Nordnorsk litteratur

Nordnorsk litteratur omfavner bøker skrevet av forfattere født og bosatt i Nord-Norge og bøker med handling fra Nord-Norge, men der forfatteren ikke nødvendigvis er bosatt der. Her står naturidyll og armodsskildring side om side med humoristisk folkelivsskildring og konfliktfylte kulturmøter. Lista nedenfor representerer et utvalg bøker over et langt tidsrom der landsdelen står sentralt.

fra aEllisiv Lindkvist: Fra a til nå (bm). Eva studerer kunsthistorie og jobber på et hybelhus for rusmisbrukere i helgene. Der møter hun kunstneren Alexander, som hun forelsker seg i. Fra a til nå er en lettlest roman for voksne. Den handler om forelskelse og kjærlighetssorg, å være student og bo i kollektiv, å være ny i byen, om beruselse, usikkerhet og lengsel. Omtalen er utarbeidet av BS.

eidIngvild Solstad-Nøis: Eid (bm). Eids ekteskap er over, og sammen med tenåringsdatteren Alida bosetter hun seg på et lite tettsted på en øy. Det er ene og alene hennes avgjørelse, men det er best slik. Nå skal de starte på nytt, få seg et nytt liv. Eid er en person som brenner alle broer. Hun har lite kontakt med andre voksne, til gjengjeld er hun desto mer opptatt av datteren. Hun overvåker konstant seg selv og samspillet mellom dem, og har store visjoner for fremtiden. Aller først vil hun skaffe datteren en venn. Hun har gode hensikter da hun tar et bilde av Emma på en danseoppvisning og forærer det til henne. Like gode hensikter har hun da hun inviterer Emmas far. En stund ser det faktisk ut til at et varmt vennskap vokser frem, men Emmas mor kan betakke seg for det hele. «Eid» er en fortelling om en kvinne som konstant arbeider med å tette gapet mellom realiteter og idealer. Omtalen er utarbeidet av BS.

AnkomstGøhril Gabrielsen: Ankomst (bm). Langt nord i Norge skal en forsker overvintre ved et fuglefjell. Hun er nyseparert, datteren bor hos eksmannen og hun venter på sin nye elsker. Det blir etter hvert tydelig at forskningsoppholdet er en flukt. Hvem har hun egentlig overlatt barnet sitt til? Og hvorfor dukker ikke elskeren opp? «Ankomst» er en fortelling om utsatthet, om å søke forutsigbarhet, men oppleve nye, foruroligende krefter både i og utenfor seg selv. (DnBB)

Broren til HugoPer Knutsen: Broren til Hugo (bm). Per Knutsen er en mester til å skrive varmt om det vonde. Erkki vokser opp sammen med den litt eldre broren Hugo og foreldrene. Faren var nazist og moren en fattig finne som flyktet til Norge. De slår banner og drikker, og i dette etterkrigsrommets Nordland vokser Erkki opp. Her skal han bli ung mann med andre følelser enn de vante. En oppvekst med brutalitet og slit, men også med kjærlighet (Forlagets omtale).

Neiden 1970Ingebord Arvola: Neiden 1970 (bm). I Neiden 1970 skriver Ingeborg Arvola om barndommen sammen med faren i den kvenske bygda Neiden i Øst-Finnmark. Faren spiser epler i underbuksa og vasker kopper og sokker i samme vann. Fisketurene varer gjennom natta og fyllekulene enda lenger. Samlivet deres er fylt av glede, tilhørighet, fylleangst og flid. Barndom og voksenliv reflekterer hverandre i denne sterke og sarte romanen. (forlagts omtale)

Din, alltidGøhril Gabrielsen: Din, alltid (bm). En jente på tolv år er på ferie sammen med foreldrene og babybroren. Under en krangel mellom moren og faren vil jenta roe situasjonen og triller derfor bort med sin skrikende lillebror. Idet hun skal løfte ham ut av barnevogna sklir hun og mister ham i bakken. Broren overlever ikke fallet. Denne fatale hendelsen planter en enorm skyldfølelse i jenta. Som voksen velger hun bort kjærligheten for å ta seg av sin pleietrengende mor, i et forsøk på å gjøre det godt igjen. Men etter mange år går det opp for henne at hun ikke er så skyldig som hun har trodd, og hun bestemmer seg for at hun vil ha det tapte tilbake. (forlagts omtale)

Ingvild Holvik: Lykkefeltet (nyn). Stine er heime hos faren i Bergen for å passe på søstera Gry. Gry skulle eigentleg ha vore i Tromsø, men faren er redd for at ho skal gjere seg noko. Stine skulle eigentleg ha konsentrert seg om eksamen, men søstera sitt liv er tross alt viktigare (DnBB).

SofiaSigrid Merethe Hanssen: Sofia. Ei norsk kvinne reiser til ein gresk kystby. Ho leiger eit rom på ubestemt tid, for å fullføre eit skriveprosjekt. Sommaren går over i haust, byen blir tømt for turistar og tilværet hennar blir stadig meir prega av isolasjon. Ein dag møter ho Sofia som arbeider på ein kafé i nærleiken. Denne jenta opptek snart all plass i tankane og skrifta hennar. Og då ho får for seg at Sofia er i fare, tek ønsket om å hjelpe overhand, og ho må kjempe mot krefter ho ikkje har kontroll over (Forlagets omtale).

Rolig soneIngvild Solstad-Nøis: Rolig sone. Live mistenker Aamund for utroskap. Sønnen Eskil på tolv stoler ikke på faren sin han heller. Når de bare får flyttet inn i det nye, arkitekttegnede huset, vil familien fungere bedre, tenker Live. I mellomtiden drar hun og Aamund på overnattingstur til en turisthytte i skogen, for å dyrke ekteskapet og kjærligheten. Men de er ikke de eneste. Et fremmed par kommer ramlende inn døra, med konjakk og brudekjole i sekken. «Rolig sone» er en roman om å ydmyke seg selv og sine nærmeste, om å begå nesten umerkelige overgrep, og om maktbalansen mellom mennesker som innbitt forsøker å elske hverandre (Forlagets omtale).

Hanne Ørstavik: Tiden det tar (bm). Signe er 30 år og har nettopp flyttet ut av byen med mann og barn. Julen nærmer seg, og de tre har planlagt å feire den for seg selv. Men så kommer Signes foreldre på besøk. Signe blir konfrontert med deres forventninger, og må forholde seg til sin egen historie. Med et klart grep om form og sikre språklige virkemidler avdekker Hanne Ørstavik en ekstrem konflikt som kaster et allment lys: Hvem sitt liv velger vi å leve? Samtidig gir TIDEN DET TAR et portrett av en 13-åring i mørketidas Finnmark (DnBB).

Hanne Ørstavik: Presten (bm). Liv er 35 år og prest i en liten by i Finmark. Som doktorgradsstipendiat i teologi arbeidet hun med sameopprøret i 1852. Bibelen var blitt oversatt til samisk, plutselig fantes det et felles språk. Nå er Liv tilbake som prest, og søndag etter høymesse blir hun tilkalt, en ung jente i bygda har hengt seg (DnBB).

De usynligeRoy Jacobsen: De usynlige (bm). Ingrid vokser opp på en øy. Havet er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun eier årstidene, fuglene og horisonten. Ingrid må lære det ingen lenger kan. En dag må hun lære enda mer. (DnBB)

Laila Stien: Gjennom glass (bm). Sånt som skjer: Novellesamlingen regnes av mange som forfatterens hovedverk. Gjennom glass: Samlingen inneholder 10 noveller. Her finnes det karakteristiske blikket på menn og kvinner som forsøker å finne ut av hverandre, og av livet i sin alminnelighet. Og her finner vi også en ny stemme i Stiens diktning, der impulser fra en 1800-talls fortelling forenes med forfatterens særpregede evne til å skildre menneskers forsøk på å leve med seg selv. (DnBB)

Ingeborg Arvola: Forsiktig glass (bm). Forsiktig glass er en roman som vil angå alle som har et forhold til barn eller som husker hvordan det er å være barn. Arkene ligger på gulvet. Det er en glad, travel stemning i værelsene. De voksne spør hverandre om ikke livet er fortreffelig, fortreffelig, svarer de. Jeg klipper busten av den største penselen. Spise kan du ikke, men herpe malepensler – det kan du, sier en av de voksne og ler. Jeg ler, jeg også. Det er en latterlyd som vrenger seg opp av magen, ligner hostelyder. Etterpå sitter jeg på do og fniser. Jeg er urolig. Jeg reiser meg før jeg har tisset ferdig. Da ler jeg mer. De voksner ler i stua, av noe annet, kanskje. Jeg tørker og trekker ned og skynder meg ut til dem. Jeg spør om det går an å samle på glade lyder. Selvfølgelig, sier de voksne og flytter arkene rundt på gulvet (DnBB).

Herbjørg Wassmo: Huset med den blinde glassveranda (bm). Ungjenta Tora vokser opp i et lite øysamfunn nordpå. Hun er et ensomt barn med en fåmælt og innesluttet mor og en stefar som misbruker henne. Hennes eneste lyspunkt i livet er tanten Rakel og onkelen Simon som representerer de gode kreftene i livet. Dette er den første boka i trilogien om Tora (DnBB). Om Huset med den blinde glassveranda

SaltbingenFrank A. Jenssen: Saltbingen (bm). Saltbingen forteller historien om samiske Agnar, som vokser opp i ei lita bygd i Tysfjord i Nord-Norge på 50- og 60-tallet. Hovedtemaet i Saltbingen er rasisme og fremmedfølelse, og boka skilder livet til sjøsamene i Nord-Norge i denne perioden (DnBB).

Arvid Hanssen: Søsken på Guds jord (bm). Handlinga utspiller seg i et nord-norsk fiskersamfunn i mellomkrigstida. Hovedpersonen er den foreldreløse ungjenta Margit, som er satt bort på gården til Krestian og Johanna. Der finner vi også gårdsgutten Bæla; fysisk en kjempe, men mentalt på barnestadet. Brødrene Krestian og Simon ligger i evig strid md hverandre, og Simon frister Bæla med «tusen pænga» for å få han til å «slite haue av han Krestian». Margit skjønner at ikke alt er som det skal være, men kan hun gjøre noe for å endre det? (DnBB)

Lars Berg: Kvinna og havet (nyn). «Kvinna og havet» er en roman fra ei fiskerbygd i Nord-Norge. Hovedpersonen er unggutten Per, sønn av en velstående fisker. Per vil bli fisker som faren og broren, men foreldrene vil at han skal bruke sine gode evner til å studere og sender han til kristelig ungdomsskole. Etter en tid gjør han opprør, slutter på skolen og tvinger faren til å ta ham med på Lofotfiske (DnBB).

Cora Sandel: Alberte og Jacob (bm)  Første bok i Alberte-trilogien. Handlingen foregår i en by nordpå, hvor vi møter den ensomme og forknytte embetsmannsdatteren Alberte og hennes bror. Romanen skildrer livet i det fattigfornemme sorenskriverhjemmet og småbyen i midnattssol og vintermørke. (DnBB). Om Alberte

Knut Hamsun: Benoni (bm). Postbudet Benoni Hartvigsen arbeider seg opp til å bli kompanjong til handelsmann Ferdinand Mack på Sirilund. Benoni og prestedatteren Rosa blir forlovet, men snart svikter hun ham til fordel for gamlekjæresten, prokurator Arentsen (DnBB).

Knut Hamsun: Segelfors by (bm). Boka er en fortsettelse av Børn av tiden og ble første gang utgitt i 1915. Med humor og ironi skildrer Hamsun et lite samfunn i Nordland på slutten av 1800-tallet. Med samfunnssatiren retter Hamsun kritikk mot det moderne som følger industrialiseringen, og gjennom sin «talsmann», telegrafist Baardsen, får Hamsun fram de positive sidene ved det gamle bondesamfunnet. I «Segelfoss by» fortsetter Hamsun skildringen av den økonomiske og sosiale utvikling rundt det gamle Segelfoss gods som han hadde begynt på i «Børn av tiden» (1913). Segelfoss utvikler seg til en småby med hotellvirksomhet og et blomstrende forretningsliv, industri, avis og sakfører. Arbeiderklassen får mer makt, og hr. Holmengraa på Segelfoss gods mister sin autoritet. Mange opplever at både fellesskap og trivsel forsvinner (DnBB).

Knut Hamsun: Børn av tiden (bm). I Børn av tiden spiller samfunnskritikeren Knut Hamsun på hele sitt register. Handlingen foregår i Nordland fra 1870 og utover og er en kritisk skildring av en ny tids ånd. Segelfoss gods forfaller samtidig med at dets hersker, løytnant Willatz Holmsen, opplever en tragisk utvikling i sitt ekteskap med den adelsfødte fru Adelheid. Tobias Holmengraa representerer det nye. Han er født i små kår, men er blitt rik i Mexico. Omgitt av en mystisk nimbus gjør han entré på godset, og med herr Holmengraa gjør kapitalismen og urbaniseringen sitt inntog på Segelfoss (DnBB).

 

Sekundærlittertur:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s