Kjærlighet skildret i nåtid og fortid

Kjærlighet selger og kjærlighetsromanen er en svært populær sjanger i vestlig kultur. Kjærlighetsromanen tar for seg kjærlighet og romanse mellom to mennesker, og bøkene har ofte, men langt fra alltid, en lykkelig slutt. Hvis du vil skrive om kjærlighetsromanen som sjanger, kan du sammenligne en gammel og en moderne kjærlighetsroman. Se Under er en liste over bøker du kan velge. Hvis du ikke finner noe her, finner du kanskje noe i lhbt-bolken.

TallboyTherese Bakkevoll: Tallboy (nyn). På eit psykiatrisk sjukehus kjempar både tilsette og pasientar for å oppretthalde kontroll. Dokter Falk luktar stadig oftare av alkohol og har begynt å overnatte på kontoret, flyktningen Bilal får ikkje opphaldsløyve og har slutta å ete, og den tidlegare skodespelaren Katharina skiftar namn og set opp teater i tv-stua. Sjølv er miljøterapeuten T på randa etter søvnlause netter. Frå vindauget på avdelinga ser ho over til staden der krigsskipet Tirpitz blei bomba, og som farfar hennar var med på å hogge opp etter krigen. No ligg han for døden og all direkte kunnskap om det som skjedde, er i ferd med å forsvinne. Og då ein ny pasient, som påstår at han er Noregs første astronaut, blir tvangsinnlagt, gir ho seg over til han – til det einaste mennesket som ser henne for den ho verkeleg er. (Omtalen er utarbeidet av BS).

Dette blirAlexander Kielland Krag: Dette blir mellom oss (bm).Første dag på ny skole legger Felix merke til Nicolai. Han er den vakreste gutten Felix har sett. Det virker som Nicolai har lagt merke til Felix også, men i motsetning til Felix er Nicolai ikke sikker på sin legning. En historie om avstandsforelskelse, om å stalke han kjekke på insta og om å komme ut av skapet i vår tid. Fortelling for ungdomstrinnet. (Omtalen er utarbeidet av BS).

De siste kjærtegnKjersti Anfinnsen: De siste kjærtegn (bm). Birgitte er gammel, ensom og skrøpelig. Hun tilbringer mesteparten av tiden i leiligheten sin i Paris. Alle vennene er døde. Hun har selv satset livet på karrieren som hjertekirurg i et mannsdominert yrke. Hun har aldri prioritert å få egen familie. Birgitte er skarp, vittig og småbitter, men til tross for sin livsvisdom og sine erfaringer, gir hun ikke opp å realisere drømmen om kjærligheten. Omtalen er utarbeidet av BS.

KaffehjerteGro Dahle: Kaffehjerte (bm). Elisabeth bor hjemme sammen med moren sin. De drikker kaffe og ser på TV. Elisabeth er voksen og har lyst til å leve sitt eget liv, ta egne valg, å bestemme selv, og få seg en kjæreste. Men hun vet ikke hvordan hun skal gjøre det. Boken er illustrert av Kaia Dahle Nyhus. Gro Dahle er forfatter og dikter og har vunnet en rekke priser, blant annet Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur og Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok for «Akvarium» (2014). Boken er utgitt med støtte fra Leser søker bok. Omtalen er utarbeidet av BS.

Full spredningNina Lykke: Full spredning (bm). Elin har vært fastlege i snart tjue år. Ingen kjenner bedre enn en fastlege hvilke trender som til enhver tid befolkningen er opptatt av. Overskrifter i avisene og på nettet om glutenfritt, sukkerfritt, laktosefritt, får friske mennesker til å tro at hvis de følger disse rådene, så faller livene deres på plass. Hva hjelper det at hun forteller de middelaldrene at det å bli sliten, er en naturlig del av aldringsprosessen. Folk tror at det med aldring eller døden, det skjer ikke med dem. Elin er gift med Aksel, men så tar eks’en Bjørn kontakt på Facebook og da blir livet hennes snudd opp ned. (Omtalen er utarbeidet av BS).

Linnea Myhre: Hver gang du forlater meg (bm). Det er slutt. Selv om han sier at han fortsatt elsker henne, så går det ikke lenger. Han trenger tid for seg selv, vil vite hvem han er uten henne. Nei, sier han, du fortjener noe annet, noe bedre. En annen enn meg. Men likevel vender han tilbake. Han banker på døren hennes, ringer, spør om hun vil være med ut, om de skal være sammen i kveld, i natt, for så å forlate henne igjen morgenen etter. Og hun tar ham imot, igjen og igjen, for hva annet kan hun gjøre? Han er jo hennes livs kjærlighet. Hver gang du forlater meg er en roman om det nådeløse håpet, når den ene elsker mer enn den andre, og, ikke minst, om forsøket på å fri seg fra kjærlighetssorgen uten også å miste seg selv. (DnBB)

Amal Aden: Jacayl er kjærlighet på somali (bm). Sarah er ung og forelsket. Alt hun ønsker seg er å gifte seg med Mustafa. Men i Burco i Nord-Somalia mener man æren og plikten går foran kjærligheten. Kjærligheten er for mennesker uten ære, for mennesker som ikke eier skam. Den er for dem som følger hjertet, og ikke plikten og familiens vilje. Da Mustafa ber om Sarahs hånd, blir han brutalt avvist av hennes familie, og Sarah blir straffet for å ha oppmuntret han. Mustafa er fattig og fra feil klan. Men de nekter å gi opp kjærligheten. Kampen for å frigjøre seg fra plikt og forventinger går ikke slik de håper og drømmer om. Amal Aden har gitt ut flere dokumentarbøker. Dette er hennes første roman. (Omtalen er utarbeidet av BS).

Ingen må viteAina Basso: Ingen må vite (nyn). Ein dag i 1734 dett Ingeborg på isen, og der står Mikkel og hjelper henne opp. Ingeborg byrjar å drøyme om han om nettene, og tenkjer på han om dagane. Men det finst eit hinder mellom dei, ein farleg løyndom på garden oppunder fjellet. Ein løyndom som må bli avslørt, og som vil få alvorlege konsekvensar for alle involverte. Dette er ei spennande forteljing om ei norsk fjordbygd. (Omtalen er utarbeidet av BS).

Finne lyAina Basso: Finne Ly (nyn). Hanna søkjer teneste hos ein enkemann på Finnskogen. Året er 1849, og gardsfolket er ikkje særleg begeistra for dei som er av reisande slekt. Hanna fortel difor ingen om kven ho eigentleg er. Den yngste sonen i huset blir snart sjarmert av den unge kvinna, men odelsguten står i vegen for hans forsøk på å nærme seg. Med tida gjer fordommar, sjalusi og frykt seg gjeldande. Kva er Hanna sin tryggleik verdt, dersom han går på kostnad av hennar eigen fridom? (DnBB)

FugletribunaletAgnes Ravatn: Fugletribunalet (nyn). Etter ein skandale rømmer nrk-kjendis Allis Hagtorn frå offentlegheita. Ho finn ly i ein eldre trevilla ved fjorden, som hushjelp og gartnar for Sigurd Bagge. Allis prøver å bygge seg opp att ved å føre eit enkelt liv; arbeide med jorda, lage mat, tenke. Men forholdet til Sigurd Bagge kompliserer det heile. Kva gjer Bagge på arbeidsrommet sitt heile dagen? Kor blir det av kona hans? Og kvifor må alt vere så hemmeleg? I Fugletribunalet har to menneske av ulik grunn trekt seg tilbake frå samfunnet. Begge har ein løyndom og eit ønske om å sone. Agnes Ravatn har skrive ei tett, intens og gripande forteljing om kjærleik og svik, og om kva som må til for å kunne starte på ny (Forlagets omtale).

Alle andreSally Rooney: Alle andre (oversatt). Connell og Marianne vokser opp i den samme lille byen i Irland, men likheten stopper også der. De tilhører to ulike verdener, og den sterke tiltrekningen mellom skolens kjekkeste gutt og den rike, venneløse jenta må for all del holdes skjult. Når de møtes igjen på Trinity College i Dublin, er rollene byttet om, men tiltrekningen mellom dem er fortsatt like sterk og like komplisert. «Alle andre» er en kjærlighetshistorie om hvordan en person kan endre livet til et annet menneske, om forholdet mellom sex og makt og om hvilke konsekvenser stolthet og usikkerhet kan få for valgene vi tar. Omtalen er utarbeidet av BS.

arvingenAnne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug: Arvingen (bm). 17 år gamle Lena flytter til Oslo og begynner på ny skole. Her kommer hun i klasse med de kongelige tvillingene Karl Johan og Margrethe, og hun og kronprinsen blir fort kjærester. Men Lenas store hemmelighet, som fikk henne og familien til å forlate Horten og begynne et nytt liv i hovedstaden, kan ødelegge forholdet hvis hun blir avslørt. En moderne kjærlighetshistorie om å leve med konsekvensene av sine tabber, og om å være konge i sosiale medier. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Monika Steinholm: Nærmere kommer vi ikke (bm). Jens er redd for å drite seg ut, redd for vann og redd for blod. Edor er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader naken sammen med Celia og svømmer lengre ut enn han burde. Det eneste Edor er redd for, er måten Jens får det til å krible i magen på. En roman om altoppslukende kjærlighet, vond og fantastisk på én gang. En kjærlighet alle kan kjenne seg igjen i, enten de er homo, streite, bi eller bare litt på skrå. «Nærmere kommer vi ikke» er en løs oppfølger til «Fuck verden», som ble nominert til NBUs debutantpris Trollkrittet. Monika Steinholm (født 1983) har tatt et toårig forfatterstudium ved universitet i Tromsø. Hun er bosatt i Tromsø og jobber i Ark bokhandel. «Fuck verden» var hennes første roman. (DnBB)

UnnskyldIda Hegazi Høyer: Unnskyld (bm). En ung kvinne møter en ung mann, de faller umiddelbart for hverandre. Snart flytter de inn i en liten leilighet, totalt oppslukt av forelskelsen. Men det går ikke så lang tid før en kime av uro begynner å vokse i den unge kvinnen. Små tegn, mindre forskyvninger som tyder på at kjæresten ikke er den han utgir seg for å være. Hvor mye vet de to egentlig om hverandre? Og hvor mye vil de vite? (DnBB)

Jeg gidder ikke leve uten degChristelle Ravneberget: Jeg gidder ikke leve uten deg (bm). Handlingen er lagt til Oslo, en gang før røykeloven. Dette er en kjærlighetshistorie om Annabel og Christian. Annabel er blakk, romantisk og skamløst egoistisk. Christian er skyhøy og deilig. Sammen er de kaos. De drikker mer enn de sover, røyker mer enn de spiser og drømmer mer enn de får gjort. De lever begge hardt, og når de er høye, er kjærligheten størst av alt. Men hva er fantasi, og hva er virkelighet? Hva skjer når dagen kommer? Dette er Christelle Ravnebergets første roman. (DnBB)

Jon Fosse: Andvake (nyn). Alida og Asle er komne til Bjørgvin for å finne arbeid og ein stad å bu. Alida er gravid, men ingen vil gi henne og kjærasten rom. Med seg har dei minna om ei lykkelegare tid, då dei to møttest og straks skjønte at dei var meinte for kvarandre. Men vonde minne blandar seg også inn, og ekkoet frå bibelhistoria er sterkt heile vegen. Abdvake skildrar kjærleiken mellom dei to unge (DnBB).

VinternovellerIngvild H. Rishøi: Vinternoveller (bm). Vinternoveller består av tre historier om kjærlighet. Det handler om å være på rømmen med Valdresekspressen, om karaoke, kjøpesentre og snø. Og om hvor vanskelig det kan være å få kjøpt seg en pute. Forfatteren skriver frem levende, sårbare mennesker – mennesker som vil godt og gjør sitt beste, men som ikke alltid får det til. Ingvild H. Rishøi mottok Sultprisen i 2012 og P. O. Enquist-prisen i 2013. (DnBB).

Jonas Gardell: Tørk aldri tårer uten hansker. Kjærligheten (oversatt). Tørk aldri tårer uten hansker – Kjærligheten er første bok i en romanserie på tre. Den handler om da aids kom til Sverige og Stockholm på 80-tallet. Da Rasmus går av toget på Centralstationen i september 1982, legger han lille Koppom bak seg, for aldri mer å skulle vende tilbake til barndommens trakter. Ung og vakker kaster han seg ut i de homofiles Stockholm. Benjamin er med i Jehovas vitner. Ivrig går han fra dør til dør for å forkynne Guds ord. Han er tilsynelatende urokkelig i sin tro – helt til den dagen han ringer på hos Paul, den varmeste, morsomste og mest skrullete homoen Gud noen gang har skapt. På selveste julaften, når snøen faller lett over byen, møtes Rasmus og Benjamin, og ingenting skal noen gang bli som før for de to. NRK viste seriesuksessen fra SVT høsten 2013. (DnBB)

untitledLaura Djupvik: Kvitt (nyn). Jill er sytten og lengtar etter å gi seg hen. Ho er lei av kjærasten, den kristne lækjarstudenten Kristoffer. Når han reiser bort, forelskar ho seg i læraren sin, Peder. Han er kjekk, vaksen og gift. Meir eller mindre motvillig blir Peder tiltrekt av Jill, og dei innleier eit forhold. Kjærleiken mellom dei tilfredsstiller, tærer og utmattar. Kvitt er ein studie i makt, begjær og ulovleg kjærleik, og ei forteljing om tap av uskuld (Forlagets omtale).

Ung jenteEline Lund Fjæren: Ung jente, voksen mann (bm). Hun rydder i tingene sine, de flyter utover trebenken, utover de andre jentenes ting. Jeg spør om hun vil komme hjem til meg i morgen. ? Visste du at jeg fyller fjorten på tirsdag? ? Gjør du? Nei, det visste jeg ikke. Ung jente, voksen mann er en åpen og hemmelighetsfull fortelling om to som møter hverandre og faller for hverandre. Hjemme hos ham er det bare de to. Men hver for seg lever de svært forskjellige liv. Og kjærlighetshistorien de deler er ulik for ham og for henne (Forlagets omtale).

untitledLena Andersson: Rettsstridig forføyning (oversatt). Ester Nilsson er 31 år. Hun er poet og essayist og er en normal person i et normalt forhold. En dag i juni får hun en forespørsel om å holde et foredrag om kunstneren Hugo Rask. I publikum sitter kunstneren selv, henført, og de to møtes for første gang etter forelesningen. Fra nå av er livet hennes forandret. Et slags kjærlighetsforhold utvikler seg mellom Ester Nilsson og Hugo Rask. For Ester blir det altoppslukende, og hun gir mer enn det skal vise seg at hun får tilbake. For denne romanen fikk Lena Andersson Augustprisen i 2013. (DnBB)

Lena Andersson: Uten personlig ansvar (oversatt). En av fjorårets mest omtalte bøker het Rettsstridig forføyning, om Ester Nilssons håpløse kjærlighet til Hugo Rask. Nå er Ester Nilsson tilbake. Og hun har ikke lært noe. (DnBB)

søskenkjKatarina von Bredow: Søskenkjærlighet (oversatt). Gjennom en veksling mellom Amandas gamle dagboknotater, og en gjenfortelling av det som hendte, får vi høre om Amanda og Ludvig, som i 16-17 års alderen oppdager at de elsker hverandre, til tross for at de er søsken. Amanda forteller om den nære, fine kontakten de hadde som søsken. Hun forteller om lykken ved å være berusende glad i den andre. Men også om fortvilelsen og maktløsheten når de oppdager hva de føler, lever ut det de føler, for deretter å forsøke å kjempe mot følelsene og bare være bror og søster. Et ømtålig og kontroversielt tema som i seg selv går på farene ved å flytte tabugrenser. Fortelling for ungdomstrinnet.

mannen som elsketTore Renberg: Mannen som elsket yngve (bm): Mens Gorbatsjov reiser på triumfferd omkring i verden, går Jarle i andre klasse på videregående skole i Stavanger. Jarle spiller i Mathias Rust Band sammen med Helge, han er kjæreste med Katrine, han går med Palestina-skjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en streiting som det tilsynelatende ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er denne merkelige Yngve, han som har et så fint og trist smil? Møtet med Yngve forandrer alt for Jarle. Dette er den første romanen om Jarle Klepp. Jarles barndom skildres i romanen Kompani Orheim. Boka er filmatisert (DnBB).

Tatt av kvinnenErlend Loe: Tatt av kvinnen (bm). Jeg-fortelleren i romanen er en ung mann. Marianne, en ung kvinne, flytter bare inn hos ham og blir der og forsyner seg av ham og hans liv. Han er maktesløs, og lar henne styre livet sitt, på godt og ondt. Dette er forfatterens debutroman (DnBB).

Gudmund Vindland: Villskudd (bm). Boka handler om Yngve. Yngve er homofil i Oslo på slutten av 60-tallet, og vi følger ham fra hans første forelskelse som 15-åring til han ender opp hos Øystein på Nesodden (DnBB).

Kjell Kristensen: Solas sønn og månens datter: I gode og onde dager (bm). 1. bind i romanen, bygget på dokumenter og sagn fra 1700-tallet. Tenåringsjenta Birte Andersdatter og hennes familie bryter opp fra Rørostraktene og rydder nytt land i Ballangen. I utmarka treffer Birte samegutten Niilas, og de to blir raskt forelsket i hverandre. Men alliansen er umulig. Samene var hedninger, og hadde hevd på jakt- og beiteområder som de norske la under seg. Deres kjærlighet må holdes hemmelig for enhver pris, og medfører både ulykker, død og katastrofer. (DnBB)

Knut Hauge: Ein roman om kjærleiken og om døden (nyn). Livet har vore særs gavmildt mot Rune Horjen. Han har eit arbeid han går heilt opp i. Ei snill og vakker kone som ikkje veit kva godt ho skal gjera for han. Gode vener. Ein pen heim. Men så slår lagnaden til, og det så hardt at fundamentet som mennesket Rune Horjen kvilar på, raser i hop då han får vite at han lir av ulækjande kreft (DnBB).

KransenSigrid Undset: Kransen (bm). Kransen skildrer Kristins oppvekst og ungdom og hennes nære forhold til faren, storbonden Lavrans. Som barn ble hun trolovet med sønnen på nabogården, men hun trasser seg til ekteskap med adelsmannen Erlend. Da bærer hun allerede hans barn. En slik oppførsel setter henne i konflikt med både familie, slekt og kirke. Fortellingen fortsetter i Husfrue og Korset (DnBB).

Sigrid Undset: Jenny (bm). Det er kveld i Roma i begynnelsen av det 20. århundre da to unge mennesker møtes på gaten: forskeren Helge Gram og billedkunstneren Jenny Winge. De innleder et forhold, og da de møtes igjen i Kristiania, blir Jenny presentert for Helges familie. Helges foreldre lever i et uhyggelig ekteskap som tydelig har preget hans oppvekst. Det blir også en stor belastning i forholdet mellom Helge og Jenny, og de går fra hverandre. Jenny oppdager imidlertid at hun har mye til felles med Helges far. Dermed forlater Gert Gram sin kone. (Forlagets omtale)

forrådtAmalie Skram: Forrådt (bm). Ory gifter seg bare 17 år gammel, og går rett fra barneværelset over til ektesengen om bord på skipet til ektemannen, 30 år gamle kaptein Riber. Ekteskapet er i utgangspunktet dømt til å mislykkes, og skipsreisene de legger ut på, fortoner seg i stadig større grad som levende mareritt for begge ektefellene. Boken er en roman om kvinners lange vei til frigjøring, og regnes som et svært sentralt verk innen naturalismen og den kvinnefrigjørende litteraturen. (Forlagets omtale)

Amtmannens døtreCamilla Collett: Amtmannens døtre (bm). Emnet i Amtmannens døtre er gammelt som diktningen selv – unge menneskers kamp for kjærlighet og lykke. Amtmann Ramms fire døtre skulle etter tidens syn ha de beste forutsetninger for å seire i denne kampen. De er vakre og musikalske og er i det velstående og kultiverte hjemmet blitt oppdratt etter de anerkjente mønstre for kvinnelig dyd. Gjennom fortellingens gang utvikler forfatteren hvorfor de likevel måtte bli ulykkelige – nettopp fordi de så fullkomment var tilpasset det anerkjente kvinneideal. Boken ble utgitt anonymt i 1854–55. Denne utgaven, som kommer i forbindelse med 200-årsjubileet for Camilla Colletts fødsel, har etterord av litteraturviter Kaja Schjerven Mollerin. (Forlagets omtale)

Knut Hamsun: Victoria (bm). Johannes, møllerens sønn, og Victoria, slottsherrens datter, elsker hverandre, men ytre vanskeligheter stiller seg i veien. Den sosiale avstanden mellom dem er for stor, og Victoria blir tvunget til å forlove seg med den rike Otto (DnBB).

Knut Hamsun: Pan (bm). Handlingen foregår i Nordland, på handelsstedet Sirilund. Hit kommer løytnant Glahn i 1855, og slår seg ned i en hytte som jeger og naturdyrker. Hamsun skildrer sterke følelser av samhørighet mellom menneske og natur. Men Thomas Glahn er en svermer med sterke drømmer og fantasier. Etter møtet med Macks datter Edvarda, makter han ikke å falle til ro igjen (DnBB).

Se flere kjærlighetshistorier hos Deichmanske
Se flere kjærlighetshistorier hos Sølvberget

Sekundærlitteratur:

Nettressurser:

Legg igjen en kommentar