Navnegransking

Personnavn

Hva er de ”hotteste” navnene på jenter og gutter akkurat nå? Hvilke navn var populære da du fikk ditt navn, og har du fått ett av disse? Hvorfor heter du egentlig det du heter og hva betyr navnet ditt? Hva påvirker navnevalg i dag, og hva har påvirket navnevalg opp gjennom tidene, og er det fremdeles forskjellige navneskikker i ulike landsdeler og kulturer i Norge? Dette er noe du kan ha som utgangspunkt i arbeidet med en fordypingsoppgave om personnavn.

Du kan for eksempel ta for deg navnene på gutter og jenter i klassen din og gjerne også i parallellklassen/parallellklassene og finne ut om elevene har navn som var populære eller ikke da de var født. Du kan også sammenlikne navnene på dagens elever med navnene til elevene som gikk på skolen for 20 eller 30 år siden.

En annen mulighet er å se navnegransking i sammenheng med emnet «Forestillingen om det norske». Da nasjonsbyggingen i Norge tok til, fikk etter hvert flere barn norrøne navn. Det vil si navn som var vanlige i perioden vi kaller vikingtida. Hva med kommunen du kommer fra, fikk også flere barn der norrøne navn i løpet av 1800-tallet som følge av nasjonsbyggingen og fokuset på det nasjonale?  Dette kan du gjøre en avgrenset studie på. Spør faglæreren din hvordan du skal få tak i forskningsmateriale og hvordan du skal gå fram.

Alt etter resultatet, kan du prøve å jobbe deg fram mot en konklusjon ved å studere et utvalg faglitteratur om personnavn og ved hjelp av eget resonnement og vurderinger. Du kan lage tabeller, diagrammer og grafer for å illustrere arbeidsmaterialet ditt og funnene dine.

Faglæreren din og bibliotekaren vil hjelpe deg med å finne relevant faglitteratur knyttet til dette emnet.

Linkene nedenfor kan kanskje gi deg noen ideer til fordypingsoppgave om personnavn og navnevalg.

http://www.klikk.no/foreldre/barnimagen/navn/article796999.ece

http://www.sprakrad.no/nb-NO/Tema/Stedsnavn/Personnavn/

Stedsnavn

Hvorfor heter det Finnfjordbotn der skolen du går på ligger, og hva kan være årsaken til at stedet du bor på har det navnet det har? Hva kan navn på bygder og tettsteder, på fiskemed, myrer og vann fortelle oss om menneskene som har levd her før oss? Hva heter fjellene i kommunen du kommer fra eller bor i, og hvor har de fått navnet fra? Hvorfor kan folk i ei bygd kalle et fjell for noe annet enn folk i nabobygda, og hvor har gatene og veiene på Finnsnes navnet sitt fra?  Hvordan har stedsnavn egentlig blitt til, og hva ligger til grunn for navngiving før og nå? Her er det mye man kan finne ut, og det finnes faglitteratur om de ulike emnene som kan være til stor hjelp i arbeidet med en slik oppgave.

Du kan for eksempel ta for deg fem til ti fjell, myrer, bygder etc. i kommunen du bor i. Finne ut hva de heter, hva navnet kan bety og hvor de har navnene fra. Deretter kan du prøve å finne ut hva navnet forteller om folk som levde i området da navnet ble til, og om navnet og navngivingen er unik eller følger et mønster vi kan se andre steder i landet og gjerne også i andre land, om du vil. Ta en prat med faglæreren din om emnet og hvordan du kan gå fram i arbeidet med en fordypingsoppgave om stedsnavn. Kanskje kan linken nedenfor gi deg noen ideer?

http://www.sprakrad.no/nb-NO/Tema/Stedsnavn/Om-stadnamn/

Sekundærlitteratur:

Reklame

En kommentar om “Navnegransking

  1. Tilbaketråkk: Dagens oppgavetips: Navnegransking | Senja videregående skole

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s