde kunnskap om øya borte. En sen vinterdag i 1989 ankommer Johannes van der Linden øya, usikkert fra hvor og til hva. Han ansettes ved øyas byarkiv. Det regner, maten smaker ikke, søvnen kommer aldri, alt synes likegyldig. Gjennom arbeidet går det langsomt opp for ham at øya er bebodd av levende døde. Og at han etter alt å dømme er en av dem. Finnes det noen vei ut av denne ikke-tilværelsen? Zombie Nation er en alternativ konspirasjonsteori, en gotisk thriller og en eksistensiell zombieroman. Det handler om lammelsen i oss, om likegyldigheten til hverandre, om det døde i kulturen. Men først og fremst om muligheten for liv, selv for de døde. (Forlagets omtale)

SkarlagenssalenH. K. Fauskanger: Skarlagenssalen (bm). Klassisk krimgrøsser! I kjelleren på herregården Ugge i Østfold finnes det et avstengt rom kalt Skarlagenssalen. Presten som lot gården oppføre på 1700-tallet, skal ha solgt sin sjel til djevelen og forsvant sporløst fra kjellerrommet da hans pakt med den onde utløp. Etter sagnet kan ingen tilbringe natten i Skarlagenssalen uten å miste livet eller forstanden. Over hundre år er gått, men i 1897 synes Ugge-forbannelsen å kaste skygge helt til hovedstaden. Rasjonalisten Fredrik Lange har erklært sitt ønske om å avlive myten ved å låse seg inne i Skarlagenssalen en hel natt, tross sterke advarsler. Er det enda et varsel at en snikskytter brått er begynt å hjemsøke Kristianias gater? Med et broket følge rømmer Lange byen og drar til Ugge gård for å utfordre legenden, men ferden skal vise seg å bli skjebnesvanger: Har Skarlagenssalens forbannelse slått til når det umulige skjer? (Forlagets omtale)

Yrsa Sigurdardóttir: Jeg vet hvem du er (oversatt). En serie uforklarlige dødsfall skal etterforskes i Isafjördur, og psykiateren Freyr engasjerer seg. Det dukker snart opp spor til ulike forbrytelser som ble begått for lenge siden. Hvilke mørke krefter er blitt vekket til live? Og er det en forbindelse mellom det son skjer i småbyen og de dramatiske hendelsene med de tre unge menneskene i fiskeværet? Freyr sørger fortsatt over sin lille sønns forsvinning, en sak som aldri ble oppklart. Han har en nagende fornemmelse av at sønnen fortsatt er i live. Dette er ifølge forlaget forfatterens beste spenningsroman så langt (DnBB).

gulLajla Rolstad: Nekronauten (Bm). Handlingen i denne boken er lagt til et overklassemiljø for hundre år eller så tilbake i tid. Den unge legen Janss blir oppsøkt av grosserer Grocks datter, Celeste, som forteller at grossereren oppfører seg ondt. Dagen etter blir han funnet drept. Liket er i en tilstand av langt fremskreden forråtnelse, til tross for at han bare har vært død ett døgn. Grossererens død er det første av en rekke overnaturlige og groteske dødsfall (DnBB).

KrøDidrik Morits Hallstrøm: Krø (bm). Adam, en eksnarkoman oslogutt, mottar et brev. Bestefaren Ingvald ligger for døden og vil ha ham til Krø; en forblåst øy på Vestlandet. Adam oppdager snart at Krø skjuler mer enn vrakrestene av en ødelagt familie. Hva finnes bak den skjulte døren i kjelleren? Hvem er skikkelsen som forfølger ham i WhiteWorld? Hva gjør man med venner som er lei av å være døde? Didrik Morits Hallstrøm, forfatteren av den kritikerroste romanen Du er ikke død før jeg slutter å elske deg (2011), er tilbake med et nytt overskridende verk. Denne gang en nygotisk grøsser fra verdens ende. (Forlagets omtale)

f3d864788b5eabf69e9948d7ca6a030dad3ffac7218a6888f34370d4Nikolaj Frobenius: Mørke grener (bm). Jo Uddermanns barndomskamerat Georg hadde en foruroligende fascinasjon for katastrofer og død. Men han var også en gutt som vakte mye oppmerksomhet og undring. Var han et offer? Eller et «barn uten sjel»? Som voksen får Jo vite at Georg døde under et fengselsopphold, og han skriver en dokumentarisk roman for å prøve å finne ut av hvem barndomskameraten egentlig var.Romanen vekker oppsikt, men etter at Jo har snakket om den i et TV-intervju, begynner det å skje uforklarlige ting rundt ham. Bildører på vidt gap, en urovekkende mms fra anonym avsender, et innbrudd der ingenting er stjålet. Etter hvert blir det tydelig: Det er noen som følger med på alt Jo gjør, og som er i ferd med å invadere livet hans ? ved hjelp av stadig mer drastiske virkemidler. (Forlagets omtale)

DødensAnne Elvedal: Dødens spill (bm). Etter at faren til Rebekka døde brått setter hun seg i kontakt med mørke krefter gjennom et åndebrett. Rebekka trodde at farens død var en ulykke, men det viser seg fort å ha vært et drap. Merkelige ting begynner å skje rundt henne, og Rebekka står overfor et mysterium som er langt mer komplekst enn hun noensinne kunne sett for seg. Grøss for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Svarte-MathildaTor Arve Røssland: Svarte-Mathilda (bm). Mordet på ei ung jente forblir uoppklart, og leiligheten hvor drapet fant sted står tom i 20 år. Når Elisabeth flytter inn ser hun ting moren ikke ser, og hører hvisking. Hun begynner å grave i historien om drapet, og finner ut at Svarte-Mathilda gjemmer seg i et speil, og kommer frem når man kaller på henne. Elisabeth blir nødt til å prøve det ut. (DnBB)

1617b9c86d77c60ced6e7f451f8d807540402fe420d8a1283d5e03a6Atle Hansen: Svartedalen (nyn). Lettlesen grøssar for ungdom. Kva gjer du når du høyrer mystiske stemmer frå kjellaren i ei forlaten løe, djupt inne i Svartedalen, der du absolutt ikkje skulle gå? Når mystiske ting byrjar hende, og du ikkje klarer å finne ei naturleg forklaring? Nokre gonger blir det opp til dei i notida å rydde opp i hendingane i fortida sjølv om det kan bli farleg. Svartedalen er ein lettlesen grøssar der spenninga held deg klistra til sidene. (Forlagets omtale)

HarpaA. Audhild Solberg: Harpa (bm). Når Agnes skal tilbringe høstferien sin i den lille bygda Elverdal ser hun for seg at det kommer til å bli en kjedelig uke. Fetteren Sindre er mest opptatt av å henge med kameraten sin Ben, og nabojenta Rakel har nok av ting som foregår fra før av. Men så gjør de fire ungdommene en uhyggelig oppdagelse som forandrer alt. I Elverdal er det noe mørkt og uhyggelig som skjuler seg i skogen, noe de ikke forstår. Så forsvinner en av dem. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

fangarmerTore Aurstad: Fangarmer (bm). I det eventyrlige og farlige Sørishavet jobber barske hvalfangere til livets opphold, og mystiske fiskelignende vesener jager bak. Den unge Amund Nordfjord og reisefellene hans jages av ei mystisk skute med et mannskap fra en annen verden. Bli kjent med sunkne øyer, spøkelsesskip, sjøuhyrer, en kjent norsk oppdager, en gjenstand med magiske krefter, og en farlig ekspedisjon. I 1928 skrev den amerikanske forfatteren H. P. Lovecraft grøsserfortelling The call of Cthulhu, som skildrer skrekkopplevelsene til den norske sjømannen Gustaf Johansen i Sørishavet. Johansens unge naboer i Oslo forteller hva som skjedde videre der Lovecrafts historie slutter. Grøss for ungdomstrinnet. (Forlagets omtale)

De døde ser degAlexander Løken: De døde ser deg (bm). Liv Wiik er 16 år og har en mørk hemmelighet. Hun er nekromantiker, en som kan mane fram de døde. Denne evnen har den skruppelløse og rike eieren av Oculink, Everest Brox, oppdaget. Han har skapt seg en formue på å stjele andres hemmeligheter, og jo mer han vet, jo mektigere blir han. Everest kidnapper den alvorlig syke Liv for å nå nye høyder. Liv har et halvt år igjen å leve, og snart oppdager hun at det finnes verre ting enn å dø. Hun får kontakt med Onryo som forteller henne om sitt første liv, som var kort og trist, for deretter å fortelle om da han døde og det andre livet som fulgte. Det er ifølge Onryo en mye mer interessant historie. Dette er en fortelling om et samfunn der ingen hemmeligheter er trygge og der alle overvåker alle, også de døde. Spenning for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Norra latinSara Elfgren: Norra latin (oversatt). En regnvåt augustdag begynner Tamar og Clea i samme klasse på dramalinjen på Norra Latin i Stockholm. Tamar ønsker å bli skuespiller, mens Clea er oppvokst på teater og filminnspillinger. Tamar har flyttet fra familie og venner og dratt til en ny by. Clea har bodd i Stockholm i hele sitt liv og har en selvfølgelig posisjon på skolen. Den gamle ærverdige skolebygningen, Norra Latin, rommer mange hemmeligheter. Det går blant annet en vandrehistorie om en tragedie som skal ha inntruffet i aulaen da skolen var en ren gutteskole. Det er ikke lett å vite hva som er sannhet og hva som er myte, og hva som gjemmer seg i skyggene på Norra Latin. Dette er en fortelling som byr på mystikk, spenning, store drømmer, identitetskriser, hjertesorg og karakterportretter. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

ondskapens hotellStephen King: Ondskapens hotell (oversatt). Som et lysende slott ligger Hotel Overlook der med sine mange rom og nesten like mange tragedier, tragedier skjult under et glemselens slør. Likevel er det som om det onde lever der. Hit kommer Jack Torrance, kona Wendy og deres fem år gamle sønn Danny. Alkoholikeren Jack skal føre tilsyn med hotellet, mens han egentlig forsøker å lappe sammen sitt mislykkede liv. Wendy forsøker å redde et strandet ekteskap, og Danny…? Danny har telepatiske evner, og «ser» og fornemmer hotellet på sin egen måte. Men han sier ingenting. Og katastrofen raser familien i møte. Romanen er filmatisert.

ZMax Brooks: Z (oversatt). Det er bare ti år siden zombiekrigen nesten utryddet menneskeheten. Drevet av et ønske om å bevare historien til de overlevende, begir forfatteren seg ut på en reise gjennom herjede land og ødelagte byer for å kartlegge hvordan det hele begynte. Og, ikke minst, for å forstå hvordan man kan hindre det i å skje igjen. Boka du nå holder er basert på dyptpløyende intervjuer med de som overlevde og spilte nøkkelroller i den ti år lange kampen mot de udøde horder. Z er en fremragende journalistisk prestasjon innen moderne amerikansk journalistikk, og står som vår sivilisasjons kanskje fremste vitnesbyrd. (DnBB)

draculaBram Stoker: Dracula (oversatt). Denne klassiske vampyr-fortellingen begynner med en ung engelskmanns reise til grev Draculas slott i de transylvanske fjellene. Harkers har hjulpet greven med et huskjøp i London. Snart preger ulv, flaggermus og vampyrene gatene i hovedstaden, og det blir viktig å finne greven før det er for sent. (DnBB)

TommeskruenHenry James: Tommeskruen (oversatt). En unge pike blir ansatt som guvernante for to morløse barn. Men disse barna oppfører seg underlig – som om de har kontakt med, og er styrt av, et overnaturlig vesen. (DnBB)

frankMary Shelley: Frankenstein (oversatt). Victor Frankenstein har ambisjoner om å finne ut alt om menneskekroppen og få kjennskap til livets hemmelighet. Hans studier og eksperimenter for å skape det perfekte menneske, tar snart overhånd. Romanen utkom i 1818, og er filmatisert en rekke ganger, første gang i 1910.

Dr. jekyllRobert Louis Stevenson: Dr. Jekyll og herr Hyde (oversatt). Boka er skrevet i 1886, som ved et underlig sammentreff bare to år før en virkelig «Mr. Hyde», nemlig den aldri avslørte Jack the Ripper dukket opp på Londons østkant. Utgangspunktet for tragedien i boken er den anerkjente vitenskapsmannen dr. Jekylls sterke ønske om å få leve et skjult og tøylesløst liv. Men underlige ting skjer (DnBB).

vampyrenJohn Polidori: Vampyren (oversatt). Denne fortellinga er resultatet av en konkurranse mellom Lord Byron, Percey, Mary Shelley og Polidori om å skrive hver sin spøkelseshistorie . Fortellinga introduserer vampyren i litteraturen, og vi møter den blodtørstige Lord Ruthven. Boka inneholder også fragmentet av ei fortelling som var Lord Byrons bidrag til konkurransen.(DnBB).

Les mer om grøssere på oppgavesidene til Sølvberget

Sekundærlitteratur:

Nettressurser:

  • Store norske leksikon: nettutgave
  • Bokanmeldelser av nyere bøker finner du i avisene og i ATEKST. Har du ikke tilgang til Atekst? Kontakt biblioteket!
  • Let etter artikler i artikkelbasen Idunn.no. Har du ikke tilgang til Idunn? Kontakt biblioteket!
  • Søk etter sekundærlitteratur i Bokhylla.no
  • Søk etter artikler og avhandlinger i NORA og MUNIN
  • Artikler om bøkene finner du i NORART

Masteroppgaver

Bokhylla.no:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s