Vampyrlitteraturen

Vampyren har sin opprinnelse i sørslavisk folketro og er i følge tradisjonen et gjenferd som dreper. En vampyr er et lik som forlater graven sin om natten for å suge blod fra de levende. På 1800-tallet inntar vampyrene litteraturen, og i overgang fra tradisjon til litteratur endrer vampyren seg. Han slutter å være et stedbundet gjenferd og begynner å reise. Han er ikke lenger et oppsvulmet lik, men en demonisk og aristokratisk skikkelse som lever blant menneskene. Han fortsetter imidlertid å være blodsuger. Vampyren har alltid vært populær i triviallitterauren, og er svært populær i ungdomslitteraturen i dag.

Hvis du skal arbeide med vampyrlitteratur, bør du:

  • Definere begrepet vampyr.
  • Undersøke hva som skjer med vampyren i overgangen fra tradisjon til litteratur.
  • Undersøke hvordan den den litterære vampyren utvikler seg.
  • Sammenligne vampyren i dine tekster med vampyren i folketroen.
  • Sammenligne fremstillingen av vampyren i tekstutvalget ditt.

John Polidori: Vampyren (oversatt). Denne fortellinga er resultatet av en konkurranse mellom Lord Byron, Percey, Mary Shelley og Polidori om å skrive hver sin spøkelseshistorie . Fortellinga introduserer vampyren i litteraturen, og vi møter den blodtørstige Lord Ruthven. Boka inneholder også fragmentet av ei fortelling som var Lord Byrons bidrag til konkurransen.(DnBB).

Bram Stooker: Dracula (oversatt). Denne klassiske vampyr-fortellingen begynner med en ung engelskmanns reise til grev Draculas slott i de transylvanske fjellene. Harkers har hjulpet greven med et huskjøp i London. Snart preger ulv, flaggermus og vampyrer gatene i hovedstaden, og det blir viktig å finne greven før det er for sent (DnBB).

Ann Rice: En vampyrs bekjennelser (oversatt). Boka starter i 1791 på en plantasje i Louisiana, der en ung mann solgte seg til de levende døde. Vampyren forteller om sine opplevelser gjennom århundrene og om forbannelsen som hviler over ham: å alltid søke nytelsen, men ikke kunne elske og ikke kunne dø. Boka er filmatisert (DnBB).

John Ajvide Lindqvist: La den rette komme inn (oversatt). I fredfulle Blackeberg, en forstad til Stockholm, blir en tenåringsgutt funnet drept. Halsen er skåret over og liket er tømt for blod. Det sprer seg rykter om ritualdrap, og innbyggerne lammes av frykt. 12-åringen Oscar fascineres av det bestialske mordet, og blir etter hvert dratt inn i mysteriets sentrum. Men romanen handler ikke bare om vampyrer og hevn, den handler også om en ung gutts ensomhet, om det å bli oversett og forbigått, og om hvilke brutale krefter som bor i mennesker. Dette er forfatterens debut (DnBB). Om La den rette komme inn

Stepenie Meyer: Evighetens kyss (oversatt). Når Bella flytter til Forks, en by i Washington hvor det alltid regner, er det kanskje det mest kjedelige hun har gjort i sitt liv. Men så møter hun den mystiske og utenomjordiske Edward Cullen, en vampyr, og livet til Bella blir snudd opp ned. Hun blir hodestups forelsket, men det er en farlig kjærlighet. Her blir det både dirrende erotisk spenning og snikende uhygge. Spenning for ungdomstrinnet (DnBB).

Charlaine Harris: Dødsjakt i Louisiana (oversatt). Sookie Stackhouse jobber som servitør i en småby i Louisiana. Hun kan høre hva folk tenker, noe som gjør det vanskelig å treffe «den rette». En dag møter hun Bill. Han er mørk og kjekk – og Sookie kan ikke høre et ord av hva han tenker. Han er mannen hun har ventet på hele livet. Men Bill er en av byens forhatte vampyrer, og omgås noen av de mest blodtørstige i sin rase. Da en av Sookies kolleger blir myrdet og vampyrene mistenkes for å stå bak ugjerningen, er hun redd for at hun kan bli den neste. Dette er den første romanen om Sookie (DnBB).

Heine T. Bakkeid: Vampyrjegeren (bm). I et pestbefengt Europa må unge Vlad rømme fra landsbyen der han har vokst opp. Han søker ly i en gammel kirke. Kirken er imidlertid besatt av vampyrer. Til alt hell har Vlad lært hvordan man dreper vampyrer av onkelen sin, vampyrjegeren Arad, og han klarer med nød og neppe å uskadeliggjøre vampyrene. Unntatt én. Når pesten har rast videre i Europa, kommer Arad og henter Vlad, og han blir med onkelen for å gå i lære. Men når onkelen en dag forsvinner sporløst fra en vampyrjakt, er Vlad enda en gang alene i verden. Han legger ut på en farlig jakt for å finne onkelen før det er for sent (DnBB).

Åshild Moldskred: Mørketid (bm). En bloddrikkerroman fra Oslo vest Hvor godt kjenner man egentlig sin beste venn? Dette spørsmålet roter det skikkelig til i livet til Åge. For når den smellvakre engelskvikaren har avslørt at hans beste venn Runa er bloddrikker, blir alt snudd på hodet. Runa kommer fra en tradisjonsrik bloddrikkerfamilie på Oslos nedre vestkant, og Åge er en motvillig synkronsvømmer og antihelt som gir alt. Tvilen er sådd, og Runa og Åge blir trukket inn i et spill hvor ingen er den de gir seg ut for å være. Et spill der noen må dø (DnBB).

Sekundærlitteratur:

Nettressurser:

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s