Overgrep og omsorgssvikt

Bøker om overgrep og omsorgssvikt er viktige bøker. De kaster lys over temaer som ellers kanskje ville vært tiet i hjel eller som av forskjellige årsaker er tabubelagt i samfunnet vårt. Overgrepslitteraturen omfatter alt fra overgrep fra staten, til mobbing, trakassering og seksuelle overgrep mot barn. Under er en liste over bøker du kan arbeide med i fordypningsoppgaven:

LappjævelKathrine Nedrejord: Lappjævel (bm). Som et ledd i fornorskningspolitikken ble barn i Finnmark lenge tvunget til å flytte på internatskole. Samuel er ett av dem. Han savner familien, samtidig som han prøver å være mindre samisk og mer norsk, og han blir plaget av både lærere og medelever. En dag får han nok og rømmer – men han vet ikke lenger hvor han hører til eller hvor han skal dra. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Å sette sammen biteneMartin Eia-Revheim: Å sette sammen bitene: min historie om vold, skam og reparasjon (bm). Martin Eia-Revheims oppvekst handlet om omsorgssvikt og svik. Utad var faren hans en karismatisk prest med hjerte for dem som hadde havnet på skråplanet, men hjemme misbrukte han alkohol, var voldelig og uberegnelig. I denne boken forteller Eia-Revheim sin historie. Det er beretningen om å leve i frykt, om en far som svikter i sin viktigste oppgave og om en sønn som fortsetter å være lojal og skjuler eller bortforklarer blåmerkene. Men det er først og fremst historien om den vedvarende kampen for å komme fri fra farens lange skygge, og finne plassen i sitt eget liv. Martin Eia-Revheims historie blir en viktig påminnelse om at det hver dag er barn i omgivelsene som må holde ut liknende opplevelser, og at det derfor er lov å blande seg. Omtalen er utarbeidet av BS.

Den mørke hemmeligheten i TysfjordAnne-Britt Harsem: Den mørke hemmeligheten i Tysfjord (bm). Sommeren 2016 står elleve personer frem i media, for å fortelle sine historier om gjentatte overgrep i barndommen. Overgrepene har foregått i en lukket krets i Tysfjord; et lule-samisk miljø knyttet til en læstadiansk menighet. Politiets etterforskning avdekker 151 seksuelle overgrepssaker. Omfanget av sakene viser et omfattende svik mot utsatte barn, der miljøet holdt tett og storsamfunnet lot være å gripe inn. Hvordan kunne dette skje, og fortsette å skje i en årrekke? Gjennom historien til én av de elleve som stod frem, forteller denne boken historien om Tysfjord-saken. Den vektlegger voksnes ansvar for å beskytte barn, og den særegne formen for konflikt som oppstår mellom lukkede miljøer og storsamfunnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Mammas svikAnne-Britt Harsem: Mammas svik (bm). Den såkalte Alvdal-saken er den mest alvorlige overgrepssaken vi har hatt i Norge i moderne tid. Mange ble rystet da det ble avslørt at et samboerpar, deres naboektepar og en pensjonert lærer hadde utført grove overgrep mot egne og andres barn. Senere kom det frem at også den hovedtiltalte kvinnens eldste datter hadde opplevd vold og misbruk under oppveksten. Dette er hennes historie. Her forteller hun om en tøff barndom, kampen mot barnevernet og om veien fram mot et nytt liv. Omtalen er utarbeidet av BS.

Jeg hadde enPer Marius Weidner-Olsen: Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen (bm). Romanens hovedperson vokser opp på Vestre Haslum gård på 70-tallet. Der har han en på overflaten ganske alminnelig hverdag, men livet hans rommer dystre aspekter: stjeling, overgrep og utenforskap. I jakkene som tanter og onkler legger fra seg på fest ligger det penger. I skatollet inne hos snekkeren på låven ligger alle sparepengene. Fremmede kvinner og menn lokker med is, chips og falsk omsorg. I dag er oppveksten hans utilgjengelig: skogen og parken er fylt opp av hus, og villaene er solgt. Han har følt skyld og utsatt og fortiet det som skjedde med ham, men kan han forløses fra den skyggefulle delen av oppveksten om han får den frem i lyset? Omtalen er utarbeidet av BS

forvandlingaKathrine Nedrejord: Forvandlinga (bm). K. er forfatter, og til vanlig bor hun i Paris. Etter at hun blir utsatt for en overfallsvoldtekt, drar hun tilbake til Oslo. Hun får i oppgave å passe søsterens hund, og det trekker henne ut av leiligheten, ut i byen og inn i en slags form for normalitet. Som forfatter er K. vant til å bestemme hendelsesforløp: hvem som får inngå i handlingen, hvordan språket skal brukes. Men overgrepet er ikke en historie hun valgte, og det krever mye å finne et språk for erfaringen og tiden som skal komme. Omtalen er utarbeidet av BS.

Forbrytelse og straffKathrine Nedrejord: Forbrytelse og straff (bm). En norsk forfatter som er bosatt i Paris bestemmer seg endelig for å skrive om han som voldtok henne. Det er det ingen som vil at hun skal gjøre – verken familien, kjæresten eller henne selv. Hun venter på at saken skal komme for retten samtidig som hun og kjæresten leter etter et nytt sted å bo, i en by som er enda mer fremmed. Hun leser alt hun finner om forbrytelser, åsteder og kriminelle handlinger, og hun skriver om han som har blitt hovedpersonen i livet hennes etter det han gjorde mot henne. Omtalen er utarbeidet av BS.

Det saraKathrine Nedrejord: Det Sara skjuler (bm). Etter en fest merker Lajla at noe er galt med Sara. Hun er redd, redd for mørket, redd for sin egen skygge, og helt tom i blikket. Lajla har lovet å ikke blande seg, men hun klarer ikke å overholde løftet. Hun vil ikke la ham som gjorde dette mot Sara få slippe unna. Alle relasjonene i det lille nærmiljøet i Karasjok blir satt på prøve, og frykten, fortvilelsen og sinnet som følger med overgrep blir dratt frem i lyset. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

KinderwhoreMaria Kjos Fonn: Kinderwhore (bm). Selv om moren til Charlotte er hjemme, kjennes det litt som hun ikke er der likevel. Moren tilbringer mesteparten tiden sovende i en dyp, medisinert rus. Når hun ikke sover, tar hun med seg nye kjærester hjem. En av kjærestene gir Charlotte et kort glimt av hvordan det er å ha en trygg voksenperson i livet, men snart er han vekk. Mannen som dukker opp hjemme da Charlotte er tolv, utsetter henne for noe grusomt. For å slippe å kjenne på det vonde anlegger Charlotte et pillebruk som ligner morens, og hun lever frakoblet både seg selv og andre. Finnes det en måte for henne å reise seg på, bryte ut av mønsteret, og hvordan skal hun klare det? Dette er Maria Kjos Fonn sin andre bok. (DnBB)

KalakKim Leine: Kalak (bm). Kim vokser opp i ei norsk vestlandsbygd i en familie som er med i Jehovas vitner. Da Kim er fem år støtes faren hans ut av menigheten og flytter til København. Som 17-åring bestemmer Kim seg for at han har fått nok av menighetens trangsyn, og følger etter faren til København. Faren er imidlertid ikke den helten Kim har sett for seg, og allerede etter noen få dager begynner han å misbruke sønnen seksuelt. Kim utdanner seg etter hvert til sjukepleier, og for å komme vekk fra skammen reiser han til Grønland. Her møter han det moderne Grønland som er preget av tilfeldig sex, vold og dop, og etter hver blir Kim en ekte grønlender, en kalak. Dette er forfatterens første roman. (Forlagets omtale)

Dette er ikke ossNeda Alei: Dette er ikke oss (bm). Det er snart et år siden mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, han spiser nesten ikke, og ser knapt på henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet å snakke til henne. Så begynner Yousef i klassen. Han lærer henne å ta bilder og å se verden på en helt ny måte. Også han har mer ansvar enn en ungdom skal ha, og Sanna finner endelig noen som forstår henne. Men kan hun stole på ham eller er han bare som alle andre? (DnBB)

HundedagerTrine-Lise Rygh: Hundedager (bm). Tess er tilbake i barndomshjemmet med de dårlige minnene. Det var naboen hennes som fortalte henne at mora ble funnet i hagen og har havnet på sykehus, og nå har hun måttet reise over fjellet for å komme og ta seg av hunden hennes. Hun vil tilbake til kjæresten sin og til jobben i dyrebutikken, hun må bare få ordnet med den hunden først. Tess møter naboen som ringte henne for å fortelle om mora, en dame som ved første øyekast ser ut som en diva fra syttitallet. Det førsteinntrykket kunne ikke vært mer feil. Tess spør seg hvordan det egentlig går med datteren hennes, Ida. Og når er det egentlig greit å gripe inn? Omtalen er utarbeidet av BS.

Arv og miljøVigdis Hjorth: Arv og miljø (bm). En velstående familie befinner seg midt i et arveoppgjør. Det står om to sommerhytter, som foreldrene ønsker å selge for en lav pris til to av sine døtre. Men det finnes to barn til, en bror og en søster som delvis har brutt med familien. Nå melder de seg likevel på arveoppgjøret. Under diskusjonene om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme følelser i sving. Den handler om familiehistorien. Hva er årsaken til at familien har blitt splittet? (DnBB)

Prestens husBente Bratlund: Prestens hus (bm). Hva foregår på prestegården? De tre kvinnene som bor der, prestens kone og to døtre, velger ulike strategier for å takle den virkeligheten de lever i. Deres felles historie blir tre historier sett ut fra de tre kvinnenes ulike synsvinkler. Prestens syttiårsdag blir utløsende for et møte med det som var. (Forlagets omtale)

snøenLars Ove Seljestad: Snøen stryk ut alle spor (nyn). En tolv år gammel gutt får med seg en lapp fra rektor med beskjed om å vise den hjemme. Isteden sykler han rundt på kaia med lappen i baklomma og hodet fult av tanker og minner. Han har ingen venner, og moren er ute hver natt og drikker. Om dagen sover hun. Hun har også minner. Gjennom de to får vi en historie om overgrep, mobbing og overgrep. Omtalen er utarbeidet av BS.

Så lenge ingen ser ossAnders Totland: Så lenge ingen ser oss (bm). Jon har hatt ein del stefedre, men Ole er annleis. Han er blitt ein klippe i Jons liv. Ole lagar pannekaker, legg frem gymtøy og passar på at det er nok mat i huset til å smøre matpakkar. Han melder seg som trenar for det nye gutefotballaget i bygda. Han blir med inn i garderoben for å passe på at alle dusjar etter trening. Han er skikkeleg nøye og ordentleg. Ole er heilt super, og då han spør Jon om dei to skal dra på campingtur berre dei to, blir Jon fra seg av glede. Det er berre det at Ole ikkje er heilt den same på camping som elles. Og Jon er ikkje den same etterpå. Det er ikkje lett for Jon å få nokon til å tru på ham når han til slutt fortell det som må forteljast. Dette er ein historie om å oppleve overgrep, og skyld. Tross sterk tematikk er teksten lettlest, og er støttet av Leser søker bok. (DnBB)

Nils Fredrik Dahl: På vei til en venn (bm). Han heter Vilgot, han er elleve år og han har lært at det er tre ting som er farlig: Å bade rett etter at man har spist, leke med plastposer, bli med fremmede som kommer kjørende langs veien. En mørk vinterettermiddag på 1960-tallet er Vilgot på vei til en venn, det skal forandre hans liv for alltid. Over tretti år senere segner en utmattet elefant om på en av Oslos utfartsveier og bare Vilgot kjenner til hvor den kommer fra. Historien strekker seg fra sekstitallets skjøre uskyld i Norge til vårt eget årtusen, fra sirkusmanesjens magi til en høyst virkelig elefant i den voksne Vilgots fangenskap (DnBB).

Karl Frode Tiller: Skråninga (nyn). Vi møter ein ung mann som sit på ein psykiatrisk institusjon, skuldig i kriminelle handlingar han ikkje heilt forstår, men heller ikkje greier å fortrenge. Han klarar ikkje snakke om problema sine, men han har talent for å skrive, og psykologen oppmodar han til å skrive om seg sjølv. Med brutal realisme blir det fortalt om korleis ein barndom prega av kulde, avmakt og einsemd formar eit menneske som omverda ser på som eit monster (DnBB).

Ingen må viteAina Basso: Ingen må vite (nyn). Ein dag i 1734 dett Ingeborg på isen, og der står Mikkel og hjelper henne opp. Ingeborg byrjar å drøyme om han om nettene, og tenkjer på han om dagane. Men det finst eit hinder mellom dei, ein farleg løyndom på garden oppunder fjellet. Ein løyndom som må bli avslørt, og som vil få alvorlege konsekvensar for alle involverte. Dette er ei spennande forteljing om ei norsk fjordbygd. (Omtalen er utarbeidet av BS).

Herbjørg Wassmo: Huset med den blinde glassveranda (bm)   Ungjenta Tora vokser opp i et lite øysamfunn nordpå. Hun er et ensomt barn med en fåmælt og innesluttet mor og en stefar som misbruker henne. Hennes eneste lyspunkt i livet er tanten Rakel og onkelen Simon som representerer de gode kreftene i livet. Dette er den første boka i trilogien om Tora (DnBB).

Hanne Ørstavik: Kjærlighet (bm). Kjærlighet forteller om Vibeke og Jon som er mor og sønn, nyinnflyttet på et lite sted nord i landet. Det er dagen før Jons bursdag og et tivoli er kommet til bygda, Jon går ut for å selge lodd til idrettslaget, og Vibeke skal på biblioteket. Derfra følger vi de to på hver sin ferd gjennom en kald vinterkveld og – natt, alt mens en stigende uro gjør seg gjeldende. Kjærlighet viser hvordan vi gjennom språket bygger opp vår egen virkelighet, og hvordan mor og sønn slik kan leve i hver sin verden. Her finnes denne avstanden ikke bare mellom menneskene, men også i den enkelte, som deres avstand til seg selv. Romanen viser hvordan dette kan få fatale konsekvenser. Boken ble kåret til en av de 25 beste norske bøkene de siste 25 år av Dagbladet sommeren 2006 (Forlagets omtale).

Før hanen galerJens Bjørneboe: Før hanen galer (bm). Bygget på dokumentasjon fra nazistenes konsentrasjonsleire, forteller denne romanen om vitenskapens bruk av mennesker som forsøksdyr. Første gang utgitt i 1952 (FS Informasjonstjenester).

Sekundærlittertur:

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s