Trafficking og prostitusjon

Under er noen bøker med temaet trafficking eller prostitusjon. Velg to av bøkene og skriv en sammenliknende analyse. Diskuter problemstilling for oppgaven med faglæreren din.

et glass melk takkHerbjørg Wassmo: Et glass melk takk (bm). Dorte er femten år, ikke spesielt eventyrlysten og bor på landsbygda i Litauen. Da hun får tilbud om å dra til Stockholm for å jobbe på restaurant, sier hun mot alle odds ja. I stedet for den jobben Dorte har blitt forespeilet, blir hun et offer for trafficking. Romanen handler om håpløshet, drømmer og overlevelse, og om å klare seg gjennom prøvelser ikke noen mennesker skulle utsettes for. (Forlagets omtale)

utrenskningSofi Oksanen: Utrenskning (Oversatt). Handlinga i denne romanen foregår delvis under den andre verdenskrigen og den sovjetiske okkupasjonen på 1940-tallet i Estland, og delvis på begynnelsen av 1990-tallet når et nytt Europa tar form etter murens fall. En dag i 1992 dukker Zara opp utenfor huset til Aliide. Aliide blir først skremt, men etter hvert lar hun Zara komme inn. Zara har søkt lykken i Vest-Europa, blitt et offer for trafficking, og er nå på flukt fra menn som forfølger henne. Ei fortelling om en familie som går i oppløsning når et samfunn får nye makthavere, folder seg ut. (Forlagets omtale)

vingespennGuro Sibeko: Vingespenn (bm). Romanens 14 år gamle hovedperson, Silvia Vinge, ligger med voksne mennesker for så å presse dem for penger. Silvia vikler seg etter hvert inn i et nett av utpressing, barnepornografi og grov vold, og når faren hennes, Anders, oppdager dette, skyr han ingen midler i kampen for å beskytte datteren. Dette er forfatterens første roman. (Forlagets omtale)

Call girlRoy G. Tveit: Call girl-sjefen (bm). Stanley Sandholmen er ein umoralsk og tilsjaska skurk. No vil han starte tidenes første bordell i bygdebyen Åkra. Så han drar til Warszawa, hentar nokre jenter. Forretninga går så det sprutar. Kundane er så mange og så ymse, og lokalsamfunnet sydar. Men kan dette gå godt, for Stanley, og for dei andre i bygda? Dette er forfattarens debut. (Forlagets omtale)

albertineKristian Krogh: Albertine (bm). Romanen utkom første gang i 1886, og var et skarpt innlegg i debatten omkring seksualmoralen. Den handler om den fattige sypiken Albertine som styrtes ut i fornedrende prostitusjon etter å ha blitt forført av en politifullmektig. Boken ble straks stemplet som usedelig og beslaglagt da den utkom.

Sekundærlittertur:

Nettressurser:

  • Store norske leksikon: nettutgave
  • Bokanmeldelser av nyere bøker finner du i avisene og i ATEKST. Har du ikke tilgang til Atekst? Kontakt biblioteket!
  • Søk etter sekundærlitteratur i Bokhylla.no
  • Let etter artikler i artikkelbasen Idunn.no Har du ikke tilgang til Idunn? Kontakt biblioteket!
  • Søk etter artikler og avhandlinger i NORA og MUNIN
  • Artikler om bøkene finner du i NORART

 

Reklamer