Nordkalottkrim

Flere forfattere har latt seg fascinere av Nordkalotten. Bøker med inspirasjon fra natur, folk og forbrytelser som skjer under iskald polarnatt med nordlys eller midnattssol og myggangrep er blitt svært populære. Vi møter etterforskere, advokater i ufrivillig eksil, og opplever spenning i nordområdene. Mange vil kjenne seg igjen i landskap og byer der de har vært. Dette er heimstadskrim!

Mange løgner småMonika Steinholm: Mange løgner små (bm). Under en vinterstorm for fem år siden forsvant en kvinne sporløst ute i havgapet. Ett år senere ble hun erklært død. Hva skjedde egentlig med Linnéa? Oslojenta Ingrid ser frem til ferie under nordlyset med kjæresten Robert, men allerede på ferga over fra fastlandet, blir det tydelig at ikke alle er glade for besøket. Bygdas frisør, Sunniva, kjenner det gamle sinnet blusse opp da hun ser Ingrid for første gang. Hvorfor må hun komme og rippe opp i alt? Og Trude, som håpet hun hadde sluppet unna trusselen for fem år siden, og så dukker Robert opp med en som kunne vært dobbeltgjengeren til Linnéa. Hvorfor kan hun ikke bare få være i fred? Den eneste som gleder seg, er Roberts mor. Endelig er sønnen tilbake, og kanskje kan hun få ham til å bli for godt denne gangen? Hadde bare ikke denne Ingrid vært så lik den fæle svigerdatteren. Det kan umulig være tilfeldig at en gravejournalist fra hovedstaden dukker opp kort tid etter, for å skrive om «Linnéa-saken». (Forlagets omtale)

PolarsirkelenLiza Marklund: Polarsirkelen (oversatt). På begynnelsen av 1980-tallet i Nord-Sverige, rett ved polarsirkelen: En gruppe tenåringsjenter møtes jevnlig i en bokklubb for å diskutere litteratur. Så forsvinner én av dem. Først førti år senere blir hun funnet igjen. Hun har blitt halshugget, kledd naken og murt inn i et brofundament. Det er relasjonen mellom jentene og møtene i bokklubben som driver handlingen i boka, for det som skjedde sommeren 1980 har preget kvinnenes liv. Da liket av venninnen blir funnet, har de blitt middelaldrende kvinner. Funnet tvinger frem gamle minner og truer med å avdekke smertefulle hemmeligheter. Wiking Stormberg leder etterforskningen. På 1980-tallet var han gutten alle jentene var forelsket i. Nå dras han inn i dramaet rundt de tidligere venninnene. Dette er første bok i en trilogi. Boken inngår i BS Bestselgerabonnement. Omtalen er utarbeidet av BS.

ØdemarkStina Jackson: Ødemark (oversatt). I den lille byen Ödesmark utenfor Arvidsjaur ligger flere av gårdene forlatte og øde. I et av husene bor Liv med sin gamle far Vidar og tenåringssønnen Simon. Hver dag ser Liv naboene stirre på henne, og hun føler kundenes lange blikk når hun jobber kveldsskift på bensinstasjonen. Familien deres er et unikum, og ingen skjønner hvorfor hun har blitt boende i denne lille forglemte delen av Norrbotten. De snakker om Vidars velstand, om hvor rik han må være etter alle disse årene, og hvilket lett bytte denne familien måtte være. Boken inngår i BS Bestselgerabonnement. Omtalen er utarbeidet av BS.

sølvveienStina Jackson: Sølvveien (oversatt). Lelle har i tre år kjørt langs Sølvveien på leting etter datteren som forsvant for tre år siden. Det blir mange søvnløse netter der han kjører og søker i fraflyttede hus og langs alle skogsbilveiene i det avfolkede Nord- Sverige. Han lover at han ikke skal gi opp letingen før han finner datteren. Meja flytter nordover sammen med den alkoholiserte og psykisk ustabile moren. Moren har truffet en mann på nettet, som de skal flytte inn hos. Meja trives ikke, og da hun treffer den kjekke gutten Carl-Johan, flytter hun inn hos han og familien hans. Der er det rent og pent og mat på bordet hver dag. Livet på gården virker som rene idyllen på Meja, men gården skjuler også mørke hemmeligheter. Så forsvinner enda en jente fra bygda. En jente som ligner veldig på Lelles datter. Omtalen er utarbeidet av BS.

Koke bjørnMikael Niemi: Koke bjørn (oversatt). Mikael Niemi legger handlingen i denne romanen til bygda Kengis i Nord-Sverige. Året er 1852, og Lars Levi Læstadius’ vekkelsesbevegelse brer om seg. Særlig lokale samer og tornedalinger blir truffet av budskapet. Blant førstnevnte tilhører Jussi, en ung gutt som prosten Læstadius finner forlatt i en grøftekant og tar til seg. Samtidig med den religiøse vekkelsen, går ryktene om en stor, mannevond bjørn i området. Da en ung jente forsvinner i skogen, aner prosten at det er større farer på ferde enn bjørn. Han tar med seg Jussi og reiser inn i skogen, på ferten av de onde kreftene som truer med å ødelegge vekkelsen. Sentrale motiver i denne handlingsdrevne romanen er kulturkonflikter, undertrykkelse og store hendelsers betydning for små steder. (forlagets omtale)

Jeg skal savne degHeine Bakkeid: Jeg skal savne deg i morgen (bm). Det nærmer seg den årstiden da draugen seiler høyt på bølgekammene, og det er dårlig vær i sikte. Den tidligere avhørslederen Thorkild Aske har nettopp sluppet ut av fengsel da han overtales til å reise til et nedlagt fyr i det nordnorske havgapet, der en ung mann nettopp har forsvunnet. Høststormene herjer nordpå, og landsdelen er på full fart inn i en ny mørketid. Det blir snart klart for Aske at han ikke er alene på den forblåste fyrholmen.»Jeg skal savne deg i morgen» er første bok om Thorkild Aske. (Forlagets omtale).

malstrømmen

Frode Granhus: Malstrømmen (bm): Ei porselensdukke flyter i land 30 mil nord for Bodø, og ekteparet som finner den syns den varsler om ufred. Lensmannsbetjent Niklas Hultin har nylig flyttet nordover, og han syns dette er barnemat etter jobben i Oslo. Da ei kvinne blir funnet bevisstløs i strandkanten, kledd i en kjole som ligner dukkas, sprer uhyggen seg. (Forlagets omtale).

25938671Stefan Spjut: Stallo (oversatt). En mor med en liten gutt har lånt en hytte i skogen. De reagerer på at dyrene oppfører seg merkelig. Så får sønnen et glimt av et stort dyr. Gutten forsvinner denne sommerkvelden i 1978, men det er ingen som tror på moren når hun forteller hva som faktisk skjedde. 25 år senere forsvinner et nytt barn. Samtidig kjenner den unge kvinnen Susso Myrén en stadig større fascinasjon for troll. Hun publiserer et bilde på hjemmesiden sin, som viser en merkelig skikkelse: en liten kall, bare en meter høy. Dette blir starten på en skremmende og intens jakt (DnBB).

StalpiStefan Spjut: Stalpi (oversatt). Ti år er gått siden Susso Myrén la ut på en ufrivillig og farlig jakt gjennom de svenske skogene. En jakt som ledet henne til at barnerøveren Lennart Brösth og som førte til at trollsekten hans ble oppløst, og Brösth sperret inne. Når Brösth rømmer fra psykiatrisk sykehus, kan selv ikke trolljegere føle seg trygge. Nå bor Susso i et hus dypt inne i skogen, med et gammelt ekorn som eneste selskap. Stalpi, det samiske ordet for ulv, er oppfølgeren til «Stallo». Omtalen er utarbeidet av BS.

Kautokeino

Lars Petterson: Kautokeino, en blodig kniv (bm). Det er mer enn 30 kuldegrader ute en februarnatt et sted mellom Luleå og Pajala i Nord-Sverige da Anna Magnussen kjører på en rein. Hun er på vei mot Kautokeino for første gang på mange år. Hun er jurist og assisterende statsadvokat ved tingretten i Stockholm. Nå har mormoren ringt og bedt henne komme. Fetteren er anklaget for voldtekt, og familen trenger hjelp for å renvaske ham.Men politiutredningen gjør Anna betenkt. Her er konflikter hun ikke forstår. Da to personer blir drept, og hun selv havner i livsfare, må Anna gå dypere inn i kulturen – og samtidig holde sitt juridiske hode kaldt. «Kautokeino, en blodig kniv» er en spenningsroman om motsetningene mellom tradisjon og modernitet, om lov og rett på Finnmarksvidda (Forlagets omtale).

Hvite løgnerAsbjørn Jaklin: Hvite løgner (bm). En russisk statsborger blir funnet død i havnebassenget utenfor den tidligere marinebasen Olavsvern i Tromsø. På seg har han en lapp med mobilnummeret til Alexander Winther. Winther er journalist i Nordlys. Han begynner å grave i saken, og finner forbindelser til andre verdenskrig. Den gang snek en mann kalt Jurij seg over til Nord-Norge sammen med kona Nina, og sammen får de en sønn. Parets oppdrag er å infiltrere og spionere for Sovjetunionen. Oppdagelsen setter Winther i livsfare. Jaklin debuterte i krimsjangeren med Svart frost (2012) etterfulgt av Rød sone. Dette er bok nummer tre om journalist Alexander Winther. Omtalen er utarbeidet av BS.

solstormÅsa Larsson: Solstorm (overatt). I Kiruna blir den åndelige lederen i Kraftkildens kirke, Viktor Strandgård, brutalt myrdet midt i altergangen. Neste morgen får stockholmsadvokaten Rebecka Martinsson en uventet telefon. Rebecka er vokst opp i Kiruna og kjente Viktor, og nå ber søsteren hans, Sanna, om hjelp. Sanna er overbevist om at politiet mistenker henne for drapet, og frykter at noen vil ta fra henne barna. Motvillig vender Rebecka tilbake til barndomsbyen. Hjemkomsten vekker til live sterke følelser, og snart jages hun både av sin egen fortid og av krefter som ønsker å bringe henne til taushet. Dette er forfatterens debutroman og den første romanen om Rebecka Martinsson (DnBB).

MistankenJørgen Gunnerud: Mistanken (bm). Lensmann Magnus Akselsen blir utkalt til et hus i ei lita fjordbygd i Korsfjord kommune i Finnmark. I trappa står betjentene hans bøyd over Akselsens søster, som ligger livløs etter et stygt fall. Den avdøde søsterens ektemann blir funnet døddrukken på naborommet,nettopp løslatt fra fengsel hvor han har sonet en dom for drap og brannstiftelse. Det tar ikke lang tid før det brenner igjen, og brannen er den første i en rekke av hendelser, tilsynelatende uten sammenheng, som truer hjem, familier, eiendom og infrastruktur i det lille samfunnet.Folkemeningen i bygda peker raskt ut Akselsens svoger som syndebukk, men etterforskningen leder lensmannen på andre veier som fører rakt inn i en labyrint av slektskapsbånd, vennskap, fortielser, rivalisering og sjalusi. Veien ut skal koste mange dyrt. Mistanken er Jørgen Gunneruds tiende kriminalroman, og den tredje med Magnus Akselsen i hovedrollen.

Ildens øye

Jorun Thørring: Ildens øye (bm). Mai 1969: En voldsom brann bryter ut i den gamle trehusbebyggelsen i Tromsø. To døde personer oppdages i kontorbygningen til Andreas Fjeld A/S. Den ene identifiseres som Fjelds eldste sønn, Karl. Oktober 2007: En mann ringer på døren til familien Fjeld. Det viser seg å være Karl. Karls tilbakekomst setter nytt søkelys på brannen i 1969. Før Karl igjen forsvinner, oppstår en ny dødsbrann. Førstebetjent Aslak Eira får ansvaret for etterforskningen. Dette er den andre boka om Aslak Eira (DnBB).

Sekundærlitteratur

Nettressurser:

Reklame

En kommentar om “Nordkalottkrim

  1. Tilbaketråkk: Dagens oppgavetips: nordkalottkrim | Senja videregående skole

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s