Nordkalottkrim

Flere forfattere har latt seg fascinere av Nordkalotten. Bøker med inspirasjon fra natur, folk og forbrytelser som skjer under iskald polarnatt med nordlys eller midnattssol og myggangrep er blitt svært populære. Vi møter etterforskere, advokater i ufrivillig eksil, og opplever spenning i nordområdene. Mange vil kjenne seg igjen i landskap og byer der de har vært. Dette er heimstadskrim!

 

Jeg skal savne degHeine Bakkeid: Jeg skal savne deg i morgen (bm). Det nærmer seg den årstiden da draugen seiler høyt på bølgekammene, og det er dårlig vær i sikte. Den tidligere avhørslederen Thorkild Aske har nettopp sluppet ut av fengsel da han overtales til å reise til et nedlagt fyr i det nordnorske havgapet, der en ung mann nettopp har forsvunnet. Høststormene herjer nordpå, og landsdelen er på full fart inn i en ny mørketid. Det blir snart klart for Aske at han ikke er alene på den forblåste fyrholmen.»Jeg skal savne deg i morgen» er første bok om Thorkild Aske. (Forlagets omtale).

malstrømmen

Frode Granhus: Malstrømmen (bm): Ei porselensdukke flyter i land 30 mil nord for Bodø, og ekteparet som finner den syns den varsler om ufred. Lensmannsbetjent Niklas Hultin har nylig flyttet nordover, og han syns dette er barnemat etter jobben i Oslo. Da ei kvinne blir funnet bevisstløs i strandkanten, kledd i en kjole som ligner dukkas, sprer uhyggen seg. (Forlagets omtale).

Kautokeino

Lars Petterson: Kautokeino, en blodig kniv (Oversatt). Det er mer enn 30 kuldegrader ute en februarnatt et sted mellom Luleå og Pajala i Nord-Sverige da Anna Magnussen kjører på en rein. Hun er på vei mot Kautokeino for første gang på mange år. Hun er jurist og assisterende statsadvokat ved tingretten i Stockholm. Nå har mormoren ringt og bedt henne komme. Fetteren er anklaget for voldtekt, og familen trenger hjelp for å renvaske ham.Men politiutredningen gjør Anna betenkt. Her er konflikter hun ikke forstår. Da to personer blir drept, og hun selv havner i livsfare, må Anna gå dypere inn i kulturen – og samtidig holde sitt juridiske hode kaldt. «Kautokeino, en blodig kniv» er en spenningsroman om motsetningene mellom tradisjon og modernitet, om lov og rett på Finnmarksvidda (Forlagets omtale).

den svarte vinterenMarianne Cedervall: Den svarte vinteren (oversatt): Dette er den andre «kosekrimmen» om det umake venninneparet Hervor og Mirjam fra «Dødsønsket» (2012). Den kjente operasangeren Ralph Sörarve kommer til den lille byen Kuivalihavaara i Lappland, tar inn på stedets ærverdige hotell og gir landsbyboerne en hel del å spekulere i. Da kjæresten hans Eric ankommer, og deres planer for hotellet blir kjent, viser det seg at noen virkelig vil dem ille. I tillegg ser det ut til at hotellet skjuler en dyster hemmelighet. (DnBB).

solstormÅsa Larsson: Solstorm (overatt). I Kiruna blir den åndelige lederen i Kraftkildens kirke, Viktor Strandgård, brutalt myrdet midt i altergangen. Neste morgen får stockholmsadvokaten Rebecka Martinsson en uventet telefon. Rebecka er vokst opp i Kiruna og kjente Viktor, og nå ber søsteren hans, Sanna, om hjelp. Sanna er overbevist om at politiet mistenker henne for drapet, og frykter at noen vil ta fra henne barna. Motvillig vender Rebecka tilbake til barndomsbyen. Hjemkomsten vekker til live sterke følelser, og snart jages hun både av sin egen fortid og av krefter som ønsker å bringe henne til taushet. Dette er forfatterens debutroman og den første romanen om Rebecka Martinsson (DnBB).

MistankenJørgen Gunnerud: Mistanken (bm). Lensmann Magnus Akselsen blir utkalt til et hus i ei lita fjordbygd i Korsfjord kommune i Finnmark. I trappa står betjentene hans bøyd over Akselsens søster, som ligger livløs etter et stygt fall. Den avdøde søsterens ektemann blir funnet døddrukken på naborommet,nettopp løslatt fra fengsel hvor han har sonet en dom for drap og brannstiftelse. Det tar ikke lang tid før det brenner igjen, og brannen er den første i en rekke av hendelser, tilsynelatende uten sammenheng, som truer hjem, familier, eiendom og infrastruktur i det lille samfunnet.Folkemeningen i bygda peker raskt ut Akselsens svoger som syndebukk, men etterforskningen leder lensmannen på andre veier som fører rakt inn i en labyrint av slektskapsbånd, vennskap, fortielser, rivalisering og sjalusi. Veien ut skal koste mange dyrt. Mistanken er Jørgen Gunneruds tiende kriminalroman, og den tredje med Magnus Akselsen i hovedrollen.

Ildens øye

Jorun Thørring: Ildens øye (bm). Mai 1969: En voldsom brann bryter ut i den gamle trehusbebyggelsen i Tromsø. To døde personer oppdages i kontorbygningen til Andreas Fjeld A/S. Den ene identifiseres som Fjelds eldste sønn, Karl. Oktober 2007: En mann ringer på døren til familien Fjeld. Det viser seg å være Karl. Karls tilbakekomst setter nytt søkelys på brannen i 1969. Før Karl igjen forsvinner, oppstår en ny dødsbrann. Førstebetjent Aslak Eira får ansvaret for etterforskningen. Dette er den andre boka om Aslak Eira (DnBB).

mannen som dødeMikael Niemi: Mannen som døde som en laks (Oversatt). En gammel mann blir funnet i sitt hjem i Tornedalen, brutalt myrdet, og det lokale politiet henter forsterkninger fra Stockholm. Da Therese Fossnes fra Rikskriminalen reiser nordover, er hun forberedt på å møte motvilje mot seg som storbymenneske. Det blir litt konfrontasjoner, men tornedalingene har større forståelse for det å være fremmed enn hun har ventet seg. De har en historie preget av kulturell og språklig undertrykking, noe som skal spille en stor rolle i mordsaken. Det viser seg at den drepte mannen var svært dårlig likt, og en innbitt motstander av det tornedalsfinske språket meänkieli (DnBB).

En stille gravTove Alsterdal: En stille grav (oversatt). Hjemme på gården Rauhala i Tornedalen lengst nord i Sverige blir Lars-Erkki Svanberg, en gang Sveriges raskeste skiløper, slått i hjel med sin egen øks. I en oppgang i Sankt Petersburg skyter en russisk gangsterleder sin nærmeste venn. Journalisten Katrine har nylig fått sparken fra Sveriges Radio, og oppdager at moren ikke er det mennesket hun trodde. I byen Kivikangas finner hun kunnskap som er holdt skjult i flere generasjoner. De tre historienen bindes sammen til en storslått slektskrønike som strekker seg over nesten hele 1900-tallet, fra Tornedalen og vestover, inn i det myteomspunne Karelen og det falne Sovjet-imperiet. Dette er forfatterens andre roman. Thrilleren «Kvinnene på stranden» (2011) er også oversatt til norsk (DnBB).

Sekundærlitteratur

Nettressurser:

Reklamer

One comment

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s